Від 4K до UHD і до 1080p: що потрібно знати про роздільну здатність телевізора

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

4K, 8K, 1080p, HD та UHD. Якщо ви купуєте новий телевізор, ви, ймовірно, помітили ці комбінації літер та цифр, вказані поруч із словом «роздільна здатніість». Але у чому різниця між цими типами роздільної здатності? Чи варто платити більше за 8K телевізор у порівнянні з 4K телевізором? Хіба роздільна здатність має таке велике значення?

Роздільна здатність може бути не найважливішим фактором при покупці нового телевізора, але його все ж таки слід враховувати. Хоча це може збивати з пантелику, знання того, що насправді означають усі цифри, може допомогти вам почуватися впевненіше при виборі телевізора.

Ось що вам потрібно знати про роздільну здатність, коли йдеться про телевізори.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Коротка версія:

  • 4K майже завжди означає, що телевізор має роздільну здатність 3840×2160 пікселів.
    UHD означає Ultra High Definition, також відомий як UltraHD, але в основному це означає 4K.
  • Чи буде більшість телевізорів 4K? На 50 дюймів і вище – так.
  • Чи означає 4K, що зображення буде кращим, ніж на старому телевізорі? – Не обов’язково.
  • Якщо 4K вчетверо більше, ніж 1080p, чи це, що 4K — це 4320p? – Ні.
  • Чи варто турбуватися про 8K? – Ні.
  • Залишились питання? Почнемо з основ.

Що таке роздільна здатність телевізора?

Роздільна здатність, з точки зору апаратного забезпечення телевізора, означає кількість пікселів, з яких складається зображення на екрані телевізора. Один піксель або дискретний елемент зображення складається з крихітної точки на екрані.

Старі телевізори та багато 32-дюймових моделей, що продаються сьогодні, мають приблизно мільйон пікселів (720p). Більш сучасні та трохи більші телевізори (зазвичай 49 дюймів і менше) мають трохи більше 2 мільйонів пікселів (1080p). Навіть новіші та більші телевізори (зазвичай від 50 дюймів і вище, хоча є і безліч менших розмірів) мають 8 мільйонів пікселів (4K Ultra HD). А найновіші, найбільші і найсмішніше дорогі телевізори мають понад 33 мільйони пікселів (8K).

Роздільна здатність – одна з найпоширеніших характеристик, що використовуються при продажі телевізорів, частково тому, що 4K і 8K звучать дійсно високотехнологічно і вражаюче. Однак роздільна здатність не є найважливішим фактором якості зображення. Те, що телевізор має вищу роздільну здатність, ніж інший, не завжди означає, що він виглядає краще. Можливо, але не завжди і з причин, які не мають нічого спільного з роздільною здатностю. Телевізор з кращими характеристиками розширеного динамічного діапазону (HDR), кращим загальним коефіцієнтом контрастності або кращими кольорами виглядатиме краще, ніж той, у якого просто більше пікселів.

Тим не менш, все ж таки варто розуміти різні роздільні здатності, що використовуються виробниками телевізорів.

8K і 4K (Ultra HD) – коли справа доходить до телевізорів, 4K і Ultra HD (або UHD) відносяться до одного і того ж роздільна здатність. Ці телевізори, а також Ultra HD Blu-ray та майже весь потоковий контент UHD від Netflix, Amazon та інших мають роздільну здатність 3840×2160. Одним з потенційних джерел плутанини є те, що 4K означає щось інше, незалежно від того, чи кажете ви про телевізор у вашому будинку або про проектор у кінотеатрі. Технічно «4K» означає горизонтальну роздільну здатність 4096 пікселів. Це визначення, сформульоване ініціативами цифрового кіно Digital Cinema Initiatives. Оскільки фільми розрізняються за співвідношенням сторін, що відноситься до точної форми прямокутника екрана, роздільна здатність по вертикалі не вказується.

Таким чином, телевізори Ultra HD технічно не є 4K за специфікаціями DCI, але загальноприйнятий термін узурпував це поняття, тому телевізори 4K це телевізори 4K, навіть якщо їх роздільна здатність становить 3840×2160. Більшість компаній просто говорять і те, і інше: Ultra HD 4K.

8K дотримується тієї ж логіки. Якщо говорити про телевізори, то роздільна здатність по горизонталі та вертикалі вдвічі більша, ніж у телевізорів 4K: 7680×4320. На ринку є кілька 8K-телевізорів, але мине багато років, перш ніж ця роздільна здатність стане звичайним явищем.

Щоб отримати максимальну віддачу від 4K-телевізора, вам потрібен 4K-контент. На щастя, контент 4K є скрізь. Більшість основних потокових сервісів, таких як Netflix, Amazon, iTunes та Vudu мають доступне 4K. Існують також програвачі Ultra HD Blu-ray та ігрові консолі, такі як PS5 і Xbox Series X. Якщо у вас є ПК, багато відеокарт останніх декількох років можуть відображати ігри в роздільній здатності 4K з різним ступенем успіху.

Ми починаємо бачити розгортання ATSC 3.0, тепер відомого як NextGen TV. З ТВ-тюнером NextGen або телевізором із вбудованим тюнером ви теоретично зможете безкоштовно дивитися 4K-телебачення в ефірі. Як і у випадку з HDTV на рубежі століть, мине деякий час, перш ніж програми 4K стануть звичайним явищем в ефірі.

До того, як “4K” став звичайним явищем, ви майже ніколи не бачили “2K”. Це була значною мірою просто кінематографічна роздільна здатність, тому ви іноді побачите, що 2K використовується для позначення «майстер-формату». Більшість цифрових кінопроекторів, що використовуються в кінотеатрах, мають роздільну здатність 2K (деякі менше). Його ширина становить 2048 пікселів, і знову ж таки, DCI не визначає вертикальну роздільну здатність.

Але тепер, коли «4K» став популярним терміном, що використовується для опису телевізорів та контенту, «2K» стає все більш поширеним як скорочення для роздільної здатності 1080p, що використовується більшістю невеликих і старих HDTV, а також Blu-ray.

1080p або Full HD. Пам’ятаєте, як ми говорили про роздільну здатність цифрового кіно, вказавши лише роздільну здатність по горизонталі? Що ж, телевізори, з іншого боку, використовували історично вертикаль для опису роздільну здатність (починаючи з часів скляних трубок). Отже, 1080p – це роздільна здатність по вертикалі. Майже всі телевізори високої чіткості мають співвідношення сторін 1,78:1 (16:9, також відоме як широкоекранний), що означає горизонтальне роздільна здатність 1920 пікселів (1920×1080).

Це ще одне джерело плутанини, тому що десятиліття телевізійних дискусій говорили про вертикальну роздільну здатність, а потім раптом ми говоримо про «телевізори 4K», що відноситься до горизонтальної роздільної здатності. Не звинувачуйте мене, це була моя ідея.

Ось чому 1080p – це не «1K». В усякому разі, як згадувалося вище, це «2K» за тією ж логікою, що й телевізори UHD – 4K. Тим не менш, більшість людей не називають 1080p – 2K; вони називають це 1080p або Full HD.

До речі, 1080i – це та сама роздільна здатність , що й 1080p, але жоден сучасний телевізор не підтримує 1080i. Однак більшість трансляцій HDTV, включаючи передачі CBS та NBC, як і раніше, мають формат 1080i.

Роздільна здатність монітора комп’ютера: WUXGA, WXGA, WXXXGA, WXCBGBSA, WXLADYGAGA.
У комп’ютерному світі вони використовують незрозумілу і незручну, що шокує, мішанину літер для опису роздільну здатність.

Послухайте, я комп’ютерник, збираю власні ПК з початку 90-х, і навіть я не можу вам сказати, що означає половина цих літер. Я можу зрозуміти, що спочатку вони були реалізовані для спрощення, але в нас і так багато дозволів та комбінацій, тож тепер вони просто дратують.

В основному, ви, швидше за все, побачите FHD (1920×1080) та WUXGA (1920×1200). В інше ви можете зануритися самі.

На щастя, більшість із вас зіткнеться з цим літерним гуляшем лише в тому випадку, якщо ви шукаєте дешевий проектор або комп’ютерний монітор.

Існують також комп’ютерні монітори з унікальною роздільною здатністю, наприклад, 5K (5120×2880) або надширокоекранним співвідношенням сторін 21:9 з божевільною роздільною здатністю, наприклад 3440×1440. Існує так багато варіацій, що ми не можемо охопити їх усі.

Якщо все це звести до мінімуму, то висновок: старі та менші телевізори — HD, 1080p. Майже всі нові телевізори мають роздільну здатність 4K Ultra HD, в якому в чотири рази більше пікселів, ніж у роздільній здатності 1080p. Колись у вас може бути телевізор 8K або навіть 10K, але до цього ще дуже далеко.

Тут я нагадую вам, що більше пікселів не обов’язково означає найкраще зображення. Є й інші аспекти якості зображення, такі як контрастність і колір, які набагато важливіші за роздільну здатність.

У майбутньому роздільна здатність може стати неактуальною. Такі технології, як MicroLED, поділяють як розмір, так і роздільну здатність, тому роздільна здатність вашого майбутнього 50-дюймового телевізора в спальні буде радикально відрізнятися від роздільної здатності 100-дюймового телевізора у вітальні. Хоча вони обидва будуть 4K, але з пікселями різного розміру. Однак завдяки досягненням в обробці відео це не матиме значення. Обидва вони виглядатимуть чіткими та деталізованими.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.