Названо 5 правил, які захистять ваш комп’ютер від вірусів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Комп’ютерні віруси були, є і будуть. Це невід’ємна частина будь-якого комп’ютера, як би добре він не був захищений. Все одно знайдеться вразливість, якою можуть скористатися зловмисники, щоб зробити те, що їм потрібне. Поговоримо про 5 важливих правил, яких потрібно дотримуватись, щоб не заразити свою систему комп’ютерним вірусом.

Не вимикайте безпеку Windows

Сучасна Windows 10/11 досить надійно захищена від вірусів, якщо всі системи безпеки включені. У випадку, якщо при запуску будь-якого файлу або інсталятора програми захисник Windows блокує дію, то не варто додавати цей файл у виключення – тим самим ви дасте програмі всю повноту дій на вашому ПК. Перевірити безпеку Windows можна у розділі «Параметри» (натиснувши Win + i) у розділі «Оновлення та безпека».

Використовуйте лише легальний софт

Програми необхідно завантажувати лише з офіційних джерел – магазинів та сайтів програм. Якщо вам потрібна платна програма, то не варто шукати способи активації чи «ламане» ПЗ – саме таким способом і поширюються віруси. Практично завжди можна підібрати аналогічний безкоштовний софт.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Найбільш небезпечними вважаються так звані софт-сайти, де викладені різні зламані версії програм та так звані «крякери». Пам’ятайте, що програму для активації ви не зможете запустити з увімкненими налаштуваннями безпеки, а відключивши їх, ви піддаєте ваш ПК можливому зараженню.

Файли від незнайомих людей

До них потрібно ставитись з підозрою. Якщо вам надіслали поштою або через месенджер файл, в якому ви не впевнені, не варто його відкривати. Траплялися випадки, коли віруси розповсюджували за допомогою звичайних документів або фотографій.

Особливу небезпеку являють собою файли, що виконуються – зараження ПК відбувається саме в момент, коли ви його запускаєте. Також з обережністю потрібно ставитися і до файлів, які ви отримуєте від своїх знайомих та близьких – ви не можете бути на 100% впевненим, що ваш співрозмовник у системі не має вірусів.

Не підключайтеся до невідомих мереж

При складанні певних обставин комп’ютерний вірус може потрапити при підключенні до мережі, яка спеціально створена для цих цілей або спеціально заражена. Такі віруси називаються «мережевими хробаками». Таким чином заразити свій ПК складно, але можна – особливо, якщо мережне підключення неправильно налаштоване або ж на вашому ПК є софт з вразливістю, що використовується мережею. Публічний Wi-Fi також може бути небезпечним як для ПК, так і для смартфона.

Використовуйте антивірус

У випадку, якщо ви не є досвідченим користувачем і не хочете розумітися на нюансах – краще використовуйте антивірусне ПЗ. Бажано брати повний захист системи. Так, антивірус уповільнює будь-яку систему, і за нього потрібно платити, але в сукупності з налаштуваннями безпеки Windows ризик зловити шкідливе програмне забезпечення практично дорівнює нулю.

Також не забуваємо, що не варто відключати оновлення операційної системи та важливих програм, якими ви користуєтесь постійно. Часто бувають ситуації, коли зловмисники знаходять уразливість, а розробник робить латку та усуває «дірку». Але оновилися не всі користувачі, а це означає, що програма так і залишилася потенційно вразливою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.