Чому не варто розбирати смартфон самостійно

Погано почав працювати мікрофон у смартфоні? Та зараз відкрию, та почищу. Діло-то! Багато хто так думає, а потім шкодує — немає навички та інструментів. Особисто я теж так зробив, коли захотів почистити свій iPhone 8. Відкрив не з того боку і порвав тонкий шлейф. Ремонт вийшов у суму в кілька разів більше, ніж якби я віддав пристрій на банальне чищення.

Багато хто думає також і про заміну акумулятора — а що складного? Куплю такий же, відкрию та заміню. Але все не просто.

Справа в тому, що сучасний смартфон розкрити не так просто. Добре, якщо на торці є два гвинти — можна їх відкрутити спеціальною викруткою та акуратно розкрити корпус за допомогою гітарного медіатора чи банківської картки. Головне заздалегідь подивитися відео або прочитати, в який бік потрібно відкривати, а в який ні, інакше можна пошкодити шлейф від дисплея, і пристрій, як писав вище, вирушить у недешевий ремонт.

Але і це ще не все – щоб дістатися, наприклад, до динаміка або мікрофона, часом потрібно розібрати весь смартфон, відключивши всі модулі та відкрутивши гвинти. Навіть у тих, кому вдалося виправити проблему, не завжди виходить зібрати пристрій знову. Адже виробник використовує також клей, щоб пристрій був максимально герметичним.

Але є смартфони, які мають екран приклеюється до корпусу. Щоб розкрити такий девайс, його потрібно нагрівати у спеціальному апараті за температури 60 градусів. А потім обережно відклеювати, щоб не пошкодити скло. У таких процесах фахівці використовують різноманітну хімію.

Багато деталей можуть бути просто приклеєні та приклеєні дуже міцно. При демонтажі можна поламати той чи інший роз’єм – і все. Наприклад, заміна материнської плати в топовому смартфоні за вартістю буде як 70% від ціни нового пристрою.

Чого вже приховувати — навіть досвідчені фахівці з ремонту смартфонів із випуском нових моделей лякаються і вже хочуть шукати нову роботу. Професіонал має ризик, що він зашкодить пристрій при ремонті.

Виробники, читаючи цю статтю, зло сміються — «а нема чого ремонтувати, купуй новий, якщо розбив». Дійсно, виробники намагаються зробити пристрій максимально складним у ремонті, щоб мінімізувати ремонт кустарними майстрами. Але тут незрозуміло, чи спеціально чи технічний прогрес вимагає помістити потужну начинку в невеликий корпус.

Який висновок?

Якщо ви ніколи не займалися ремонтом сучасної дрібної електроніки, то не варто витрачатися на набір інструментів, щоб розібрати свій смартфон і полагодити. Навіть якщо проблема вирішується покупкою копійчаної запчастини на Ali. Найчастіше такі майстри знищували свій апарат. Краще віднести до перевіреного (бажано офіційного) сервісного центру. Кому довелося довіряти ремонт точно не варто.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.