Ігровий ноутбук – це непотріб. Розповідаємо, чому це не так

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З приводу ігрових ноутбуків в інтернеті завжди був повний хаус, мовляв, “це ж смішно – ноутбук і ігровий – речі не сумісні”. Треба сказати, що кажуть так лише ті, хто ігровими ноутбуками або не користувався взагалі, або брали його, а потім ставили на стіл на 10 років і мріяли про ПК.

Сьогодні я розповім:

  • Чому ігрові ноутбуки – це не фуфло і які проблеми вони вирішують;
  • Як не помилитися з вибором ноутбука;
  • І звідки ж все-таки взялася ця думка, що топить ігро-ноути?

Ігрові ноутбуки – гідні жити!

Почнемо з того, з чого варто почати: чим погана ідея портативного, але при цьому досить потужного ПК? Це, млинець, банально – просто зручніше, ніж ПК (на те, щоб це усвідомити, мені спершу довелося свого ігрового ноуту втратити). Але так, саме в моєму випадку, ноут вирішував одну проблему: де б я не опинився, у мене завжди під рукою буде потужне залізо, яке зможе вивезти будь-яке завдання, яке я на нього покладу.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ну ось і чим це погано?

І я, наприклад, поки сидів на ПК (а кудись тягти комп мені потрібно далеко не завжди), сильно нудьгував за цією властивістю, просто тому, що їдеш ти, наприклад, до родичів, і… Все. Працювати ти не можеш, грати – теж не можеш, а всі твої дані залишилися в квартирі разом із стаціонарним компом.

Так, НЕ ігровий ноутбук вирішує цю проблему, але ви не замислювалися – чому у мене майже перестали виходити відео? Тому що поки доїдеш до будинку, де стоїть стаціонар, вже волосся на дупі посивіє, а машинці в цей же час треба буде працювати вже над тундрою, в яку на НЕ ігровому ноуті особливо не пограєш.

Є у нас викладач у шаразі, купив собі Asus Strix Scar 17 з 3080Ti, тому що людина постійно тягається на роботу, і, повірте, ноутбук тягнути набагато простіше, ніж ПК.

А чому не зібрати потужний ПК та не купити звичайний ноут?

Тому що це також ніфіга не зручно. Особисто мені зручніше, коли всі дані знаходяться на одній машині (скористатися хмарами релігія не дозволяє)

А хто сказав, що він не має ПК? Є, причому не менш потужний ніж ноут. Правда, знаходиться приблизно в 1100 кілометрах від місця роботи, куди він періодично тягається, а тому продати комп’ютер і остаточно осісти тут не може. Ось як бути у такій ситуації?

Просто я не розумію цей хейт біля ігрових ноутбуків типу “вони не потрібні”. Ні, потужний і портативний комп’ютер – це те, що дійсно потрібно. І чим більше кричать про непотрібність ігрових ноутбуків (а я впевнений, що і під цією статтею такі коментарі будуть) – тим більше ноутбуків купують у принципі. Просто тому що ПК, млинець, важко тягати.

Але чому так не люблять ігрові ноути?

Причин тут відразу кілька, і якщо просто на них подивитися, то так, ігрові ноути у ваших очах будуть повним калом:

  1. Коштують вони дорожче, ніж ПК із людською периферією;
  2. В ігри грати незручно через маленький екран;
  3. Ігровий ноутбук – це розхідник, який обов’язково згорить за рік;
  4. Ну і звичайно, при цьому він ніфіга не портативний, бо важить аж 3 кг.

І так далі. Можна доповнювати список, це просто те, що особисто я бачив найчастіше. Ну і давайте коротко пробіжимося пунктами…

Ігровий ноутбук – це дорого

Звичайно дорого, особливо якщо порівнювати його з ПК без периферії: за 60К можна зібрати вдвічі потужніший ПК, ніж ноут. Ось тільки монітор і клавомиша, як би, не безкоштовні. А якщо включити їх у вартість, то різниця в ціні буде вже не така драматична.

І так, ігрові ноутбуки – це дорого. Ви повинні сплатити не тільки вартість комплектуючих, але й обов’язково заплатити за складання ноутбука на заводі, за камеру, акумулятор, розробку плати та системи охолодження тощо. У ПК ви теж за це платите, просто не виробнику ПК, а виробнику, наприклад, плати, хіба що на великовузловому складанні заощаджуєте.

Якщо перерахувати на відсотки, то залежно від того, як рахувати, ми отримаємо від 30 до 60% переплати за ту ж продуктивність, якщо купуватимемо ноутбук. Цифри зразкові, але переплата є – факт.

Грати у ігри незручно!

І так і ні. З одного боку – екран у ноутбука реально менший, ось тільки… Дивіться ви на нього з меншої відстані. Не знаю, як у вас, у мене з цим проблем не було – навіть після 27-дюймового екрану, у 15 дюймах можна звикнути за кілька днів. І щодо “незручно” паритися взагалі не будете.

Можна, звичайно, присунути великий монітор до себе, і тоді різниця буде (якщо вирячитися в нього на постійку), але в іншому – до 15 дюймів звикаєш, і це перестає завдавати незручностей. Інша справа – менша діагональ не потребує великого дозволу, щоби була хороша щільність пікселів.

На даний момент на моєму MSI Modern 15.6 екран з роздільною здатністю FHD – 141 точка на дюйм. 27-дюймовий Huawei Mateview з роздільною здатністю QHD – 109 PPi. Тобто “вирячитися” в Huawei буде не дуже приємно, так само як і в 24′ монітор з роздільною здатністю FHD.

Загалом те, що грати в ігри на маленькому екрані незручно – це міф. Просто посуньте його ближче, і все – проблем із цим не буде взагалі, якщо, звичайно, постійно не довбати собі в голову “фу ноут мені неприємно на цьому грати”. Крім того, низька роздільна здатність досить спрощує життя відеокарті.

Ігровий ноутбук – це розхідник!

І знову – категорично не згоден. Така думка йде від високих температур компонентів, які на потужному ноутбуці будуть у будь-якому випадку, але тут є один нюанс – виробники не дурні, і теж знають про те, що температура – це не добре, так що й саме по собі залізо стійкіше за температур, і система охолодження в ігровому ноутбуку температури, як правило, у космос не пускає.

Однак далеко не всі користувачі в принципі знають, що ноутбуки треба обслуговувати. Якщо у випадку зі звичайним ноутбуком він сильно шумітиме і працюватиме не так швидко, як зазвичай, то ось ігровий ноутбук, просто за рахунок того, що він в принципі гаряче – через якийсь час таки здохне. Але чи в ноутбуці проблема? А якщо ноутбук чистити, то жити він буде довго і щасливо – ті ж Dell Alienware M18x тому підтвердження – жеруть по 330 ват, але так як із заводу вони коштували майже 6К баксів – люди за ними стежили дуже добре, і їх на сьогоднішній день можна знайти просто тонну на OLX.

А чому? Бо за ними стежили. Нинішні ігрові ноутбуки по живучості сильно перевершують старі, тож… Просто потрібно стежити за своєю технікою.

А як його тягати, він же важкий!

Про це говорять або ті, хто ігрових ноутбуків на власні очі ніколи не бачив, або ті, хто мав модель, скажімо, 2017 року. І так, ось зараз у мене на колінах стоїть 1.7-кг MSI Modern – не ультрабук, але й не ігровий – просто звичайний повсякденний ноут для повсякденних завдань.

Тепер, увага – ноутбук з RTX 3070Ti, який ви могли бачити на каналі вчора, важить… 2.4 кг. різниця вагома, але не драматична. А якщо при цьому подивитися на інші ноутбуки, наприклад, MSI Stealth з RTX 3080Ti, який важить вже 2.1 кг, то можна зрозуміти, що це все ще важче, ніж ультрабук, але плюс-мінус розвинена фізична людина спокійно дотягне його до іншого кінця міста. своєму горбі.

Я не говорю про “перенести з кімнати на кухню” – тут хоч 3-4-кг ноутбуки тягав би щодня.

Загалом виходить така картина:

  1. Коштують вони справді дорожче, ніж ПК, але не так драматично, як нам розповідають. Особисто я готовий переплатити 20% за можливість взяти свій комп’ютер із собою будь-куди. Якщо говорити про “ааа переплата в два рази”, то подивіться – чи вважав збирач монітор і периферію, коли заливав вам у вуха про “ігровий ПК краще за ноути”;
  2. Грати в ігри нормально – до ноутбука ви і сидите ближче, маленький екран у такому разі незручностей взагалі не завдає. Ну, хіба що ви до 27-дюймової панелі тулитеся, інакше для вас різниці не буде. Причому щільність пікселів на ноутбуці більша – значить і притулитися якомога ближче;
  3. Якщо за своїм ноутбуком стежити, то він пропрацює у вас рівно стільки, через скільки ви його продасте. Більшість проблем виникає через користувача, який просто не обслуговує ноутбук. Не треба так, бо вгробити таким чином можна і досить свіжу модель;
  4. Ну і про “ноутбучність” – сучасні ігрові ноути важать трохи більше звичайних моделей. Так, можна знайти і 3-4-кг ноутбуки на топовому залозі, але, кажу ж – ноут з 3080Ti цілком вписується у вагову категорію “до 2.5 кг”, а простіші ноути, з Max-Q відеокартами, можна знайти і в межах пари кілограм – якщо ви не можете тягати таку вагу протягом умовної півгодини (від будинку до машини) – у вас безперечно проблеми.

Як не помилитися з вибором ноутбука?

Тут все просто: орієнтуючись на ваші специфічні завдання, звертаючи увагу на систему охолодження, дивимося те, що підходить нам. Наприклад: ви часто кудись ходите з ноутбуком, часто працюєте від батареї, нічого важчого за тундру на ньому не запускаєте, і при цьому вам потрібен досить хороший екран.

Вбиваємо в пошуку ноутбук під вимоги тундри, з великою батареєю та гарним 15.6 – екраном, легкий. Нам вилізуть одразу кілька моделей, а ми кожну з цих моделей почнемо вивчати: дивитися огляди, тротлінг-тести і таке інше. Вийде, що зрештою залишиться 2-3 моделі, які будуть підходити під ваші вимоги – ось їх і розглядаємо до покупки.

Я ж взагалі зробив так: коли я мав ноут, я докупив людську клавіатуру, монітор, колонки, мишу з килимом, і… Так, з досвіду використання я отримав просто портативний ПК з парою моніків, але якщо що – завжди можна було взяти ноут пахву і попертися за три версти хоч до Владивостока. Потім знову повернутися, знову все підключити, і… Ось такий у мене план відновлення свого сетапа.

І треба пам’ятати, що не завжди найпопулярніша модель – це найкраща модель. Не забувайте про свої потреби і пам’ятайте, що вибирати треба не те, що купують всі, а те, що підійде саме вам, ігровий ноутбук стане прямим мінімальним компромісом. Ну і на цьому, мабуть, закінчу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.