Названо 5 ситуацій, коли краще перезавантажити комп’ютер, а не вимикати його

Вимкнути чи перезавантажити ПК? У різних ситуаціях слід обирати оптимальне рішення. Примітно, більшість користувачів взагалі не вимикають комп’ютер. Система йде в режим очікування або сну. Однак такий підхід може призвести до втрати даних, та й перезавантажувати ПК потрібно регулярно.

Коли потрібно вимикати ПК

Процес вимкнення комп’ютера трохи відрізняється від перезавантаження, хоча за загальними принципами вони схожі між собою. Вимикати ПК слід у тому випадку, якщо Ви не плануєте працювати далі. І це логічно, коли робочий день закінчився – вимкни систему.

Головна проблема в тому, що в режимі сну машина більш чутлива до перепадів напруги, особливо за відсутності стабілізатора напруги. Якщо електрику відключать, комп’ютер доведеться вмикати, причому в безпечному режимі.

Цікавий факт. Починаючи з версії Windows 8 після відключення ПК формується спеціальний файл глибокого сну, який бере участь у процесі швидкого запуску системи. А перезавантаження комп’ютера дозволяє позбутися зайвого сміття, очищає оперативну пам’ять та кеш усіх процесів.

До речі, з цих причин ПК потрібно перезавантажувати після установки різних оновлень чи програм. Але що робити з Mac, адже ця система відрізняється від Windows? «Яблучна» оболонка відноситься до сімейства Unix, тому обидва процеси (перезавантаження та вимкнення) тут працюватимуть однаково. Тобто система очищається від сміття та кешу даних в обох випадках.

Коли виконувати перезавантаження?

Експерти рекомендують проводити перезавантаження системи приблизно раз на 2-3 дні. Цього цілком достатньо для звільнення місця на диску та видалення тимчасових файлів.

Однак, у цих випадках перезавантаження потрібно виконувати обов’язково :

1. Встановлення оновлень – система запитує перезавантаження не так. Справа в тому, що залишаються тимчасові файли, тому рестарт краще зробити відразу, щоб програма почала працювати коректно.

2. Після антивірусної перевірки – рестарт дозволить скинути зайвий кеш, а сам антивірус перевірить працездатність системи. Деякі файли можуть бути заражені.

3. Якщо на ПК запускали складні програми – наприклад, Ви цілий день працювали у Photoshop та інших графічних редакторах. Вони сильно забивають оперативну пам’ять та кеш, тому рестарт не завадить.

4. Для оновлення даних деякі програми «підтягують» інформацію після перезавантаження. Наприклад, хмарне сховище Google-диск може не оновлюватися, якщо на комп’ютері встановлено програму.

5. Для прискорення системи – інколи комп’ютер починає працювати повільно. Проблема належить до старих ОС із недостатнім обсягом оперативної пам’яті. Очистити її можна за допомогою спеціальних програм, але краще виконати перезавантаження ПК.

У яких випадках Ви ще рекомендували б виконати перезавантаження ПК? Діліться своєю думкою у коментарях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.