Статті

Чи може швидка зарядка зашкодити вашому смартфону

Share

Виробники смартфонів та гаджетів переходять на нову технологію швидкої зарядки. Сьогодні багато пристроїв можна буквально за 15 хвилин зарядити до 50%, а деякі і на 100%. При цьому такі швидкості заряджання були недоступні ще 10 років тому. Блоком живлення на 10 Вт вже нікого не здивуєш, як і блоком на 33 Вт або 120 Вт. Що потужність, то швидше йде заряд.

Як працює швидка зарядка

Головна особливість швидкої зарядки прихована над потужності, а спеціальних контролерах харчування. Розумні системи контролюють заряд та аналізують запити смартфона. Якщо пристрій не підтримує 30 Вт, то і потужність живлення буде набагато меншою. Саме тому раніше подібні зарядки були неможливими, хоча харчування можна було подавати будь-яке.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

При цьому контролери живлення вбудовані в кожний пристрій – смартфон та блок живлення. З технічної точки зору це дуже простий процес, але його контроль забезпечують розумні мікросхеми.

Наскільки шкодить швидка зарядка

У мережі часто зустрічаються міркування щодо цієї теми. Однак небезпека становить не сама зарядка, а рівень нагрівання смартфона. Висока температура може нашкодити АКБ, що призведе до швидкого зношування.

Однак боятися цього процесу не варто і чому. По-перше, смартфон контролює процес швидкої зарядки, який триває лише певний час. У міру нагрівання батареї мікросхема буде відключати швидке живлення.

По-друге, швидка зарядка з урахуванням контролерів регулює харчування. Головне, щоби використовувався рідний блок живлення. Деякі виробники використовують унікальні частоти живлення, що не підходять для інших смартфонів.

Особливості експлуатації швидкої зарядки

У комплекті із швидкою зарядкою завжди постачається кабель живлення, але не простий, а посилений. Якщо використовувати звичайний провід, контролер відключить швидке харчування. В іншому випадку кабель може перегоріти. Для швидкого заряджання використовують кабель живлення з навантаженням від 2А та вище.

Швидка зарядка справді здатна нашкодити акумуляторній батареї пристрою. Але для цього блок живлення має працювати неправильно. Знову ж таки, тому виробники рекомендують використовувати тільки оригінальні блоки або купувати якісну зарядку від перевірених брендів.

Звичайно, смартфон з функцією швидкої зарядки можна заряджати будь-яким іншим блоком живлення на 5-10 Вт. Але в такому разі харчування АКБ відбуватиметься набагато повільніше і розтягнеться на кілька годин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    У росії створюють РЕБ-дрон із штучним інтелектом

    Російська компанія «Герань» заявила про створення мобільної установки «Абзац», яка, за їхніми словами, здатна боротися з безпілотними літальними…

    01.05.2024

    Телефон на зарядці всю ніч: шкідливо чи ні

    Багато власників смартфонів побоюються залишати гаджети на зарядці на всю ніч і правильно роблять. Пояснюємо,…

    01.05.2024

    Мільярди смартфонів в небезпеці через дефект клавіатури

    Нещодавній звіт фахівців з кібербезпеки з Citizen Lab виявив суттєвий недолік безпеки в кількох популярних…

    01.05.2024

    Новий вірус для Android заражає пристрої користувачів через зламані сайти WordPress

    Хакери почали розповсюджувати нове шкідливе програмне забезпечення для операційної системи Android під назвою Wpeeper. Цю…

    01.05.2024

    Що таке NFC: як воно працює і що ви можете з ним робити

    Комунікація ближнього поля (далі NFC) - це технологія смартфонів і пристроїв, що носяться, яка живе…

    01.05.2024

    Відомий інсайдер розкрив вартість Google Pixel 8a

    Скарбничка інформації про смартфон Google Pixel 8a, що готується до випуску, поповнилася новими даними. Після…

    01.05.2024