Скільки оперативної пам’яті потрібно iPad насправді

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У той час, як iPhone конкурує з Android-смартфонами, iPad почувається набагато спокійніше. Іноді у планшета від Apple з’являються суперники, але швидко зникають. Вже ніхто і не згадає про Xiaomi Mi Pad 5, який розкупили в перший день продажів, а iPad mini 6 або iPad 9 — як і раніше, залишаються актуальними моделями, що високо цінуються серед користувачів. Хоча планшет і вважається комп’ютером, далеко не кожен пам’ятає характеристики iPad. Минулого разу ми розбиралися на відмінності дисплеїв , а сьогодні пропоную поговорити про кількість оперативної пам’яті в iPad і навіщо вона потрібна.

Скільки оперативної пам’яті в iPad

2023 року виповниться 13 років з моменту виходу iPad. Чи жарт, але він мав всього 256 Мб оперативної пам’яті – виявляється, цього було достатньо для роботи iOS. Хоча iPhone 4, що вийшов того ж таки 2010 року, мав 512 Мб. Ймовірно, завдяки цьому смартфон виявився більш живучим і дотягнув до iOS 7, а iPad – лише до iOS 5. З того часу все сильно змінилося – просто погляньте нижче.

  • iPad 9 – 3 Гб
  • iPad Air 4 – 4 Гб
  • iPad Air 5 – 8 Гб
  • iPad 10 – 4 Гб
  • iPad mini 6 – 4 Гб
  • iPad Pro 2022 – 8 або 16 Гб
  • iPad Pro 2020 – 6 Гб

Оперативна пам’ять потрібна планшету у випадках, коли відкрито багато додатків. Якщо в ранніх моделях iPad проблем не було (як і нормальних додатків), то з часом складності таки з’явилися: в 2021 Apple обмежила витрата оперативної пам’яті в iPadOS 15 всього 5 Гб.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Це торкнулося навіть топових моделей на зразок iPad Pro M1 з 16 Гб оперативної пам’яті – користувачі не могли залишати у фоновому режимі кілька завдань та повертатися до них за потреби, оскільки вони вивантажувалися. Так що, якщо ви думали, що планшетам Apple достатньо 2-3 Гб оперативної пам’яті, то ви сильно помилялися.

Apple ніколи не повідомляла кількість оперативної пам’яті в iPad до 2021 року. Багато в чому це через маркетинг: справа в тому, що споживачі вважають, що чим більше пам’яті — тим краще. Так і є. Проте Apple компенсує менший обсяг оперативної оперативності швидкістю роботи своїх процесорів. Але це не все.

У більшості випадків оперативки в iOS-пристроях вдвічі менше, ніж у гаджетах Android

Нещодавно ми вже розповідали, iOS спочатку вимагала менше оперативної пам’яті, ніж Android. На графіку видно, що за останні кілька років її кількість в iPhone дійшла лише до 6 Гб, тоді як в Android-смартфонах майже до 16 Гб. Це стосується і iPadOS, оскільки операційна система схожа на iOS.

У багатьох випадках програми на iOS витрачають менше ресурсів

Але найголовніша відмінність – мова програмування. Не будемо вдаватися до подробиць, як це працює, але ясно одне: це теж впливає на ненажерливість додатків. Погляньте, скільки оперативної пам’яті витрачають ті самі програми на Android і iOS. У більшості випадків iOS як і iPadOS витрачає менше ресурсів , а при нестачі система вивантажить програму, щоб пристрій працював нормально.

Чому iPad перезавантажує сторінки

Найпростіший тест – почати запускати програми на iPad. У міру запуску навантаження буде збільшуватися: як правило, найбільше оперативної пам’яті витрачають програми, де підвантажується найбільше даних (маркетплейси, хмарні сховища, стрічки соцмереж). Крім ігор, звичайно.

  • В принципі, якщо відкриваєте по мінімуму додатків та закриваєте їх за собою, то вам буде достатньо 2 Гб оперативної пам’яті в iPad. Такі планшети Apple не випускає давно: мова про iPad Air 2, iPad mini 4 або iPad 7. Але в 2023 році мати стільки оперативної пам’яті небажано.
  • Не варто забувати про ігри: умовних 3 Гб вистачить для того, щоб тримати запущеними 4-5 легких ігор одночасно або з десяток програм, на кшталт Сафарі з декількома вкладками, YouTube чи текстових редакторів. Підійде iPad 9 – недарма я вище сказав, що він, як і раніше, високо цінується.
  • Оптимальний обсяг оперативної пам’яті в iPad у 2023 році – 4 Гб. Із запасом вистачить для будь-яких завдань із доробком на майбутнє: це iPad Air 4, iPad mini 6 або iPad Pro 11.

А ось активним користувачам багатозадачності Stage Manager і професійних додатків на iPad в пору задуматися про 8 Гб оперативної пам’яті і вище, тому що по суті ви отримаєте по продуктивності з MacBook гаджет.

Може здатися, що навіть 16 Гб оперативної пам’яті в iPad – справжня примха, але за фактом це розв’язує руки користувачам, дозволяючи запускати більше програм та активних вікон, щоб швидко перемикатися між ними. Примітно, що ці конфігурації доступні лише при покупці “прошки” з 2 Тб пам’яті. Програми не вивантажуватимуться — і це чудово. Тому ті ж археологи вибирають iPad Pro, а не базовий iPad чи iPad Air.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.