Чи може швидка зарядка зашкодити вашому смартфону

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Виробники смартфонів та гаджетів переходять на нову технологію швидкої зарядки. Сьогодні багато пристроїв можна буквально за 15 хвилин зарядити до 50%, а деякі і на 100%. При цьому такі швидкості заряджання були недоступні ще 10 років тому. Блоком живлення на 10 Вт вже нікого не здивуєш, як і блоком на 33 Вт або 120 Вт. Що потужність, то швидше йде заряд.

Як працює швидка зарядка

Головна особливість швидкої зарядки прихована над потужності, а спеціальних контролерах харчування. Розумні системи контролюють заряд та аналізують запити смартфона. Якщо пристрій не підтримує 30 Вт, то і потужність живлення буде набагато меншою. Саме тому раніше подібні зарядки були неможливими, хоча харчування можна було подавати будь-яке.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

При цьому контролери живлення вбудовані в кожний пристрій – смартфон та блок живлення. З технічної точки зору це дуже простий процес, але його контроль забезпечують розумні мікросхеми.

Наскільки шкодить швидка зарядка

У мережі часто зустрічаються міркування щодо цієї теми. Однак небезпека становить не сама зарядка, а рівень нагрівання смартфона. Висока температура може нашкодити АКБ, що призведе до швидкого зношування.

Однак боятися цього процесу не варто і чому. По-перше, смартфон контролює процес швидкої зарядки, який триває лише певний час. У міру нагрівання батареї мікросхема буде відключати швидке живлення.

По-друге, швидка зарядка з урахуванням контролерів регулює харчування. Головне, щоби використовувався рідний блок живлення. Деякі виробники використовують унікальні частоти живлення, що не підходять для інших смартфонів.

Особливості експлуатації швидкої зарядки

У комплекті із швидкою зарядкою завжди постачається кабель живлення, але не простий, а посилений. Якщо використовувати звичайний провід, контролер відключить швидке харчування. В іншому випадку кабель може перегоріти. Для швидкого заряджання використовують кабель живлення з навантаженням від 2А та вище.

Швидка зарядка справді здатна нашкодити акумуляторній батареї пристрою. Але для цього блок живлення має працювати неправильно. Знову ж таки, тому виробники рекомендують використовувати тільки оригінальні блоки або купувати якісну зарядку від перевірених брендів.

Звичайно, смартфон з функцією швидкої зарядки можна заряджати будь-яким іншим блоком живлення на 5-10 Вт. Але в такому разі харчування АКБ відбуватиметься набагато повільніше і розтягнеться на кілька годин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.