Як вибрати зарядку для смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ті, хто звик не випускати смартфон із рук та активного його використовувати протягом усього дня, помічали — проблема зарядки дуже гостра. Причому від одного блоку наповнення акумулятора швидке, а від іншого надто повільне. Розберемося, як так виходить та як грамотно підібрати зарядний пристрій до вашого гаджета.

Найрозумніше, що логічно зробити – це дотримуватися рекомендацій виробника і користуватися тільки оригінальною зарядкою, яка йде в комплекті (хоча зараз окремі виробники перестали класти зарядку в коробку). Це найбільш безпечний та ефективний варіант. Але буває, що шнур перебився, сам блок зламався, ви його втратили чи комусь віддали. Постає питання купівлі нового ЗУ, але у найближчих магазинах оригіналу знайти.

Насправді, будь-який блок живлення зарядить ваш гаджет, якщо збігаються. Щоправда, залишається питання безпеки, а тому перші зарядку, що трапилися, варто використовувати тільки в екстрених випадках. Тепер розглянемо питання характеристик, яким має відповідний пристрій.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Важливі параметри зарядного пристрою

Вихідна напруга. Параметр вказаний на самому блоці, позначається літерами (варіант маркування на пострадянському просторі) або V (міжнародний варіант), тобто вольти. Далі дивимося на сам телефон чи оригінальне ЗУ, на стікері теж завжди вказується вольтаж. Якщо використовувати зарядку з меншою вихідною напругою, гаджет буде заряджатися непробачно довго. Якщо з великим, то великий ризик виходу з ладу акумулятора.

Максимальна сила струму. Як і попередній параметр, вказано і на стікері телефону, і на блоці заряджання. Вимірюється в амперах, позначається літерою А. Сучасні пристрої дають силу струму не менше 2А. Позитивна новина – якщо цей показник у зарядки вищий, то шкоди смартфону він не завдасть, автоматично ввімкнеться захист. Найменша сила струму спричинить довгу зарядку.

На час заряджання впливають два фактори. Перший – ємність батареї (чим більше, тим повільніше). Другий — параметри сили та напруги струму (що більше, то швидше).

Як визначити надійність зарядки

Ідеальним варіантом буде тавро сертифікації виробника. Як правило, це такі ось позначення:

  • UL;
  • FCC;
  • CSA;
  • ENERGY STAR;
  • CE;
  • ETL;
  • RoHS.

Все це розпізнавальні знаки незалежних міжнародних організацій, які займаються перевіркою різноманітних пристроїв. Якщо знайшли такі літери на зарядці, будьте певні, що вона відповідає хоча б мінімальним стандартам безпеки та ефективності.

Ще важливі параметри шнура, з яким струмом він працює. Переважний варіант, коли значення збігаються і у самого шнура, і блоку зарядки. Нарешті, останній момент – роз’єм. Як показує практика, USB Type C не тільки швидше передає та приймає пакети інформації, ніж mini-USB, але й швидше заряджає телефон.

Швидка зарядка

Більшість гаджетів, випущених після 2015 року, мають функцію швидкої зарядки — так виходить наситити акумулятор енергією за лічені хвилини, а не чекати три-чотири години. Щоб функція спрацювала, потрібно, щоб ЗУ та смартфон підходили один до одного.

На ЗУ, яка підтримує функцію швидкої зарядки, стоїть відмітка про це (зазвичай на стікері). Якогось загальноприйнятого стандарту поки що не прийняли, у кожного виробника свої технології (Adaptive Fast Charging у Samsung, Quick Charge у Xiaomi та Honor, USB Power Delivery у Apple і так далі).

Найкраще ще перед покупкою перевірити сумісність. Рекомендуємо прямо в магазині попросити підключити зарядку до вашого смартфону та подивитися, чи працює функція. При підключенні на екрані з’явиться повідомлення про швидке заряджання або не з’явиться. Тут кожна ситуація є унікальною і передбачити результат просто неможливо.

На замітку. Ніхто не заборонить використовувати блок із функцією швидкого заряджання для телефону, де такої опції немає. Вона просто не ввімкнеться і наповнення акумулятора відбуватиметься стандартно повільно.

І все-таки краще використовувати лише оригінальні зарядні пристрої. Так вдасться продовжити життя смартфона та забезпечте надійний рівень безпеки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.