Android проти iOS: плюси та мінуси операційних систем

Все наше життя побудоване на маленьких та великих протистояннях. Якісь проходять безслідно, інші залишаються в історії та культурі. Далеко ходити не треба, яскравий приклад – суперечки навколо операційних систем Android та IOS. Давайте розберемося, хто має рацію, а хто не дуже.

Характеристики операційної системи Android

Це операційна система від компанії Google для різних видів гаджетів, розроблена на ядрі Linux. У 2021 році існувало три мільярди смартфонів на Андроїді. І ця цифра продовжує зростати. Пропонуємо розглянути плюси та мінуси цієї системи.

Плюси

Кастомізація

ОС дозволяє користувачеві налаштувати гаджет під себе. Ви можете змінювати призначення кнопок, зовнішній вигляд іконок, керувати смартфоном через різні дії тощо.

Будь-який софт

Android дає можливість користувачам встановлювати будь-який софт, навіть той, що офіційно видалено з Google Play. Тому у вас є можливість завантажити потрібну програму з будь-якого джерела. Головне, щоб вона була адаптована під систему.

Відкритий вихідний код

Це означає, що ви можете розробити програму особисто для себе і відразу встановити на смартфон. Для цього немає потреби купувати обліковий запис у Google Play і відразу оголошувати себе розробником.

Різноманітність

Сьогодні з Android працюють сотні брендів. Тому у тих, хто віддає перевагу цій ОС, просто фантастичний вибір смартфонів. Будь-якого кольору, виробництва, з будь-яким залізом та можливостями, а також будь-якої вартості. У той же час смартфони від Apple завжди б’ють по кишені.

Можна запустити практично на будь-якому пристрої

Той самий Android, що працює на вашому смартфоні, можна встановити і на смарт-годинник, приставки для TV, ноутбуки і т.д. Звичайно, без адаптації працювати ОС не буде ідеально, але найпростіші дії потягне.

Дозволяє використовувати пристрій як зовнішній накопичувач

Для того щоб отримати повний доступ до пам’яті девайсу через ПК, немає потреби у спеціальному софті. Android автоматично встановлює необхідні драйвера і дозволяє завантажувати файли будь-якого формату без обмежень (ну, крім обсягу пам’яті).

Мінуси

Відкритий вихідний код

Так, це і плюс, і мінус. Відкритий вихідний код простіше зламати. Однак це більшою мірою стосується дешевих пристроїв. У флагманах є спеціальний захист (чіпи), який блокує спроби злому.

Сильно падає ціна

Пристрої на Андроїді досить швидко дешевшають. І це стосується навіть флагманів. Тому продати такий смартфон за ті самі гроші через рік після покупки не вдасться. Навіть якщо він у ідеальному стані.

Android вимагає більше ресурсів

Наприклад, для того, щоб відкрити програму системі Android необхідно більше оперативної пам’яті, ніж IOS.

Перевантажена додатковими функціями

ОС пропонує безліч функцій та опцій, іноді в цьому немає жодної логіки. Тому налаштування смартфона може вимагати часу. Однак зараз Google намагається вирішити цю проблему.

Складнощі в оптимізації

Одна й та сама версія Android по-різному працюватиме на пристроях різних брендів. Річ у тім, кожен вендор підлаштовує оновлення системи під себе. У результаті в одному випадку Android 10 ідеальна, в іншому – кошмар.

Характеристики операційної системи IOS

Це операційна система від компанії Apple для смартфонів, планшетів, плеєрів та автомобільних мультимедійних систем бренду. IOS розроблено на ядрі XNU.

За фактом операційної системи для смартфонів не дуже відрізняється від MacOS.

Плюси

Простий і зрозумілий інтерфейс

Жодних зайвих опцій та функцій. Все чітко і ясно.

Закритий вихідний код

Це означає, що яблучна операційна система захищена краще. Однак тішитися не варто, зламати можна все.

Пристрої мало втрачають у ціні

Гаджети на IOS навіть через 2-3 роки після випуску коштуватимуть недешево. Погодьтеся, це приємна новина для тих, хто планує продати свій старий iPhone.

Працює стабільно

Так, робота цієї ОС стабільніша. А все тому, що систему підтримують набагато менше пристроїв. Це дозволяє розробникам якісніше збирати дані, швидше усувати помилки і т.д.

Використовує менше ресурсів

На ту ж дію яблучна система вимагатиме менше оперативної пам’яті та інших ресурсів, ніж Android.

Мінуси

Жодної кастомізації

Користуватися IOS можна тільки так, як задумали розробники. І жодних можливостей для налаштування під себе.

Висока вартість

Іноді конкуренти Apple пропонують смартфони на Андроїді з тими ж можливостями та потужностями, але за набагато менші гроші.

Не можна використовувати сторонній софт

Якщо програми немає в App store, то скачати його з інших джерел без милиць не вийде. Навіть якщо вона адаптована під IOS.

Не можна використовувати пристрій як зовнішній накопичувач

Операційна система не дозволить отримати доступ до пам’яті пристрою без спеціального програмного забезпечення. Плюс в IOS є обмеження, які не дають використовувати пам’ять на власний розсуд.

Працює лише на одному виді пристроїв

Якщо ви спробуєте встановити IOS для смартфонів на інший гаджет, нічого не вийде. Для кожного виду пристроїв існує своя система, без якої девайс цегла.

Як бачите, однозначно відповісти на запитання «яка ОС краща» не можна. Android та IOS мають свої недоліки та переваги. Тому робити вибір варто, спираючись на свої переваги та комфорт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.