Чому 4K UHD – поганий вибір роздільної здатності для моніторів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ігри

Тут все очевидно, поточний рівень продуктивності відеокарт у форматі 4К поки що залишається невисоким. Якщо вивчити поточний асортимент чіпів від лідера ринку NVIDIA, можна побачити багато цікавого. Компанія вже протягом кількох років розповідає про 4К геймінг, але за фактом, під нього адаптована лише RTX 4090. Причому навіть дана модель забезпечує високу продуктивність лише у певних іграх і без ультрапроменів або з технологією DLSS 2/3, яка регенерує кадри.

В результаті, щоб 4К монітор виявив себе в повному обсязі, потрібно ще витратити близько 2000 доларів на покупку відеокарти. Додамо, якщо комп’ютер не відповідає RTX 4090, знадобиться ще й апгрейд, а це додаткові витрати і чималі.

Можна розглянути відеокарти дешевше RTX 4080 або RX 7900 XTX. Однак при всьому бажанні запас продуктивності у цих моделей зовсім маленький для такого формату. Та й за ціною вони не набагато дешевші. Відповідно, потрібно відразу розуміти, хочете грати в 4К, приготуйтеся до серйозних витрат. Сподіватися на швидке зниження цін у цьому сегменті відеокарт не доводиться.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З QHD таких проблем немає. На ринку є величезний вибір відеокарт, здатних запустити будь-яку гру на максимальних налаштуваннях. Більшість моделей ще й мають значний запас міцності.

Робота

Здавалося, що може бути не так, щоб монітор не підходив для роботи. Однак 4К екрани мають одну проблему. Практично всі доступні моделі моніторів цього класу йдуть з діагоналлю 27 і 32 дюйми. Причому спостерігається збільшення у бік, оскільки на них попит вищий.

На цьому тлі і вимальовується основний мінус таких екранів. Один із ключових параметрів таких пристроїв – щільність пікселів. Для розрахунку використовується спеціальна формула. Згідно з рекомендаціями, щільність пікселів у монітора з діагоналлю 30 дюймів має бути на рівні 110 PPI. Якщо показник суттєво більший, картинка виглядатиме дрібною, а якщо нижче, то зображення може повністю не поміститися у встановлені рамки.

Розрахувавши щільність пікселів для 4К монітора, з діагоналлю 27 дюймів, отримуємо 163 PPI, а для 32 дюйми 134 PPI. Як бачимо набагато вище за комфортні 110 PPI. Вирішити проблему можна за рахунок масштабування на 150 і 125%, але за такої зміни істотно страждає якість картинки. Виявляється це по-різному, можуть виглядати некоректно лише певні елементи інтерфейсу, а найчастіше картинка виходить розпливчастою. Про комфортну роботу можна забути, очі почнуть швидко втомлюватись. Взагалі, коли застосовується нецілочисельне масштабування, результат завжди поганий.

Загальна проблема нецілочисельного масштабування

Більшість ОС у 2023 зазнають суттєвих труднощів з нецілочисленним масштабуванням. Додаткові складності створює різне стороннє програмне забезпечення, розробники якого навіть не закладають можливість масштабування інтерфейсу. Однак найголовніша проблема нецілочисельного масштабування його неможливо зробити якісно. Ось і виходить, що маючи топовий монітор, при активації масштабування відразу отримуємо картинку низької якості.

Apple як завжди попереду

Розробники Apple хоч і не завжди приймають логічні рішення, але в плані дозволу екранів діють дуже грамотно. Наприклад, 27″ iMac відразу отримав дисплей з 2560×1440 пікселів з ідеальним 109 PPI. Навпаки, Retina iMac оснащений дисплеєм, але з роздільною здатністю вдвічі більше 5120×2880 і при масштабуванні отримуємо ідентичний показник 109 PPI. Ось Apple і продемонстрував має бути монітор для комфортної роботи Проблема тільки в тому, що 5К монітори хоч і з’явилися на ринку, але цінник на них космічний.

Кому гарантовано підійде 4К монітор

Звичайно, 4К монітори вигідна покупка, але далеко не завжди. Ось ситуації, коли доцільно набувати такий екран:

  • Для ігор. Гарантують масу позитивних емоцій, за умови, що гра та комп’ютер адаптовані під такий дозвіл. Якщо ви шанувальник старих ігор, тоді 4К втрачає свою актуальність.
  • графіка. Якщо потрібна висока деталізація, безумовно 4К монітор незамінний у такій ситуації.
  • Редагування відео. Ще один напрямок, де комфортніше працюватиме на екрані з 4К роздільною здатністю.

Потрібно враховувати, що придбати такий дисплей абсолютно безглуздо, якщо комп’ютер не підтримує цей формат. Для цього потрібний потужний процесор та відеокарта.

Висновок

Перш ніж бігти в магазин за новим монітором 4К, спочатку подумайте, а чи потрібен він вам. Власникам звичайних комп’ютерів для повсякденної роботи слід придивитися до екранів QHD. Вони забезпечують якісну насичену картинку, асортимент величезний, ціна невисока. Кожен зможе підібрати оптимальну модель, не переплачуючи за опції, які не потрібні. Купівля 4К монітора виправдана тільки, якщо є потужний комп’ютер і має працювати зі спеціалізованим ПЗ або планується запуск ігор, адаптовані до цього формату.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.