Чи правда, що macOS безпечніший за Windows

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Операційні системи Apple по праву вважаються одними з найбезпечніших. Ще кілька років тому Windows не могла похвалитися аналогічним рівнем безпеки в порівнянні з macOS, але зараз система стала набагато надійнішою. Отже, в 2023 році користувачеві комп’ютера на Windows 11 далеко не завжди потрібно антивірусне програмне забезпечення, хоча на початку нульових це здавалося утопією. Тим не менш, macOS, як і раніше, набагато вважається найбільш захищеною ОС на ринку. Давайте розберемося, наскільки безпечні комп’ютери Mac , і чи правда, що Windows, як і раніше, не така безпечна для користувачів.

Перевірка програм на Mac

Незважаючи на те, що багато власників Mac ігнорують App Store, це найбільш безпечний спосіб отримувати програми для комп’ютера. Головна відмінність фірмового магазину додатків від Apple – у ньому дійсно є багато корисних додатків. А ось у Microsoft Store поки все інакше: в ньому мало цікавих програм та й перевчити користувачів Windows завантажувати софт звідти складніше. У будь-якому випадку, магазин Microsoft — чудовий спосіб оновлювати програми автоматично.

Перевага тут на боці Mac App Store: хоча в обох магазинах система перевіряє програми перед встановленням, на macOS програми працюють у пісочниці — у спеціальному просторі, що обмежує доступ програм до даних Mac. Малоймовірно, що в магазині програм Windows виявиться заражений додаток, але працювати він буде без обмежень, як і звичайне.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ще одна подібність – програми з обох магазинів обов’язково запитають у вас дозвіл після першого запуску перш, щоб отримати доступ до мікрофона або камери. Так що тут бойова нічия.Який браузер безпечніший

Safari є браузером macOS за промовчанням і пропонує безліч функцій безпеки комп’ютера. Він вміє попереджати вас про підозрілі сайти і не відкриває їх, повідомляючи про сертифікати безпеки або шкідливе ПЗ. Кожна вкладка завантажується як окремий процес, тому при виникненні проблем можна закрити його, не зламавши роботу самого Safari.

При цьому браузери на Windows нічим не гірші: вони розпізнають шкідливі сайти і не дають їх відкрити – у цьому допомагає і вбудований антивірус, але спрацьовує це не завжди. Однак досі без нього не обійтися при завантаженні файлів і програм: шкідливе програмне забезпечення може ховатися всередині архіву, тому антивірус не дасть його розпакувати і помістити в карантин. На жаль, у цьому аспекті macOS безпечніший за Windows, оскільки встановлення сторонніх програм не потрібне.Безпека платформи Apple.

Apple перейшла на власні чіпи, які вважаються найбезпечнішими за рахунок вбудованого захисту. Наприклад, чіпи M-серії мають спеціальну платформу Secure Enclave , яка обробляє інформацію з Touch ID та зберігає паролі. Усередині також є спеціальне програмне забезпечення для безпечного завантаження Mac, а також систему для шифрування даних. Так що навіть якщо вірус атакує ваш комп’ютер, система все одно зможе завантажитися.

При цьому новітні моделі Windows-ноутбуків поставляються спеціального TPM-модуля, розміщеного на материнській платі. Він шифрує дані, перевіряє програми, що запускаються, і запобігає роботі шкідливого ПЗ, що проникли в систему. Оновити комп’ютер до Windows 11 без ТРМ-модуля не можна, оскільки він є вимогою системи.

А ще комп’ютери Apple безпечні з однієї дуже простої причини: у разі виявлення вразливості компанія швидко створює латку і встановлює її на ваш Mac завдяки функції «Відповідь на погрози». За рахунок цього вам не потрібно чекати виходу повноцінного апдейта, а потім встановлювати його та перезавантажувати комп’ютер, як це досі відбувається на Windows. Бал у скарбничку Mac за безпеку!

Віруси на macOS

Однією з причин, чому macOS безпечна, є кількість шкідливих програм. Комп’ютери Apple менш популярні, ніж ПК на Windows, але останнім часом ситуація змінюється: тільки в 2021 році вірусів на Mac побільшало в 10 разів, а зараз ситуація продовжує погіршуватися. Зокрема, через екосистему Apple: користувачі з великим бажанням переходять на Mac, щоб подружити Айфон або Айпад з ноутбуком. Правда, не секрет, що це можна зробити і з Windows – ми навіть писали про це в нашому матеріалі.

Збільшення кількості шкідливого ПЗ не говорить про те, що macOS стане менш безпечнимя: Apple регулярно покращує систему і навіть платить розробникам за пошук вразливостей величезні гроші. Тим не менш, на даний момент варто визнати, що Windows за своїм захистом стрімко наближається до macOS.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.