Чому iPhone досі такий великий виріз під фронталку

Чому монобров та острівець iPhone набагато більше вирізів та отворів у Android-смартфонів? Розбираємось разом.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сучасні Android-смартфони привертають увагу практично безрамковим дизайном та обережним отвором або вирізом під селфі-камеру. І, будемо чесні, попередні покоління iPhone з їхнім величезним монобровом на тлі таких гаджетів виглядали справжнім пережитком минулого.

З виходом нових iPhone 14 Pro та появою в них Dynamic Island ситуація трохи змінилася. Дизайн смартфонів став більш сучасним, але острівець під їхню фронтальну камеру хоч і виглядає більш гармонійно, все одно залишається набагато масивнішим, ніж у будь-якого навіть найдешевшого смартфона під керуванням Android. Чому Apple ніяк не може позбутися цього елемента у своїх телефонах? Розповідаємо у нашій статті.

Що знаходиться у вирізі iPhone

Справа в тому, що якщо виріз або отвір в екрані Android-смартфонів служить там лише для розміщення селфі-камери (а в деяких моделях і двох камер), то можливості моноброви у iPhone набагато ширші.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Після відмови від кнопки «Додому» із вбудованим у неї сканером відбитків пальців купертинівці зосередилися на функції розпізнавання облич Face ID, зробивши її максимально безпечною та надійною. Ну а в потужному вирізі iPhone ховається весь набір сенсорів, необхідних для її роботи. Втім, заради справедливості, Apple все-таки намагається зменшувати площу вирізу, але робить це без шкоди для роботи Face ID.

Спочатку, у чубчику iPhone встановлювалися селфі-камера, інфрачервона камера та випромінювач, точковий проектор, датчики наближення та освітленості, а також мікрофон та розмовний динамік. Не дивно, що вона була така величезна.

Але згодом цей виріз ставав дедалі компактнішим. У iPhone 13 з нього виключили динамік, зрушивши його вгору, а ІЧ-випромінювач та точковий проектор були об’єднані. У результаті розміри моноброви зменшилися на 20%, але цього було недостатньо.

Що змінилося в острові Dynamic Island

Apple продовжила мінімізувати виріз своїх смартфонів, і нові iPhone 14 Pro та 14 Pro Max отримали абсолютно новий елемент – острівець Dynamic Island. Від класичної моноброви тут залишилися лише точковий проектор, фронтальна та ІЧ-камери, а датчик наближення встановили поза острівцем – за екраном телефонів.

Загалом, Dynamic Island став ще компактнішим, але до вирізів та отворів в екранах Android-смартфонів йому все одно залишається дуже далеко. Воно й не дивно. При збереженні функції Face ID купертинівці просто не зможуть позбавитися такого набору датчиків, а відмовлятися від неї Apple, схоже, поки не збирається.

Тому для того, щоб максимально замаскувати Dynamic Island, компанія постаралася інтегрувати його в інтерфейс iOS. І це, до речі, вдалося на всі сто. У нових iPhone острівець вміє візуально змінювати форму, підлаштовуючись під функції, що виконуються смартфоном. Наприклад, він розширюється при підключенні до нього навушників, показуючи пов’язану із нею інформацію. У цій же області демонструється інформація про вхідний виклик, відтворювану музику, відлік таймера і зарядку смартфона. По суті, Apple перетворила область навколо датчиків Face ID на рядок станів Android, органічно вписавши її в iOS і зробивши частиною програмної оболонки iPhone.

Чому в iPhone 14 без приставки Pro немає Dynamic Island

Apple вирішила використовувати острівець тільки в iPhone 14 Pro і 14 Pro Max, тоді як iPhone 14 і iPhone 14 Plus отримали класичну монобровку, знайому ще за попередніми поколіннями смартфонів купертинівців. Причин цьому може бути безліч, починаючи від звичайного маркетингу та бажання компанії підштовхнути продаж прохань і закінчуючи суто технічними обмеженнями. Але в самій Apple, звичайно, говорять про останнє.

У компанії пояснюють можливості iPhone 14 Pro і 14 Pro Max новою однокристальною системою Apple A16 Bionic з двигуном Display Engine, який і займається анімацією та візуалізацією простору навколо Dynamic Island. Що стосується iPhone 14 і 14 Plus, то вони використовують старішу платформу Apple A15 Bionic, нібито нездатну на такі викрутаси. Віриться в цьому, скажімо прямо, важко, але така офіційна позиція компанії.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.