Чи потрібно відключати телевізор із Smart TV на ніч

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З дитинства нас привчили до того, що побутові прилади потрібно відключати з розетки, якщо не використовуєш. Вважалося, що зарядники, ігрові приставки та інші пристрої споживають енергію навіть у режимі очікування, тому їх краще не залишати увімкненими. У будь-якому випадку, ви коли-небудь бачили, щоб телевізор вимикали з розетки, доки він не використовується? Я – ні. Тим не менш, суперечки не вщухають і досі! Пропоную розібратися, чи потрібно вимикати смарт-телевізор, скільки він витрачає енергії в режимі очікування і що може статися.

Чи можна залишати телевізор у режимі очікування

Режим очікування – це функція, яка включає на екрані заставку, перетворюючи телевізор, можна сказати, на картину. Виробники рекомендують використовувати її, але підійде вона явно не всім: якщо ви дивитеся телевізор щодня або він у вас працює тлом, то в цьому є сенс. Так пристрій продовжить працювати, а програму можна залишити запущеною і просто продовжити з потрібного моменту. До того ж це просто красиво. Але є кілька нюансів.

Важливо знати, що Android TV дозволяє вимкнути телевізор, а потім продовжити з того місця, де ви зупинилися. Ця фішка називається “Швидкий старт”: фактично ваш телевізор переходить у стан сну і відключається, але зберігає систему у стані готовності, а не скидає. Отже, телевізор краще вимкнути з пульта , ніж залишати в режимі очікування.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

До того ж, якщо Смарт-ТБ перебуває в режимі очікування , то є ймовірність вигоряння екрана. Але проблема тут полягає в самій заставці: якщо телевізор постійно буде в такому стані, і ви ним рідко користуватиметеся, то картинка рано чи пізно «віддрукується» на екрані через нерухомість.

Зверніть увагу, що деякі виробники позбавляють телевізори повноцінного вимкнення, до якого ми звикли, замінюючи режим очікування. Це залежить від налаштувань системи. Отже, можете сміливо відключати телевізор із розетки – заощадите грошей і убезпечіть його від виходу з ладу. З мінусів — хіба що оновлення Android TV встановиться не відразу, а після перезавантаження.

Чи потрібно вимикати телевізор із розетки

Як уже говорилося вище, телевізор варто відключити з розетки , якщо у нього немає режиму очікування або ви рідко його вмикаєте. Особливо цікавий другий варіант: здавалося б, він перебуває у вимкненому стані та горить лише лампочка індикації. Насправді, енергія і справді витрачається й у великій кількості!

У середньому телевізор у вимкненому стані витрачає до 10 Вт/год або до 4% від звичайного енергоспоживання. Так вийшло, що я місяць не включав його: візьмемо приблизно 6 Вт (мій TCL витрачає в середньому близько 125 Вт/год) множимо на 24 і отримуємо 144 Вт на день, а потім помножимо на 30 і отримаємо 4320 Вт = 4,32 кВт. У моєму регіоні 1 кВт коштує близько 1,44 грн. , тобто за місяць бездіяльності телевізор витрачає приблизно 10 гривень. Уявляєте, що буде, якщо його в такому стані залишити на рік? Цілих 100 гривень! За такі гроші можна купити хороший кабель для заряджання!

Звичайно, витрата енергії у телевізора може різнитися, і не знаю, чи збентежила вас ця сума, але я все ж таки вирішив відключити його з мережі після підрахунку. Тим не менш, це не так багато, як у включеному стані і, тим більше, витрата нижча, ніж у старих телевізорів!

Крім того, телевізор потрібно вимкнути з розетки з метою безпеки: стрибки напруги, як і раніше, бувають і відбуваються тоді, коли їх не чекаєш. За ідеєю, ймовірність пошкодження внутрішніх компонентів вкрай низька, але краще не ризикувати та відключити телевізор із розетки. Візьміть у звичку робити це з іншими гаджетами, наприклад, з розумними колонками.

Чому варто вимкнути телевізор із пульта , а не залишати його в режимі очікування? По-перше, яскрава картинка може залучити тварин, внаслідок чого вони зіб’ють пристрій з ніг. Ремонт обійдеться у велику суму, хоча, швидше за все, заміна матриці буде рівноцінна купівлі нового телевізора, оскільки навіть китайські бренди використовують комплектуючі від Samsung.

Крім того, я помітив, що багато хто ставить телевізор зі Смарт ТБ поряд зі шторами. Пристрій в режимі очікування нагрівається, як і у включеному стані, тому мікроскопічний шанс, що при нагріванні виникне пожежа, є. Те саме можна сказати і про будь-які інші легкозаймисті матеріали, які знаходяться поблизу.

Отже, оптимальний вихід – залишати телевізор у режимі очікування при постійному використанні, а за тривалої відсутності – відключати його повністю, щоб уникнути поломки. На ніч телевізор дійсно краще вимикати, але з пульта, а не з розетки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.