Чи варто купувати MacBook для ігор та яку модель вибрати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З 2020 року Apple почала встановлювати в Макі процесори власного виробництва, почавши поступову відмову від чіпсетів Intel. І на кожній презентації демонструвалося, наскільки потужнішими стали нові рішення. І якщо раніше Макбук не можна було назвати ігровим комп’ютером, незважаючи на досить потужне залізо, останнім часом Apple почала з цим вперто боротися. Так, на WWDC 2022, коли компанія з Купертіно показала новий процесор M2 і macOS Ventura, було оголошено, що на Мак вийде кілька популярних ігор, однією з яких став Resident Evil: Village.

Але чи можна, граючи на Маку, отримати досвід, аналогічний комп’ютерам на Windows чи консолям? Розбираємось, чи варто купувати Макбук виключно для геймінгу, і визначаємо, яку модель вибрати для отримання кращої продуктивності в іграх.

Windows на Мак

Грати на Маках ніколи не було особливою проблемою. Достатньо було встановити Windows, і можна було запускати будь-які тайтли, що вас цікавлять. Аби вистачало продуктивності. Багато хто саме так і робив. Навіщо консолі та додаткові ігрові комп’ютери, якщо один Мак за багато грошей найчастіше покривав усі базові потреби більшості користувачів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але зненацька для всіх, обравши для своїх процесорів архітектуру ARM замість звичної x86, Apple влаштувала покупцям своїх нових комп’ютерів невелику підставу. Просто так встановити Windows на Мак стало неможливо. Утиліта Boot Camp, яка дозволяла зробити це без якихось голівників, просто зникла з операційної системи.

Слідом за цим стало неможливо провести таку установку і за допомогою віртуальних машин Parallels Desktop та VMware Fusion. Причому обидві програми для комп’ютерів на процесорах Apple деякий час не дозволяли встановити навіть ARM-версію Windows. Але ця проблема була вирішена, підтримка в додатках з’явилася, і ви можете за допомогою будь-якої з них почати користуватися Windows на Mac . Тільки не забувайте, що це не повноцінна x86 версія, яка підтримує всі сучасні програми.

Звідси випливає й друга проблема. Якщо ви хочете пограти в якусь гру, розроблену під архітектурою x86 на віртуальній машині з ARM, ви цього зробити не зможете. Вам потрібні спеціальні версії будь-яких додатків. Це стосується не лише ігор. Ви, напевно, вже подумали: хто гратиме з віртуальної машини? Наприклад я. Я грав на своєму старому iMac 21,5 2011 року в Borderlands 2 через віртуальну Windows у кооперативі з другом і ніяких глюків чи гальм не було.

Ігри на Мак

Природно, що яскравіші ігри вимагатимуть і більшу продуктивність. Але будемо відвертими, ігор навіть для маків на процесорах Інтел дуже мало. Просто заради інтересу зайдіть у Steam . Нічого цікавого в топі для macOS ви не знайдете. А все, що знайдете, передбачає роботу лише на Intel і не заведеться на чіпсетах Apple. У Mac App Store з цікавого можна знайти лише Resident Evil: Village. А ось ця гра запускається лише на процесорах M1 та M2. Старий комп’ютер на Інтел у прольоті.

Все інше – це примітивні бродилки або просто нецікаві ігри. Ви можете згадати про Apple Arcade, але це все по суті мобільні ігри. Так, вони адаптовані під великий екран Маків, але нічого примітного ви там не знайдете. Жодної ААА-гри за винятком Обителя зла на Мак поки що не виходило.

Виходить, що Apple переходом на власні ARM-процесори перекрила користувачам можливість грати спокійно, встановлюючи Windows. Тому якщо ви плануєте придбання Макбука виключно для ігор, то робити це не варто. Краще купіть консоль або зберіть хороший комп’ютер на Windows , який продемонструє вам чудову графіку в ААА-іграх.

MacBook для ігор

А от якщо ви хочете поєднати приємне з корисним, тобто мати можливість і продуктивно попрацювати на ноутбуці, і приємно розслабитися під якусь іграшку, слід звернути увагу на MacBook Pro 14 і 16 на процесорах M1 Pro і M1 Max . Нещодавно ми розповідали, як працює Resident Evil: Village на MacBook Pro 16 M1 Max з оперативною пам’яттю 64 гігабайти. Результат реально вразив, адже раніше вважалося, що на Маку не можна грати. Але така машинка по кишені далеко не всім.

Якщо ви не женетеся за всіма ультра-налаштуваннями графіки та продуктивності, то цілком можна подивитися і на MacBook Pro 14 на процесорі M1 Pro . Тим більше, що купити такий комп’ютер можна біля 85 тисяч гривень. Для влаштування такого рівня це абсолютно адекватна та виправдана ціна. Тому можете придивитися і до такої моделі. Головне, пам’ятайте про кілька важливих моментів:

  • Windows x86 на Маки з процесорами M1 та M2 встановити неможливо.
  • Ігри, розроблені під x86, також не встановити.
  • Ігор для ARM дуже мало, а ті, що є такі ж, як на Айфоні.
  • Крім Resident Evil: Village, ААА-ігор на Мак поки немає.

Тому я не раджу розглядати Мак як ігровий комп’ютер та купувати його для цієї мети. А ось якщо він вам потрібен для роботи, то у разі виходу якоїсь гарної іграшки ви точно можете бути впевнені, що Макбук її потягне. Ситуація може змінитися, якщо Apple вдасться домовитися з відомими розробниками про адаптацію популярних тайтлів під процесорами ARM Apple і macOS. Тоді я візьму свої слова про неігрові Маки назад, а поки що залишається тільки чекати більше ігор.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.