Статті

Скільки оперативної пам’яті потрібно iPad насправді

Share

У той час, як iPhone конкурує з Android-смартфонами, iPad почувається набагато спокійніше. Іноді у планшета від Apple з’являються суперники, але швидко зникають. Вже ніхто і не згадає про Xiaomi Mi Pad 5, який розкупили в перший день продажів, а iPad mini 6 або iPad 9 — як і раніше, залишаються актуальними моделями, що високо цінуються серед користувачів. Хоча планшет і вважається комп’ютером, далеко не кожен пам’ятає характеристики iPad. Минулого разу ми розбиралися на відмінності дисплеїв , а сьогодні пропоную поговорити про кількість оперативної пам’яті в iPad і навіщо вона потрібна.

Скільки оперативної пам’яті в iPad

2023 року виповниться 13 років з моменту виходу iPad. Чи жарт, але він мав всього 256 Мб оперативної пам’яті – виявляється, цього було достатньо для роботи iOS. Хоча iPhone 4, що вийшов того ж таки 2010 року, мав 512 Мб. Ймовірно, завдяки цьому смартфон виявився більш живучим і дотягнув до iOS 7, а iPad – лише до iOS 5. З того часу все сильно змінилося – просто погляньте нижче.

  • iPad 9 – 3 Гб
  • iPad Air 4 – 4 Гб
  • iPad Air 5 – 8 Гб
  • iPad 10 – 4 Гб
  • iPad mini 6 – 4 Гб
  • iPad Pro 2022 – 8 або 16 Гб
  • iPad Pro 2020 – 6 Гб

Оперативна пам’ять потрібна планшету у випадках, коли відкрито багато додатків. Якщо в ранніх моделях iPad проблем не було (як і нормальних додатків), то з часом складності таки з’явилися: в 2021 Apple обмежила витрата оперативної пам’яті в iPadOS 15 всього 5 Гб.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Це торкнулося навіть топових моделей на зразок iPad Pro M1 з 16 Гб оперативної пам’яті – користувачі не могли залишати у фоновому режимі кілька завдань та повертатися до них за потреби, оскільки вони вивантажувалися. Так що, якщо ви думали, що планшетам Apple достатньо 2-3 Гб оперативної пам’яті, то ви сильно помилялися.

Apple ніколи не повідомляла кількість оперативної пам’яті в iPad до 2021 року. Багато в чому це через маркетинг: справа в тому, що споживачі вважають, що чим більше пам’яті — тим краще. Так і є. Проте Apple компенсує менший обсяг оперативної оперативності швидкістю роботи своїх процесорів. Але це не все.

У більшості випадків оперативки в iOS-пристроях вдвічі менше, ніж у гаджетах Android

Нещодавно ми вже розповідали, iOS спочатку вимагала менше оперативної пам’яті, ніж Android. На графіку видно, що за останні кілька років її кількість в iPhone дійшла лише до 6 Гб, тоді як в Android-смартфонах майже до 16 Гб. Це стосується і iPadOS, оскільки операційна система схожа на iOS.

У багатьох випадках програми на iOS витрачають менше ресурсів

Але найголовніша відмінність – мова програмування. Не будемо вдаватися до подробиць, як це працює, але ясно одне: це теж впливає на ненажерливість додатків. Погляньте, скільки оперативної пам’яті витрачають ті самі програми на Android і iOS. У більшості випадків iOS як і iPadOS витрачає менше ресурсів , а при нестачі система вивантажить програму, щоб пристрій працював нормально.

Чому iPad перезавантажує сторінки

Найпростіший тест – почати запускати програми на iPad. У міру запуску навантаження буде збільшуватися: як правило, найбільше оперативної пам’яті витрачають програми, де підвантажується найбільше даних (маркетплейси, хмарні сховища, стрічки соцмереж). Крім ігор, звичайно.

  • В принципі, якщо відкриваєте по мінімуму додатків та закриваєте їх за собою, то вам буде достатньо 2 Гб оперативної пам’яті в iPad. Такі планшети Apple не випускає давно: мова про iPad Air 2, iPad mini 4 або iPad 7. Але в 2023 році мати стільки оперативної пам’яті небажано.
  • Не варто забувати про ігри: умовних 3 Гб вистачить для того, щоб тримати запущеними 4-5 легких ігор одночасно або з десяток програм, на кшталт Сафарі з декількома вкладками, YouTube чи текстових редакторів. Підійде iPad 9 – недарма я вище сказав, що він, як і раніше, високо цінується.
  • Оптимальний обсяг оперативної пам’яті в iPad у 2023 році – 4 Гб. Із запасом вистачить для будь-яких завдань із доробком на майбутнє: це iPad Air 4, iPad mini 6 або iPad Pro 11.

А ось активним користувачам багатозадачності Stage Manager і професійних додатків на iPad в пору задуматися про 8 Гб оперативної пам’яті і вище, тому що по суті ви отримаєте по продуктивності з MacBook гаджет.

Може здатися, що навіть 16 Гб оперативної пам’яті в iPad – справжня примха, але за фактом це розв’язує руки користувачам, дозволяючи запускати більше програм та активних вікон, щоб швидко перемикатися між ними. Примітно, що ці конфігурації доступні лише при покупці “прошки” з 2 Тб пам’яті. Програми не вивантажуватимуться — і це чудово. Тому ті ж археологи вибирають iPad Pro, а не базовий iPad чи iPad Air.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: iPad
  • Останні записи

    Apple представить браузер Safari з підтримкою ШІ разом із новими операційними системами

    Компанія Apple тестує версію свого веб-браузера Safari, яка включає зміни в інтерфейсі користувача, розширені функції…

    01.05.2024

    Шахраї крадуть акаунти українців у WhatsApp

    Шахраї викрадають акаунти WhatsApp, використовуючи фейкові петиції про присвоєння «Героя України» загиблим захисникам. Про це повідомляє…

    30.04.2024

    В мережі з’явилися нові рендери Google Pixel 8a з додатковим кольором корпусу

    Про Google Pixel 8a продовжують з'являтися витоки, і сьогоднішній день не став винятком - насправді,…

    30.04.2024

    Експерти назвали додатки, які стежать за вами та збирають дані

    Оскільки мобільні додатки та сервіси можуть збирати детальну інформацію про користувачів, важливо знати, які дозволи…

    30.04.2024

    Представлені навушники Beats Solo Buds та Solo 4

    Бренд Beats, що належить Apple, анонсував нові накладні бездротові навушники Solo 4. Модель за ціною…

    30.04.2024

    Збитки від шахраїв значно зросли: найпопулярніші схеми з платіжними картками

    Кількість незаконних дій з платіжними картками, за якими були понесені збитки, протягом 2023 року в…

    30.04.2024