Стало відомо, скільки ОЗП потрібно Android-смартфону у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На ринку Android-смартфонів представлені моделі з різним обсягом оперативної пам’яті. Зараз уже нікого не здивуєш топовим апаратом із 12 і навіть 16 Гбайт ОЗП. З іншого боку, є маса бюджетних смартфонів з 2 та 4 Гбайт оперативної пам’яті. Ну а в «золотій середині», звичайно, моделі 6 і 8 Гбайт пам’яті. Обсяг ОЗП, як правило, залежить від класу пристрою – у бюджетних смартфонів він набагато менший, тоді як флагманські моделі пропонують неймовірно багато пам’яті. Питання, скільки оперативної пам’яті дійсно потрібно смартфону на Android в 2023 році? Відповідь на нього ми постаралися знайти у новій статті.

Кожен смартфон, як і комп’ютер, яким він по суті і є, але в набагато компактнішій оболонці, має оперативну пам’ять, в якій зберігаються всі додатки та їх дані, поки ви з ними працюєте. Десять років тому майже всі Android-смартфони мали 512 Мбайт чи максимум 1 Гбайт оперативної пам’яті. Однак потім середній обсяг ОЗП неймовірно швидко зростав і вже до 2014 року багато смартфонів преміум-класу мали 3 Гбайт оперативної пам’яті, а ще через кілька років стали звичною справою пристрою з 4 Гбайт ОЗП. Зараз 4 Гбайт – це мінімальний обсяг «оперативки» для нового смартфона, що гарантує, що він впорається легко з більшістю повсякденних завдань.

Незалежно від того, скільки ОЗП є у вашого смартфона, потрібно розуміти, що це обмежений ресурс, яким потрібно грамотно керувати. Щоразу, коли ви запускаєте програму, вона займає частину цієї пам’яті. Прості програми та ігри використовують, як правило, кілька сотень мегабайт, тоді як більш складним програмам та іграм потрібно до гігабайта ОЗП, а в деяких випадках, і 1.5 Гбайт. І чим більше у вашого смартфона оперативної пам’яті, тим більше програм ви можете одночасно тримати відкритими. Невеликий обсяг ОЗП означає, що операційній системі доведеться частіше вивантажувати програми з пам’яті.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Очевидно, що 4 Гбайт ОЗП насправді замало для середньої багатозадачності у 2023 році. При відкритті кількох програм та ігор у пам’яті залишаться лише останні три-чотири відкриті ігри. Трохи краща справа з 6 Гбайт оперативної пам’яті. А якщо ваш смартфон обладнаний, наприклад, 12 Гбайт ОЗП, то одночасно у тимчасовій пам’яті відкритими можуть зберігатися не менше 15 ігор, у тому числі досить вимогливих, а також кілька відкритих сторінок у браузері. І навряд чи середньостатистичний користувач може нарікати на такий рівень багатозадачності. 8-12 Гбайт – це ідеальний об’єм ОЗП на сьогоднішній день, а ось 16 Гбайт “оперативки” здаються зараз не чим іншим, як хвастощами з боку виробника.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.