Який ноутбук краще придбати студенту

Студенту ноутбук теж потрібен для навчання, але він відрізняється від лептопа для школяра: він має бути потужнішим, щоб протягом процесу навчання забезпечувати стабільну продуктивність. Звичайно, моделі для архітектора та філолога будуть відрізнятися за можливостями та вартістю, але в цілому сенс у тому, що більше ресурсомістких програм – більше вимог до характеристик.

Бюджетні ноутбуки для студентів

Яким же вибрати ноутбук для студента? Все залежить від завдань, які на ньому виконуватимуться. Так, для серфінгу в інтернеті, перегляду відео, написання курсових та підготовки презентацій достатньо буде простого ноутбука – зазвичай такі називаються «для навчання та роботи». Більш потужні – ігрові, бізнес-моделі та ультрабуки. Варто врахувати, що моделі бізнес-класу та ультрабуки частіше тонші, легкі та компактні. З ними можна працювати в Adobe Photoshop та інших графічних програмах, а невеликий розмір дозволяє з легкістю брати їх з собою в поїздку. працювати з вимогливими програмами, особливо у технічних спеціальностях.

Тип накопичувача

Найбільш поширені накопичувачі двох видів:

  • більш застарілий, але ємний HDD;
  • Швидкий SSD.

Переваги HDD: доступна ціна, великий обсяг пам’яті. Недоліки – досить повільна робота та завантаження програм порівняно із SSD.

SSD за вартістю все ще дорожче за HDD, зате їх відрізняє висока швидкість роботи, миттєвий запуск програм і додатків.

Обсяг пам’яті

Найбільш доступні ціни у лептопів із SSD-накопичувачем об’ємом 128 та 256 ГБ. Це буде достатньо, якщо ви не працюєте з файлами великого обсягу. За бажання в ноутбук можна встановити другий накопичувач SSD, а в деякі моделі – ємний HDD, де зберігатимуться файли. Ще один бюджетний варіант – зберігати файли на зовнішній накопичувач, звільняючи місце нових.

Моделі з SSD об’ємом 512 ГБ та 1ТБ коштуватимуть дорожче, зате не доведеться переживати про нестачу вільного місця.

Обсяг оперативної пам’яті для стабільної роботи протягом кількох років має бути не менше ніж 8 ГБ. 4 ГБ підійдуть для тих, кому потрібний простий офісний ноутбук. Моделі, в яких ОЗП не розпаяна на платі, можна згодом доповнити ще однією планкою з такою самою частотою або замінити на планку більшого обсягу.

Тип відеокарти

З дискретних відеокарт на сьогодні найтоповіші – NVIDIA GeForce RTX 30 і 40 Series, якщо хочеться заощадити – можна розглянути варіанти GeForce GTX 1650.

Тим, хто збирається працювати з графікою або з програмами, що вимагають швидкої обробки даних та обчислювальної потужності, краще придбати ноутбук із дискретною відеокартою.

Діагональ екрану

Той випадок, коли більше – не обов’язково краще. Вибирайте діагональ екрану залежно від потреб:

  • 13 та 14 дюймів – компактні моделі, зручні для мобільної роботи;
  • 15-16 дюймів – компроміс між компактністю та великим дисплеєм;
  • 17 дюймів і більше – підходять для геймерів, дизайнерів та архітекторів. Також зверніть увагу на тип матриці екрану:
  • TN – недорога, але спотворює кольори через обмежені кути огляду;
  • VA, SVA та IPS мають дуже хорошу передачу;
  • OLED поки що зустрічається тільки в деяких моделях, але забезпечує чудову передачу кольору.

Розширення екрану

Найбільш поширена і доступна роздільна здатність – Full HD або 1920х1080. З ним буде комфортно виконувати більшість завдань. Якщо потрібно більше – Apple пропонує макбуки з роздільною здатністю 2560×1600 WQXGA і вище, також зустрічаються моделі інших виробників з роздільною здатністю до 4K.

Тип ОС

Комп’ютери, що працюють на Windows 10 і Windows 11, поставляються з попередньо встановленою операційною системою або без неї. У цьому випадку вони позначені як DOS і вимагають встановлення ОС. Студенти-програмісти та айтішники, які працюють не тільки з Windows, можуть встановити туди також Linux.

Ноутбуки Apple поставляються з попередньо встановленими macOS різних версій.

Тип процесора

Продуктивність процесора, тип накопичувача та ємність оперативної пам’яті впливають на швидкодію комп’ютера. Найпоширеніші процесори – AMD та Intel. Умовно їх можна поділити так:

  • AMD Ryzen 3 та Intel Core i3 – варіант для навчання, потягнуть нескладні ігри;
  • AMD Ryzen 5 та Intel Core i5 вже дозволяють працювати з графікою та грати;
  • AMD Ryzen 7 та Intel Core i7 – потужні процесори для обробки графіки та ігор.

У топових комплектаціях зрідка зустрічаються чіпи Ryzen 9 та Core i9, але вони призначені для професійних геймерів та кіберспорту.

Компанія Apple, починаючи з 2020 року, комплектує свої макбуки власним чіпом M1, а тепер користувачам доступний ще потужніший M2. В обох випадках встановлено вбудовану графіку. Який з них вибрати – орієнтуйтеся за ціною, його можливостями та бюджетом.

Компанія Intel має і бюджетні лінійки процесорів Celeron і Pentium, призначених тільки для простих повсякденних завдань: навчання, веб-серфінгу, роботи з документами. Такі процесори значно здешевлюють ноутбук, але чекати від нього високої продуктивності не доведеться.

Зовнішній вигляд

Дизайн ноутбука – не найважливіший параметр при виборі, але він повинен подобається своєму майбутньому власнику: чи є підсвічування, наскільки шумна клавіатура, чи зручно розташовані клавіші. Хтось також воліє більш тонкі рамки навколо дисплея або можливість використовувати ноутбук як планшет. Колір лептопа справа смаку, але деякі моделі збирають відбитки пальців, на інших вони менш помітні. Замовити ноутбук, що сподобався, можна і в інтернет-магазині, отримавши його з доставкою, але перед покупкою варто сходити в магазин і подивитися його особисто або почитати огляди і відгуки.

Вага, габарити

Тому, хто часто бере із собою ноутбук, знайоме почуття, коли навіть мишка здається зайвою. Чим ноутбук легше – тим зручніше носити його у сумці чи рюкзаку. MacBook Air важать трохи більше 1 кг, середньостатистичний ноутбук – від 1,5 до 2 кг, понад 2 кг важать найбільш потужні та продуктивні моделі, які зазвичай призначені для стаціонарної роботи та рідко використовуються поза домом, офісом чи навчанням.

Габарити ноутбуків залежать від діагоналі дисплея: компактні – 13-14 дюймові, 15-16 дюймів – середній розмір, а ноутбук понад 17 дюймів поміститься не в кожну сумку.

Враховуйте це при виборі – як часто доведеться брати з собою ноутбук на навчання і чи зручно розташуватися з ним у не найкращих умовах: на сходах, за тісним столом і так далі.

Порти

Для комфортної роботи за ноутбуком та підключення необхідних пристроїв знадобляться хоча б основні порти: USB 2.0, USB 3.2, USB Type-C, HDMI, роз’єм 3,5 для навушників та мікрофона. Корисною буде наявність картридера, порту Thunderbolt або Power Delivery (PD). Якщо ноутбук не має в своєму розпорядженні необхідних роз’ємів, знадобиться USB-хаб, куди можна підключити USB-флешки та додаткові пристрої.

Особливості

Найкраще, якщо ноутбук буде виготовлений із удароміцного пластику або алюмінію. Ще одна важлива деталь – HDD-накопичувач може не перенести трясіння та ударів, тоді як SSD стійкий практично до будь-якого навантаження. Якщо вам потрібен бюджетний ноутбук, матеріалом корпусу можна знехтувати, але в цілому надійніше будуть моделі якісного складання, які не люфтять, не прогинаються під пальцями і здатні пережити хоча б одноразове падіння.

Наявність підсвічування клавіатури стане у нагоді у вечірній час, а широко розставлені клавіші будуть зручні для використання, особливо якщо часто доводиться друкувати. Для деяких спеціальностей може бути важливим цифровий блок на клавіатурі, тому перед покупкою варто переконатися в наявності, якщо він необхідний.

Зверніть увагу на камеру: у деяких нових ноутбуках вона може бути на клавіатурі, що не завжди зручно. Для відеоконференцій краще підійдуть моделі з роздільною здатністю камери HD та Full HD. Веб-камери з роздільною здатністю VGA поступаються ним як зображення, але для нечастих відеодзвінків підійдуть.

Якщо потрібно використовувати додатковий монітор, варто переконатися, що у вибраного ноутбука є відповідний роз’єм або можливість підключення через перехідник.

При виборі переконайтеся, що ноутбук має гарний запас часу автономної роботи – чим більше, тим краще, хоча б 4-5 годин. За цей час ви зможете доробити домашнє завдання або знайти можливість зарядити пристрій.

Вибір ноутбука для студента

У кожної спеціальності свої особливості, тому для виконання завдань з навчання та роботи будуть потрібні ноутбуки з різними характеристиками.

Для програміста

Програміст не просто пише код у блокноті, тому майбутньому студенту знадобиться досить потужний ноутбук. Від цього залежить, як швидко код буде оброблятися, до того ж вони часто відкрито по кілька десятків вкладок. Вдивлятися подовгу в невеликий екран для очей. Також багато залежить і від того, яку мову програмування збирається вивчати і найчастіше використовувати власник ноутбука.

Ноутбук для майбутнього програміста:

  • діагональ дисплея 15,6 дюйми;
  • роздільна здатність 1920х1080;
  • процесор Intel Core i5/i7 або AMD Ryzen 5/7, бажано не старше останніх трьох поколінь;
  • 8 ГБ ОЗП з можливістю розширення або 16 ГБ ОЗП;
  • SSD-накопичувач обсягом від 256 ГБ і вище;
  • повнорозмірна клавіатура з цифровим блоком, ножичним механізмом та підсвічуванням.

Для роботи з графікою також знадобиться дискретна відеокарта рівня не нижче NVIDIA GeForce GTX 1650.

Для інженера, архітектора чи 3D-дизайнера

Головне, що має вміти ноутбук для тих, хто навчається на інженера, архітектора або за іншою спеціальністю будівельного проектування – працювати із САПР (системами автоматизованого проектування). Сюди зазвичай входять програми типу AutoCAD, може знадобитися і 3ds Max.

Ноутбук повинен бути продуктивним, мати потужну вбудовану графіку (як у чіпів M1 і M2 від Apple) або сучасну дискретну відеокарту рівня не нижче за NVIDIA GeForce RTX 3060.

Інші вимоги:

  • процесор Apple M1/M2, Intel Core i5/i7 або AMD Ryzen 5/7, бажано не старше останніх трьох поколінь;
  • якісний IPS або OLED дисплей діагоналлю 13-15,6 дюйми;
  • роздільна здатність 1920х1080 і більше;
  • 16 ГБ ОЗП або 8 ГБ з можливістю подальшого розширення;
  • SSD об’ємом від 256 ГБ та вище.

Для медика

Ноутбук для майбутніх медиків повинен мати дисплей із якісною матрицею. Це може бути IPS-матриця та діагональ 15,6 дюйма. Особливо це важливо для тих, кому доведеться розглядати рентгенівські знімки, результати МРТ та КТ. Але і для інших спеціальностей якісний дисплей буде гарною підмогою. Так як у сучасних медичних коледжах використовуються і 3D-програми для освіти та діагностики, ноутбук має бути досить продуктивним.

Для цього знадобляться потужні процесори з вбудованою графікою або комбінація з процесора та дискретної відеокарти не нижче NVIDIA GeForce GTX 1650.

Інші вимоги:

  • процесор Apple M1/M2, Intel Core i5/i7 або AMD Ryzen 5/7, бажано не старше останніх трьох поколінь;
  • якісний IPS або OLED дисплей діагоналлю 15,6 дюйми;
  • роздільна здатність 1920х1080 і більше;
  • 16 ГБ ОЗП або 8 ГБ з можливістю подальшого розширення;
  • SSD-накопичувач обсягом від 256 ГБ і вище (що більше – тим краще).

Для гуманітарію

Найпростіше, мабуть, вибрати ноутбук для тих професій, які не вимагають великої обчислювальної потужності та серйозної роботи з графікою. Зробити реферат чи курсову, написати есе, знайти картинки в інтернеті, переглядати веб-сторінки чи відпочити за фільмом – для цього підійде бюджетний ноутбук. Однак ми радимо вибирати по можливості варіанти із запасом продуктивності на кілька років.

Мінімальні характеристики бюджетного ноутбука для гуманітарію:

  • процесор Intel Celeron чи Pentium;
  • матриця дисплея TN чи IPS;
  • HDD 500 ГБ чи SSD від 128 ГБ;
  • 4 ГБ ОЗП.

Оптимальні характеристики:

  • процесор AMD Ryzen 3/5 чи Intel Core i3/i5;
  • матриця дисплея SVA чи IPS;
  • SSD об’ємом від 256 ГБ;
  • 8 ГБ ОЗП.

Ноутбук з оптимальними характеристиками стане в нагоді студентам коледжу чи університету на час всього навчання, поки не з’явиться можливість чи бажання купити новий.

Чи потрібні ігри на ноутбуці для навчання

Комусь навчальний ноутбук зовсім не потрібний для ігор, інші студенти вважають за краще відпочити за черговим шутером чи стратегією. Медикам і взагалі можуть знадобитися медичні симулятори.

Ігри на ноутбуці дозволяють переключити увагу, мислити стратегічно і навіть розвивати творчі здібності. Головне – приділяти достатній час навчанню.

Найкращі ноутбуки для навчання у вузі, коледжі

Бюджетні ноутбуки ми вже представили, тому тепер у добірці моделі, які допоможуть у навчанні, підійдуть для відпочинку та до закінчення навчання радуватимуть власника гарною продуктивністю.

Ноутбук Asus X515JA (X515JA-BQ4059W)

У цій конфігурації ноутбук отримав 16 ГБ оперативної пам’яті, SSD на 512 ГБ, продуктивний 4-ядерний процесор Intel Core i7 1065G7 10 покоління з вбудованою графікою Intel Iris Plus Graphics. Модель оснащена дисплеєм 15,6 дюйма з роздільною здатністю Full HD і покриттям антивідблиску. Тут є HDMI-порт, роз’єм під навушники, 2 порти USB 2.0, 1 порт USB 3.2 Gen1 Type-A та роз’єм Type-C. Передвстановлена ​​Windows 11 дозволяє відразу розпочати роботу з пристроєм. Можна встановити HDD. Корпус та кришка посилені алюмінієвими вставками для міцності.

Його потужності вистачить для студентів більшості спеціальностей, де не потрібне оброблення 3D-графіки або монтаж відео. Вага пристрою – 1,8 кг.

Asus Vivobook Pro (M6500QC-HN116)

Мабуть, ідеальний варіант, який стане у нагоді студентам, чиє навчання пов’язане зі створенням графічного контенту, а також тим, кому потрібен хороший дисплей, сучасна відеокарта та надійність. Два вентилятори забезпечують ефективне охолодження. Ноутбук здатний розкриватись на 180, є шторка для Full HD камери. Кришка корпусу виготовлена ​​з металу.

Тут є HDMI-порт, роз’єм під навушники 3.5, 2 порти USB 2.0, 1 порт USB 3.2 Gen1 Type-A та роз’єм Type-C з підтримкою живлення та дисплея, а також кардрідер. Ноутбук підтримує швидкий Wi-Fi 6, а також Bluetooth 5. Клавіатура має підсвічування.

У нашій версії характеристики ноутбука такі:

  • процесор AMD Ryzen 5 5600H;
  • ОЗП 16 ГБ;
  • SSD 512 ГБ
  • відеокарта NVIDIA GeForce RTX 3050 4ГБ;
  • IPS-дисплей 15.6 дюйма Full HD із частотою оновлення 144 Гц.

Операційну систему не встановлено.

Lenovo IdeaPad Gaming 3 (82K1015SRK)

Ігровий ноутбук зі стильним дизайном та відмінною начинкою. Підійде практично всім, особливо для студентів творчих спеціальностей. На ньому можна грати та працювати з графікою.

Порти забезпечують підключення різних пристроїв, а також до дротової мережі.

Ми пропонуємо варіант із процесором Intel Core i5 11300H 11-го покоління, 8 ГБ оперативної пам’яті, SSD-накопичувачем об’ємом 512 ГБ та продуктивною відеокартою NVIDIA GeForce RTX 3050 4ГБ.

Ноутбук досить важкий – 2,25 кг, тому постійно носити його з собою буде проблематично, проте м’язи підкачуються.

Apple MacBook Air Retina M1 (MGN63RU/A)

Найменший ноутбук у нашій добірці. Чіп M1 має 8 ядер для CPU та 8 ядер для графічного процесора. Енерогоефективний процесор, відсутність вентиляторів, операційна система macOS Big Sur дозволяють йому залишатися продуктивним та працювати протягом 18 годин без підзарядки. Підсвічування клавіатури регулюється залежно від умов освітлення.

Дисплей Retina з діагоналлю 13,3 дюйма та роздільною здатністю 2560×1600 має точну передачу кольору і яскраві кольори. У цій версії встановлено SSD 256 ГБ, об’єм ОЗУ – 8 ГБ. Такий ноутбук ідеально підійде для дизайнерів, а тим, кому потрібно ще більше продуктивності, варто придивитися до лінійки MacBook Pro.

Якісні ноутбуки для студентів будь-яких спеціальностей ви можете знайти в інтернет-магазині Technodom. Вибирайте будь-який з нашого каталогу або завітайте до роздрібного магазину, щоб подивитися їх наживо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.