Які дані збирає смартфон про свого власника

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ми живемо в такий час, що практично кожна людина має смартфон, а то й не в одному екземплярі. У мене самого три штуки, якими активно користуюся. Так і живемо, адже смартфони дуже щільно влилися в наше життя і без них важко обійтися. Можна сказати, що практично неможливо, якщо ми беремо сучасну людину для прикладу.

Наші смартфони напхані різними модулями та датчиками. Вони стежать за нашим фактичним місцезнаходженням та пересуванням. Вони фіксують точки підключення пристрою до Wi-Fi. Вони стежать за всіма даними, які ви отримуєте чи надсилаєте. Відбувається фіксація того, що ви розмовляєте, які текстові чи голосові запити відправляєте у пошукових сервісах. Які ресурси відвідуєте та багато іншого. Та чого тут говорити, все фіксується, запам’ятовується і передається на хмарні сховища.

Усі фотографії та відео отримують спеціальні позначки про місце, час та дату зйомки. Легко можуть фіксуватися всі особи у кадрі. Виходить певний процес категорування. Жодних гарантій, що всі дані залишаються тільки на смартфоні не існує. Все передається без відома користувача, як легальними і нелегальними способами. Як і для яких цілей це використовуватиметься – залишається загадкою.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зараз збір інформації став більш глобальним і водночас простим. Все завдяки нейромережам, які швидко розвиваються. Нейросети вже мають величезні можливості, але продовжують “вчитися”. Для цього і необхідний збір даних про користувачів навіть якщо цей збір носить нешкідливий характер. На що не підеш заради прогресу?

Розробники додатків для смартфонів використовують отримані дані “для навчання” своїх ШІ та зміни алгоритмів роботи нейромереж. Вся ця інформація збирається і можна сказати знаходяться в загальному доступі. У якийсь час вони можуть потрапити не в ті руки. Ну а далі – невідомість.

Врятуватися від цього неможливо. Можливо, якщо тільки викинути всі гаджети і виїхати в ліс жити. А якщо серйозно, необхідно стежити за тим, що ми встановлюємо на свій смартфон. Які дозволи даємо додаткам. Іншими словами необхідне обережне та обдумане використання свого смартфона.

Не треба ставитись до цієї теми несерйозно. Краще ставитись серйозніше до безпеки збереження своїх особистих даних. До цього відноситься і наша активність у соціальних мережах. Немає жодної необхідності завантажувати “всі фрагменти вашого життя” туди. Сьогодні ви нікому не цікаві, а завтра все може змінитись.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.