Названо помилки, які роблять власники пластикових карток

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Банківські картки міцно увійшли в наше життя і розрахунок готівкою відбувається дедалі рідше. Однак не всі ми вміємо користуватися пластиковими картками правильно.

Для початку потрібно дотримуватись певних правил безпеки, сказала вона. Так, наприклад, не можна тримати папір з пін-кодом картки разом з карткою, або зберігати інформацію про картку, картковий рахунок у вигляді фото на смартфоні.

“Краще тримати карту окремо від смартфона – адже ризик викрадення грошей з картки в цьому випадку зростає (адже читання пуш-, смс-повідомлень з банку для підтвердження платежу часто доступне і при заблокованому екрані пристрою). Комбінація смартфон-карта – ідеальний видобуток злодія” , – попередив експерт.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вона перерахувала й інші помилки, які ми часто робимо, не замислюючись. Отримавши повідомлення від друзів чи родичів із проханням про допомогу, багато хто поспішає відправити гроші. Але соцмережі та месенджери можуть зламати, а смартфон може бути викрадений. Тому спершу потрібно зв’язатися з людиною по телефону або особисто, щоб уточнити достовірність цієї інформації.

Багато хто піддається на хитрощі телефонних шахраїв, забуваючи, що дані картки (номер, термін дії, ім’я власника і тризначний CVV-код, текст пуш і смс-повідомлень) ніколи не запитуються справжніми співробітниками банку та правоохоронними органами.

Не варто піддаватися душевному пориву, коли вас просять зробити переказ зі своєї картки на готівку, адже великий ризик не отримати гроші (або отримати фальшиві), або стати фігурантом кримінальної справи (про фінансування злочинної діяльності, зокрема, тероризму та екстремізму). “Людина, яка звернулася з таким проханням, цілком може впоратися сама і без карткового рахунку (звернутися до банку або відділення платіжних систем, де можна здійснити переведення з готівкою)”, – нагадала експерт.

При використанні банкомату/терміналу не потрібно поспішати і метушитися, навіть якщо квапить черга. Експерт попередила, що невірно введеним пін-кодом можна заблокувати карту, а поспіхом не помітити неполадок з терміналом (у тому числі наявність скімера на клавіатурі).

“Краще використовувати банкомат у відділенні банку, у добре освітленому місці з відеоспостереженням, закриваючи клавіатуру та відсік для видачі готівки, не знімати великих сум при сторонніх”, – порекомендував експерт.

Також у корені неправильно не вникати в умови використання карток. Багато хто з них передбачає оплату за річне обслуговування. Перед тим, як оформити картку, необхідно з’ясувати цей момент. Важливою є і наявність ліміту за безкоштовними операціями. Зазвичай перерахування між своїми рахунками і карти інших клієнтів банку безкоштовно, але лише до певної суми на місяць. При переказі на картку іншої фінансової установи доведеться заплатити комісію, як і за перекази через банкомат чи термінал, а також через касу банку. Якщо картка кредитна, то практично гарантовано буде комісія за зняття готівки або переведення іншій людині. Не слід забувати і про термін грейс-періоду за кредиткою: повне та своєчасне погашення у цей період дозволить користуватися позиковими коштами без відсотків.

На думку експерта, також варто звертати увагу на такі опції, як бонусні програми та кешбек, оскільки вони можуть бути дуже вигідними. Потрібно вивчати всі доступні привілеї клієнта своєї банківської картки та обирати найбільш підходящі, зазначила експерт. Повернення живих грошей на рахунок або можливість оплати покупок бонусами/балами — непогана підмога в особистому бюджеті, проте будь-яка програма лояльності не має стати самоціллю.

Зрештою, ніколи не залишайте собі знайдену чужу картку. Не потрібно намагатися зняти гроші або оплачувати покупку чужою карткою – це крадіжка, а не несподіваний подарунок. За використання чужих банківських карток передбачено кримінальну відповідальність за п. “г” ч. 3 ст. 158 КК РФ (крадіжка з банківського рахунку).

Відповідальне ставлення до пластику зробить цей засіб платежу не лише зручним, а й вигідним, а дотримання правил фінансової безпеки дозволить виключити ризики втрати грошей з рахунку, підсумувала експерт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.