Смартфон швидко сідає на морозі. Що робити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

При температурі нижче за нуль користуватися смартфоном складніше: на холоді акумулятор розряджається швидше звичайного, а якщо мороз сильний, пристрій і зовсім може відключитися без попередження. Розповідаємо, чому телефон сідає на холоді та як виправити ситуацію.

Чому смартфон розряджається на холоді?

У сучасних смартфонах використовують літій-іонні та літій-полімерні акумулятори. Вони іони літію переміщаються між полюсами батареї через електроліт. У літій-іонних батареях електроліт рідкий, у літій-полімерних – твердий.

Теоретично діапазон робочих температур для таких акумуляторів становить від -20 °C до +60 °C, але на практиці при мінусових температурах характеристики різко погіршуються через зниження іонної провідності та збільшення опору перенесення заряду – іонам літію стає складно рухатися через електроліт. Літій-полімерні акумулятори трохи стійкіші до морозів, але в смартфонах вони зустрічаються рідше. Наприклад, у Samsung це моделі: Galaxy S22Galaxy S22 UltraGalaxy Z Fold4 та інші.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

При цьому різні пристрої поводяться по-різному: одні телефони швидко розряджаються на холоді, інші функціонують довше. Це залежить від кількох факторів.

Основні – ємність акумулятора та матеріал корпусу смартфона.

Чим більша ємність батареї, тим повільніше вона промерзає. І що нижча теплопровідність матеріалу корпусу, то краще себе проявляє пристрій на холоді. Алюміній промерзає дуже швидко, скло трохи повільніше. А найкраще чинить опір мінусовим температурам товстий пластик.

Як зігріти телефон та зарядити батарею після морозу?

Більшість виробників не рекомендують використовувати смартфони за екстремально низької температури, але в цілому не тривала експлуатація на морозі не завдасть пристрою шкоди. Навіть якщо телефон сів на морозі і відключився, переживати не варто — заберіть його в кишеню ближче до тіла, потримайте в теплому приміщенні або в салоні автомобіля. Через деякий час (часто вистачає 10-15 хвилин) батарея зігріється і телефон, що розрядився на морозі, знову ввімкнеться. Якщо акумулятор знімається, його можна витягнути, щоб прискорити процес.

Постарайтеся дотримуватися трьох правил:

  1. Зігрівати поступово. Не кладіть пристрій на батарею, обігрівач або дефлектор автомобіля – від різкого перепаду температур у корпусі може утворитися конденсат.
  2. Не заряджати на вулиці за мінусової температури. Заряджання холодної батареї може нашкодити їй: знизити загальну ємність і навіть вивести з ладу. До того ж ємність зовнішнього акумулятора на морозі також падає.
  3. Не ставити на зарядку відразу, опинившись у приміщенні після холодної вулиці. Нехай пристрій спочатку нагрівається до кімнатної температури.

Як продовжити час роботи акумулятора на морозі?

Коли телефон розряджається на холоді, мало приємного: без зв’язку не викликати таксі і не зорієнтуватися в незнайомому місці. Ось кілька порад, які допоможуть зберегти заряд:

  • Зменшіть споживання енергії. Вимкніть Bluetooth, Wi-Fi, геопозиціонування, зменшіть яскравість екрана, зупиніть програми, які працюють у фоновому режимі. Активуйте програмний режим енергозбереження.
  • Не носіть смартфон у руках, сумці чи зовнішніх кишенях. Чим ближче до тіла — тим краще: підійде кишеня штанів або внутрішня кишеня куртки.
  • Намагайтеся якнайрідше діставати пристрій. Повідомлення в месенджерах можна прочитати на екрані пристроїв, таких як Samsung Galaxy Watch, а відповісти на дзвінок — за допомогою гарнітури.
  • «Вдягніть» пристрій у чохол. Найкраще — з товстого пластику, силікону чи шкіри: у чохлі з цих матеріалів телефон сідає на морозі повільніше.
  • Для заряджання використовуйте оригінальні кабелі та зарядні пристрої. Неякісні аналоги можуть допускати стрибки напруги, які знижують загальну ємність акумулятора та скорочують кількість циклів перезаряджання.
  • Можливо, проблеми з працездатністю на морозі пов’язані з тим, що смартфон уже старий та акумулятор виробив свій ресурс. У цьому випадку варто подумати про заміну пристрою або батареї.
  • Для частого використання на морозі можна придбати захищений телефон у товстому прогумованому корпусі з батареєю підвищеної ємності.

Чому телефон швидко розряджається на холоді: головне

Резюмуємо. Телефон на морозі швидко розряджається через те, що іонам літію в акумуляторі стає складніше рухатися через електроліт. Літій-полімерні акумулятори трохи стійкіші до мінусових температур, ніж літій-іонні, але загалом батареї будь-якого типу погано витримують тривале перебування на холоді. Щоб не допустити розряду, варто носити смартфон у чохлі та тримати у внутрішній кишені куртки чи іншому відносно теплому місці. Якщо телефон сів на морозі, необхідно повільно зігріти його і зарядити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.