Коли використання VPN шкодить продуктивності смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Коли санкції порушили звичайний доступ до звичних соцмереж, багато хто почав вивчати, що таке VPN і як ним користуватися. Сьогодні ми докладніше розповімо про VPN та про те, як це підключення впливає на продуктивність смартфона.

Інтернет скрізь. Бездротові мережі перетворили всі пристрої на єдину мережу. З одного боку, це добре та зручно, а з іншого — це маса загроз та кіберзлочинів.

Що таке VPN

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

VPN або приватні віртуальні мережі вирішують проблеми безпеки. При підключенні мережа «ховає» вашу IP адресу. Отже, питання із погрозами вирішено. Однак, чи впливає таке підключення на продуктивність пристрою?

Як працює підключення? На перший погляд, для людини, яка не розуміє таких питань, це здасться складним. Насправді все дуже просто. Ви підключаєтеся до цієї мережі, і у вас з’являється ще одна точка контакту до з’єднання з інтернетом. Це з’єднання шифрує трафік і ховає IP адресу.

Мережа VPN підключена до сервера, який максимально захищений від усіляких загроз та злому. Ви можете бути впевнені, що ваш смартфон та вихід в інтернет під захистом. Більше того, немає жодних підстав вважати, що таке підключення якимось чином знижує швидкість роботи пристрою.

На що впливає підключення

Перше, що ви помітите, працюючи з підключенням VPN, це збільшена витрата заряду батареї. Причина проста і логічна. При виході в інтернет пристрій почне завантажувати автоматичні оновлення, встановлювати програми і т.п. Як ви розумієте, проблема не в самому VPN, а в інтернеті загалом. Вимкніть автооновлення в налаштуваннях, і заряд батареї буде йти у звичному режимі.

Взагалі, для більш швидкого розрядження пристрою при підключенні до VPN є кілька причин:

  1. Кількість з’єднань. Для виходу в інтернет ваш пристрій виконує кілька з’єднань, підключень до серверів і т.і. У випадку з VPN кількість таких з’єднань збільшується. Чим більше операцій виконує пристрій, тим швидше витрачається заряд акумулятора. Якщо це хороший перевірений сервер, підключення до нього на витрату заряду ніяк не вплине.
  2. Швидкість підключення. Усі сервери працюють по-різному, як і смартфони. Тому, чим швидше працює інтернет, тим менше часу знадобиться смартфону на підключення та виконання того чи іншого завдання. Як наслідок, це впливає на тривалість автономної роботи.
  3. Що робити. Звичайно, на заряд батареї впливає те, що ви робите, вийшовши в інтернет. Якщо ви просто переглядаєте сторінки, то витрата мінімальна. Якщо ви завантажуєте великі обсяги даних, то й швидкість роботи знизиться, і заряд батареї буде витрачатися швидше.

Як ви зрозуміли, велику роль відіграє сам сервер, до якого ви підключаєтеся. Саме від його роботи залежить швидкість передачі даних та тривалість роботи без підзарядки. Так що вибирайте найкращі та перевірені.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.