Яка швидкість інтернету потрібна для телефону

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Для реалізації більшості можливостей смартфона потрібний доступ до інтернету. А від якості з’єднання залежить те, наскільки комфортним виявиться ваш досвід взаємодії з пристроєм. Логічно припустити, що чим вища швидкість інтернету, тим краще. Але є два нюанси. По-перше, не кожен має можливість скористатися максимально швидким підключенням до мережі. По-друге, для різних сценаріїв використання своїх рекомендацій. У цьому матеріалі розберемося, яка має бути швидкість інтернету у вашого смартфона у браузері, іграх та під час перегляду відео.

Одиниці виміру швидкості інтернету

Почнемо з вступної інформації, нехай комусь вона здасться надто очевидною. При роботі інтернету важливо те, з якою швидкістю завантажуються та передаються дані. Як правило, їх розмір виражається в байтах – мінімальній одиниці виміру інформації, згідно з ГОСТ 8.417-2002. Оскільки в даний час ми обробляємо великі обсяги даних, використовуються додаткові приставки, відомі за іншими одиницями вимірювань: кіло, мега, гіга і таке інше.

Логічно припустити, що швидкість інтернету виражається кількістю кілобайт, мегабайт чи гігабайт, переданих за секунду. Але це зовсім так. Швидкість інтернету прийнято вимірювати в кілобітах, мегабітах та гігабітах за секунду. А один біт менше байта у 8 разів. Тобто для завантаження 10-мегабайтного файлу при швидкості 10 Мбіт/с потрібна не одна секунда, а одразу 8. Враховуйте цей момент, вибираючи тариф для інтернету.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Крім того, існує швидкість завантаження, так і швидкість віддачі. У першому випадку йдеться про кількість даних, які отримують смартфон, а в другому — віддані. Віддача відіграє важливу роль при надсиланні файлів, а також у процесі стримінгу, відеодзвінків та голосового спілкування через інтернет-канал. Тому на неї також варто звернути увагу.

Яка швидкість інтернету потрібна

Перш ніж відповісти на головне питання сьогоднішнього тексту, давайте визначимо, що впливає на швидкість інтернету .

  • тариф;
  • характеристики обладнання ;
  • якість прийому сигналу;
  • завантаженість мережі.

Тому, якщо ви використовуєте старий роутер у комбінації з дешевим смартфоном, не варто розраховувати на високу швидкість інтернету. Але навіть із гарним обладнанням та просунутим тарифом вона буде невелика, коли в одному місці до мережі підключено багато пристроїв.

Розповідаючи про те, яка має бути швидкість інтернету на телефоні , я маю на увазі, що до мережі підключена лише одна людина. А далі – рахуйте самі. Отже, розглянемо основні сценарії використання смартфона та виділимо рекомендовану швидкість для кожного з них:

  • веб-серфінг – від 0,5 Мбіт/с;
  • прослуховування потокового аудіо – 0,32 Мбіт/с;
  • аудіодзвінки – від 0,1 Мбіт/с;
  • відеодзвінки – від 0,5 Мбіт/с;
  • листування в месенджері – від 0,1 Мбіт/с.

У більшості випадків я навмисно ставлю привід «від», оскільки, наприклад, необхідна швидкість інтернету для браузера відрізняється залежно від того, наскільки навантаженою з точки зору контенту є та чи інша сторінка. Також є сенс докладніше поговорити про необхідні показники в іграх та під час перегляду потокового відео.

Швидкість інтернету для відео

Щоб відповісти на запитання, яка потрібна швидкість інтернету для відео , спочатку потрібно зрозуміти, як ви збираєтеся дивитися ролик або фільм. Для цього необхідно знати бітрейт файлу, але інформації про нього ви не знайдете на жодному стрімінговому сервісі. Тому зручніше визначити необхідну швидкість в залежності від роздільної здатності картинки:

  • 360p – від 1 до 1,5 Мбіт/с;
  • 480p – від 2,5 до 4 Мбіт/с;
  • 720p (HD) – від 5 до 9,5 Мбіт/с;
  • 1080p (FullHD) – від 8 до 15 Мбіт/с;
  • 1440p (2K) – від 16 до 30 Мбіт/с;
  • 2160p (4K) – від 35 до 85 Мбіт/c.

Такий суттєвий розкид показників рекомендованої швидкості викликаний допоміжними характеристиками відео: частота кадрів та підтримка HDR (Dolby Vision). У роздільній здатності 360p і 480p ефект HDR недоступний, тому різниця між мінімальною і максимальною швидкістю виражена менш явно.

Швидкість інтернету для ігор

Швидкість інтернету для геймерів також відіграє визначальну роль. А рекомендований показник залежить від роздільної здатності екрану вашого смартфона, графічної складової гри та здатності пристрою тягнути високі налаштування. Тому швидкість інтернету для онлайн-ігор варіюється в діапазоні від 1 до 10 Мбіт/с.

Крім швидкості в онлайн-проектах, важливе значення має ще одна характеристика — пінг або затримка при відправленні даних. Оптимальний показник – менше 40 мс. Якщо він буде вищим, то суперники отримають перевагу над вами.

Як перевірити швидкість інтернету на телефоні

Зрозуміло, що в цьому тексті не можна обійти питання вимірювання швидкості інтернету на телефоні . Щоб зрозуміти, наскільки якісним є з’єднання, встановіть програму Speedtest by Ookla . Запустіть його та натисніть кнопку «Почати».

За результатами тестування програма покаже затримку під час передачі даних («Ping»), швидкість завантаження («Завантажити») та віддачі («Завантажити»). Якщо показники вас не влаштують, або ви помітите, що навіть за хороших результатів веб-серфінг та перегляд потокового відео супроводжуються підгальмовуваннями, прочитайте наш текст про те, чому погано працює інтернет. І не забувайте, наскільки важлива продуктивність смартфона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.