Статті

Смартфон швидко сідає на морозі. Що робити

Share

При температурі нижче за нуль користуватися смартфоном складніше: на холоді акумулятор розряджається швидше звичайного, а якщо мороз сильний, пристрій і зовсім може відключитися без попередження. Розповідаємо, чому телефон сідає на холоді та як виправити ситуацію.

Чому смартфон розряджається на холоді?

У сучасних смартфонах використовують літій-іонні та літій-полімерні акумулятори. Вони іони літію переміщаються між полюсами батареї через електроліт. У літій-іонних батареях електроліт рідкий, у літій-полімерних – твердий.

Теоретично діапазон робочих температур для таких акумуляторів становить від -20 °C до +60 °C, але на практиці при мінусових температурах характеристики різко погіршуються через зниження іонної провідності та збільшення опору перенесення заряду – іонам літію стає складно рухатися через електроліт. Літій-полімерні акумулятори трохи стійкіші до морозів, але в смартфонах вони зустрічаються рідше. Наприклад, у Samsung це моделі: Galaxy S22Galaxy S22 UltraGalaxy Z Fold4 та інші.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

При цьому різні пристрої поводяться по-різному: одні телефони швидко розряджаються на холоді, інші функціонують довше. Це залежить від кількох факторів.

Основні – ємність акумулятора та матеріал корпусу смартфона.

Чим більша ємність батареї, тим повільніше вона промерзає. І що нижча теплопровідність матеріалу корпусу, то краще себе проявляє пристрій на холоді. Алюміній промерзає дуже швидко, скло трохи повільніше. А найкраще чинить опір мінусовим температурам товстий пластик.

Як зігріти телефон та зарядити батарею після морозу?

Більшість виробників не рекомендують використовувати смартфони за екстремально низької температури, але в цілому не тривала експлуатація на морозі не завдасть пристрою шкоди. Навіть якщо телефон сів на морозі і відключився, переживати не варто — заберіть його в кишеню ближче до тіла, потримайте в теплому приміщенні або в салоні автомобіля. Через деякий час (часто вистачає 10-15 хвилин) батарея зігріється і телефон, що розрядився на морозі, знову ввімкнеться. Якщо акумулятор знімається, його можна витягнути, щоб прискорити процес.

Постарайтеся дотримуватися трьох правил:

  1. Зігрівати поступово. Не кладіть пристрій на батарею, обігрівач або дефлектор автомобіля – від різкого перепаду температур у корпусі може утворитися конденсат.
  2. Не заряджати на вулиці за мінусової температури. Заряджання холодної батареї може нашкодити їй: знизити загальну ємність і навіть вивести з ладу. До того ж ємність зовнішнього акумулятора на морозі також падає.
  3. Не ставити на зарядку відразу, опинившись у приміщенні після холодної вулиці. Нехай пристрій спочатку нагрівається до кімнатної температури.

Як продовжити час роботи акумулятора на морозі?

Коли телефон розряджається на холоді, мало приємного: без зв’язку не викликати таксі і не зорієнтуватися в незнайомому місці. Ось кілька порад, які допоможуть зберегти заряд:

  • Зменшіть споживання енергії. Вимкніть Bluetooth, Wi-Fi, геопозиціонування, зменшіть яскравість екрана, зупиніть програми, які працюють у фоновому режимі. Активуйте програмний режим енергозбереження.
  • Не носіть смартфон у руках, сумці чи зовнішніх кишенях. Чим ближче до тіла — тим краще: підійде кишеня штанів або внутрішня кишеня куртки.
  • Намагайтеся якнайрідше діставати пристрій. Повідомлення в месенджерах можна прочитати на екрані пристроїв, таких як Samsung Galaxy Watch, а відповісти на дзвінок — за допомогою гарнітури.
  • «Вдягніть» пристрій у чохол. Найкраще — з товстого пластику, силікону чи шкіри: у чохлі з цих матеріалів телефон сідає на морозі повільніше.
  • Для заряджання використовуйте оригінальні кабелі та зарядні пристрої. Неякісні аналоги можуть допускати стрибки напруги, які знижують загальну ємність акумулятора та скорочують кількість циклів перезаряджання.
  • Можливо, проблеми з працездатністю на морозі пов’язані з тим, що смартфон уже старий та акумулятор виробив свій ресурс. У цьому випадку варто подумати про заміну пристрою або батареї.
  • Для частого використання на морозі можна придбати захищений телефон у товстому прогумованому корпусі з батареєю підвищеної ємності.

Чому телефон швидко розряджається на холоді: головне

Резюмуємо. Телефон на морозі швидко розряджається через те, що іонам літію в акумуляторі стає складніше рухатися через електроліт. Літій-полімерні акумулятори трохи стійкіші до мінусових температур, ніж літій-іонні, але загалом батареї будь-якого типу погано витримують тривале перебування на холоді. Щоб не допустити розряду, варто носити смартфон у чохлі та тримати у внутрішній кишені куртки чи іншому відносно теплому місці. Якщо телефон сів на морозі, необхідно повільно зігріти його і зарядити.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    Функції штучного інтелекту в iOS 18 повинні принести нові можливості роботи в інтернеті

    Очікування щодо майбутньої операційної системи iPhone цього року надзвичайно високі. Після того, як Google і…

    03.05.2024

    У якому приміщенні не можна заряджати смартфон

    До початку літа залишилося не так багато часу. Варто звернути увагу на деякі важливі правила…

    03.05.2024

    Названі головні недоліки сучасних смартфонів, які багато хто вважає за переваги

    Сьогодні в смартфонах з'являються нові і нові функції. Але іноді вони можуть нашкодити. Екрани з…

    03.05.2024

    Apple дозволить альтернативні магазини програм для iPad

    30 квітня Євросоюз повідомив про свої плани прирівняти iPadOS (операційна система для iPad) та iOS,…

    03.05.2024

    Новий витік інформації про камери, чіпсет і акумулятор Sony Xperia 1 VI

    Очікується, що компанія Sony представить флагманський смартфон Xperia 1 VI на своєму заході 17 травня.…

    03.05.2024

    Нова колонка Apple знову засвітилася на шпигунських фотках

    Пілот Формули-1 Даніель Ріккардо з'явився на публіці з ще не представленою портативною колонкою Beats Pill,…

    03.05.2024