Чому Telegram займає багато місця та що робити

Причиною нестачі пам’яті на телефоні можуть виявитися месенджери. Чому Telegram займає багато місця і як швидко його звільнити?

Чому Telegram забиває пам’ять смартфона?

Якщо на телефоні закінчилося вільне місце, можна знайти причину в Telegram. Цей месенджер автоматично зберігає всі файли, переглянуті в особистих чатах, групах та каналах. Функція необхідна, щоб уникнути повторного завантаження та витрачання мобільного трафіку, а також для швидкого доступу до файлів.

У пам’ять телефону завантажуються відео, фото, стікери, емоди, файли (наприклад, форматів PDF або word), фотографії профілів та аудіо/відеоповідомлення.

Як очистити файли Telegram та звільнити місце?

Видалити кеш Telegram та очистити кілька гігабайтів вільного місця можна в налаштуваннях месенджера. Для цього користувачеві потрібно:

  • Відкрити Telegram.
  • Натисніть на три горизонтальні смуги у верхньому лівому кутку екрана.
  • Вибрати пункт “Параметри”.
  • У списку розділів виберіть «Дані та пам’ять».
  • Натисніть на рядок “Використання пам’яті”.

Тут з’явиться кругова діаграма, що показує, скільки всього місця займають файли з Telegram. Нижче розшифровується — які типи даних збережені на телефоні і скільки вони важать. Щоб повністю очистити дані месенджера, натисніть на дію «Очистити кеш». 

Користувач може вибрати, які типи файлів потрібно видалити, які можна залишити. За замовчуванням для видалення вибрано всі файли – необхідно натиснути на ті пункти, які потрібно зберегти, щоб усунути галочку поряд з ними. Потім залишається натиснути кнопку «Очистити кеш».

Як автоматично видаляти дані з Telegram?

У месенджері можна налаштувати автоматичне видалення завантажених файлів. Якщо користувач не переглядатиме їх протягом встановленого терміну, вони видаляться самі. Зробити це можна з того ж меню “Використання пам’яті” – нижче кнопки “Видалити кеш” знаходиться розділ “Автовидалення медіа з пам’яті пристрою”.

У ньому три пункти, які відповідають за файли в особистих чатах, групах та каналах. Необхідно по черзі натиснути на кожен із них і вибрати термін, через який файли повинні автоматично вийти з пам’яті смартфона.

Як заборонити збереження файлів у Telegram?

Можна заборонити месенджеру завантажувати переглянуті файли на згадку, щоб заощадити вільне місце. Для цього користувачеві необхідно:

  1. Повернутися до розділу «Дані та пам’ять».
  2. Знайти підрозділ «Автозавантаження медіа».
  3. Деактивувати повзунки біля всіх трьох пунктів.

Якщо натиснути на кожний пункт, можна налаштувати те, які файли зберігатимуться, а які ні. Наприклад, можна заборонити завантажувати відео, які займають найбільше місця, але дозволити зберігати фото.

Перевірити, чи видалено всі дані Telegram, можна за допомогою менеджера файлів. У ньому потрібно знайти папку з назвою месенджера – в ній знаходиться кілька підпапок (Telegram Images, Video, Audio, Documents). Якщо кеш видалено, папки повинні бути порожніми. Якщо ж у них є файли, їх можна видалити вручну. Важливо видалити вміст папок, а не самі папки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.