Чому смартфони на Android починають підвисати і пригальмовувати вже після 1 року використання

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Практично кожен користувач смартфона на базі Android рано чи пізно стикається із проблемою підвисання свого гаджета. І це не лише вада бюджетних моделей. Гальмування наздоганяє кожен Андроїд-пристрій, різниця в тому, що дешевші варіанти починають «дивувати» свого користувача вже через кілька місяців або рік, а варіанти дорожчі — трохи пізніше.

Розглянемо всі основні причини такого явища та спробуємо розібратися, чи можливо мінімізувати пригнічення свого гаджета.

Оновлення операційної системи

У кожному оновленні операційної системи закладені програмні коди, а в деяких випадках функціональні можливості. Програмісти та розробники Андроїд спостерігають за роботою різних пристроїв та вносять корективи у загальне функціонування всієї платформи. Здебільшого оновлення стосуються безпеки, тому користувач може не помічати зовнішні зміни. Але такі модифікації з накопиченням значно впливають на оперативність гаджета.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що буде, якщо відмовитися від обов’язкових оновлень платформи? У такому разі зловмисникам буде простіше зламати телефон. Адже віруси у віртуальному світі, як і в реальному, постійно видозмінюються, тому необхідно завжди мати актуальний захист.

Можна, звичайно, регулярно перепрошивати пристрій у хорошого майстра, але такий варіант недовговічний і передбачає повне видалення персональних налаштувань та завантажених даних, тому не всім підійде. Тож виходу із цієї ситуації я не бачу.

Програмне оновлення

Ситуація схожа на вищеописану. Кожне нове удосконалення встановлених програм робить їх «важчими», а ресурсів від їхньої роботи витрачається все більше і більше. Наприклад, вже через кілька місяців після покупки девайса, встановлене програмне забезпечення отримує кілька модифікацій, що робить навантаження на обчислювальні розрахунки в процесорі.

Не оновлювати програми — це не скористатися всіма перевагами. Деякі утиліти можуть працювати не коректно або взагалі не запуститься без останнього апгрейду. Я раджу завжди оновлювати лише ті проги, якими ви завжди користуєтеся і ті, робота яких обов’язкова, наприклад, антивірус.

Переповнений кеш

В оперативній пам’яті є розділ, в якому зберігаються тимчасові дані додатків, що працюють, — кеш. Переповнена ОЗУ призводить до пригальмовування конкретної утиліти. Чим більше у програмі кешованих файлів, тим більше вона буде виснути.

Раджу періодично проводити очищення кешу, особливо в месенджерах, браузері, ютубі. Робити це краще самостійно, так надійніше. Процес максимально простий:

  • заходимо у загальні налаштування;
  • шукаємо розділ «Всі додатки»;
  • відкриваємо потрібне нам (наприклад, Viber);
  • заходимо в «Сховище» ;
  • тиснемо “Очистити кеш” (не плутати з “Очистити дані”).

Фонова робота важкого програмного забезпечення

Бюджетні моделі на Андроїді з ОЗУ до 2 Гб часто починають підвисати через роботу великих витрат ресурсів додатків. Звичайний свайп по екрану не забезпечує повної зупинки роботи. Деякі моделі виводять на екран системне повідомлення про уповільнення або перегрівання процесора. За цим повідомленням переходять та зупиняють усі запущені процеси, окрім необхідних для коректної роботи телефону.

Зупинити роботу важких програм можна самостійно в розділі «Налаштування» — «Додатки» — «Зупинити».

Переповнене сховище

Для нормального користування своїм гаджетом варто не лише стежити за станом системної пам’яті ОЗП, а й за оперативною ПЗП. У провіднику чи іншому файловому менеджері видаляємо старі, непотрібні файли. Об’ємні відео, фото можна перемістити на хмарне сховище, флешку або жорсткий диск комп’ютера. Також видаляємо дублюючі файли.

Зараження вірусами

Всі описані дії виконані, але телефон все одно гальмує та підвисає? Можливо, він заражений якимось вірусом. Самостійно виявити його навряд чи вдасться, тому доведеться встановлювати добрий антивірусник.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.