Чи погіршується згодом робота процесора в смартфоні, і чи може він зламатися

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Практично будь-який елемент у смартфоні з часом починає працювати гірше: дисплеї мають властивість вигоряти при тривалому використанні, звук у динаміках стає тихішим, корпус дряпається, а олеофобне покриття поступово стирається. Але далеко не кожен знає, чи є термін придатності процесора в смартфоні. Може здатися, що чіп вічний – що може статися з деталлю кремнію? А чи може він згодом почати працювати гірше? Теоретично — так, але для цього важлива низка факторів. Давайте розберемося, скільки може пропрацювати процесор у смартфоні і чи стає він гіршим з часом.

Чи може зламатися процесор у смартфоні

Чіпи в смартфонах та інших пристроях не мають рухомих частин, тому вони не зношуються фізично на відміну багатьох інших компонентів. Наприклад, дисплеї в телефонах або жорсткі диски в комп’ютерах виходять з ладу набагато швидше, тому в тому самому пристрої їх змінюють по 1-2 рази, а процесор при цьому продовжує працювати незважаючи ні на що. Насправді не все так просто.

Є внутрішні та зовнішні фактори, що впливають на термін придатності процесора та швидкість виконання операцій. До перших відносять хімічні реакції на кшталт дифузії в самому чіпі, через яку транзистори починають деградувати , а також попадання пилу, наприклад, в результаті ремонту пристрою.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

До зовнішніх можна віднести перепади температур: вони не псують процесор моментально – негативний ефект накопичується з часом. Додайте до цього високу напругу, яка негативно впливає на будь-який електронний компонент і вийде, що процесор не такий довговічний.

Не варто забувати про виробничий брак: дефекти можуть призвести до того, що процесор вийде з ладу протягом кількох днів або тижнів після покупки смартфона. Навіть незважаючи на контроль якості, відсоток бракованої продукції, як і раніше, високий навіть у Samsung (35%). Існує думка, що якщо смартфон або комп’ютер без проблем пропрацював кілька місяців після покупки, то висока ймовірність того, що процесор прослужить багато років.

Термін придатності процесора у смартфоні

Виробники не позначають термін придатності процесора, тому що дати точний прогноз неможливо. Одним із способів вимірювання надійності чіпа є середній час вщент – той період, протягом якого процесор з величезної партії може пропрацювати.

Відповідно до аналізу , середній термін життя процесора становить 20 років, тому компонент прослужить ті кілька років, на які виробник ПК чи смартфона дає гарантію. Проте це статистичний показник, тому якісь процесори працюють понад 10 років, інші — 20. Але чому смартфон починає гальмувати?

Ринок розвивається дуже швидко: ПЗ регулярно оновлюється, а старе «залізо» не завжди з ним справляється. Тому процесори старіють за роки до фізичного виходу з ладу і здебільшого пристроями з такими чіпами неможливо користуватися нормально. Багатоядерні процесори вирішують цю проблему, фактично роблячи смартфон довговічнішим: просто погляньте на те, як справляється з додатками Андроїд-смартфон десятирічної давності з одноядерним чіпом і якийсь середньобюджетний, що вийшов кілька років тому. Між ними пропасти!

Споживачам на руку і те, що останніми роками приріст продуктивності мобільних чіпів знизився, тому смартфоном із флагманським процесором дворічної давності можна буде без проблем користуватися ще не один рік. Але проблема в тому, що телефони зі старими процесорами просто позбавляються не тільки оновлень ОС, а й підтримки звичайних програм.

Той же WhatsApp щороку повідомляє про те, що припиняє підтримку низки смартфонів навіть попри те, що ними користуються мільйони користувачів. Так що, хоч би як вам хотілося вичавити з одного телефону весь ресурс, але зробити цього, швидше за все, не вийде.

Який процесор для смартфона кращий

Виявилося, незважаючи на велику кількість смартфонів, не всі користувачі взагалі знають, який процесор встановлений в їхньому смартфоні чи не вважають це вирішальним фактором: згідно з дослідженням Global Web Index основними нюансами вважаються батарея, об’єм пам’яті, швидкість і камера. Однак важливо пам’ятати, що швидкість роботи і хороший процесор — різні поняття.

Іноді середньобюджетний смартфон з не самим топовим чіпом візуально працює швидше флагманів через особливості ПЗ. А враховуючи те, що за тією ж статистикою половина користувачів лояльні певному бренду, характеристики процесора іноді зовсім відходять на далекий план і користувачі навіть не згадують специфікації «каміння».

Зрештою, максимальна потужність процесора може взагалі не знадобитися, якщо ви плануєте користуватися якимись простими додатками — у разі, процесор виявиться найдовговічнішим модулем. Швидше, смартфон поміняє кілька власників, перш ніж перестане нормально працювати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.