Якою має бути яскравість екрану смартфона для роботи у сонячну погоду

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На відміну від комп’ютера та телевізора, смартфоном ми користуємося не лише у приміщенні, а й на вулиці. А там часом так світить Сонце, що на екрані нічого не видно. Ось намагаєтеся прочитати текст вхідного повідомлення, а нічого не вдається розглянути. У подібній ситуації ми намагаємося накрити смартфон рукою або відходимо в тінь, але невже не можна зробити яскравий екран, щоб на ньому все було видно і не потрібно було робити зайві рухи тіла? Звичайно можна. Просто при виборі смартфона ви повинні звертати увагу на яскравість, заявлену в характеристиках. Сьогодні я розповім, якою вона має бути і чи вдасться її примусово збільшити на старому пристрої.

Яка має бути яскравість

Яскравість екрана вимірюється в нітах або кд/м2 (канделах на квадратний метр). Для нас ці характеристики абсолютно рівноцінні, тому що 1 ніт = 1 кд/м2. Чим вище значення, тим яскравіший екран. Але які цифри вважаються добрими, а які ні?

В одному з матеріалів, присвячених цій темі, я зустрів думку, що для комфортного перегляду контенту в сонячну погоду достатньо 400-500 ниток. Але, користуючись протягом кількох років смартфоном, чия яскравість у піку досягає 600 ниток, я частенько відчував дискомфорт на вулиці. Для мене це значення виявилося занизьким, і я дійшов висновку: мій мінімум в умовах потрапляння сонячних променів — 700-800 ниток. Але, як ви розумієте, що більше, то краще. Перевірте характеристики свого смартфона на офіційному сайті та напишіть у коментарях, чи вистачає вам яскравості на сонці.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Відкрийте сторінку свого смартфона на сайті виробника та знайдіть значення пікової яскравості

Відразу скажу, що яскравість понад 700 ніт можна отримати лише на AMOLED-екрані. Матриці IPS не здатні похвалитися таким результатом через особливості роботи підсвічування, що споживає занадто багато енергії і може спровокувати перегрів смартфона. Тому IPS-екрани видають у кращому разі 650 нит, а в гіршому – 350.

Проблеми з екраном

Висока яскравість необхідна на сонці, але, якщо користуватися нею постійно, екран може зіпсуватися. Наприклад, на AMOLED-матрицях відбувається вигоряння, через що виникає залишкове зображення. Головна причина виникнення такого дефекту – надто довга робота смартфона в режимі максимальної яскравості.

Найчастіше екрани вигорають у людей, які часто користуються максимальною яскравістю

Ще одна супутня проблема – погіршення автономності. Але ви повинні розуміти, що 500 нит на IPS і 500 нит на AMOLED розряджають смартфон по-різному. Нарешті, яскравість екрана знижується при сильному нагріванні смартфона. І тоді, як не крути повзунок, від заявлених виробником 1000 ніт залишиться в кращому разі 700.

Як зробити яскравішим екран на телефоні

Майже всі власники смартфонів змінюють яскравість вручну, використовуючи повзунок у шторці повідомлень. Але максимальні значення досягаються в режимі автояскравості. Для наочності наведу дані тестів GSMArena. Команда цього сайту завжди порівнює пікову яскравість екрана під час автоматичного регулювання, а також у ручному режимі.

Смартфон Ручний режим Автояркість
iPhone 14 Pro 842 ніт 1791 ніт
Galaxy S22 Ultra 494 ніт 1266 ніт
OnePlus 10T 517 ніт 819 ніт
Xiaomi Mi 10T Pro 512 ніт 630 ніт
Galaxy A12 398 ніт 472 ніт

 

Цікава картина вимальовується, правда? При ручному регулюванні флагман Samsung Galaxy S22 Ultra з AMOLED-екраном показує майже те саме значення, що і Xiaomi Mi 10T Pro з IPS-матрицею. Тому, коли виходите на вулицю, не забувайте вмикати автояскравість через шторку повідомлень (центр керування).

На окремих смартфонах (наприклад Samsung) є опція підвищеної яскравості , яка збільшує пікове значення навіть без автоматичного регулювання. Однак, як показують тести згаданого вище видання, на автояскравості вдається отримати більш вражаючі результати (1266 ніт проти 829 ніт).

Телефони з найяскравішими екранами

В останні роки яскравість стала однією з головних характеристик екрану , що змушує різних виробників змагатись один з одним. Якщо раніше ви не приділяли їй належної уваги, то настав час змінити підхід і придивитися до смартфонів з найяскравішими екранами.

  • iPhone 14 Pro (2000 ніт).
  • Xiaomi 13 (1900 ніт).
  • iQOO 11 (1800 ніт).
  • Galaxy S22 Ultra (1750 ніт).
  • Pixel 7 (1500 ніт).

Не слід боятися, що гарна яскравість зіпсує екран або акумулятор. По-перше, при ручному регулюванні вам навряд чи вдасться виставити значення понад 500 ниток. По-друге, якщо смартфон відчує негативний вплив високої яскравості, то примусово зменшить її.

Водночас не варто мати хибних ілюзій, дивлячись на заявлені цифри. Це пікове значення, яке під впливом додаткових факторів (зйомка відео чи гри) насправді може виявитися нижче. А часом заявлені показники досягаються лише під час перегляду HDR-відео. Виробник на цьому, звичайно, не загострить увагу, але ваші райдужні очікування будуть зіпсовані сірою дійсністю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.