Статті

Що таке Wi-Fi 6E і чому його немає в iPhone

Share

Вважають, що Apple додає у свої пристрої виключно новітні технології, які спрощують використання. Яскравий приклад – підтримка DCI-P3 в iPad Pro , щоб екран планшета мав більш насичені кольори. Насправді навіть останні моделі смартфонів від Apple не завжди мають найновіше обладнання: так з’ясувалося, що в iPhone немає підтримки Wi-Fi 6E, хоча саме цей стандарт бездротового зв’язку є найактуальнішим на даний момент. Давайте дізнаємося, навіщо потрібний Wi-Fi 6E і в чому принципова різниця між ним та іншими існуючими технологіями.

Що таке Wi-Fi 6E

У 2020 році Wi-Fi Alliance, яка працює з виробниками електроніки, оголосила про появу стандарту Wi-Fi 6E для всіх продуктів з підтримкою цього бездротового зв’язку. Це означало, що нова версія працювала на частоті до 6 ГГц, тоді як звичайний Wi-Fi 6 підтримував частоти до 5 ГГц. Нова технологія дозволяє підвищити швидкість передачі даних, знизити перешкоди та затримки.

Наприклад, у вашій квартирі встановлений потужний роутер, а ви щомісяця оплачуєте високошвидкісний тариф на інтернет, але час від часу підвисання все одно трапляються, хоча підтримка каже, що все гаразд. Напевно, роутер працює на частоті 2,4 ГГц — як і у ваших сусідів, через що два маршрутизатори конфліктують за пропускну здатність на певній кількості каналів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

При цьому, якщо пристроїв занадто багато, деякі з сигналів будуть втрачені. Wi-Fi 6E вирішує цю проблему, оскільки з’являється 14 додаткових каналів по 80 МГц і сім – по 160 МГц, що допомагає позбутися перешкод. Але це ще не все.

Чому швидкість інтернету невелика

Головна перевага Wi-Fi 6E – висока швидкість передачі даних. В ідеалі Wi-Fi 5 може видати близько 7 Гбіт/с, Wi-Fi 6 – 9,6 Гбіт/с, а Wi-Fi 6E – 10.8 Гбіт/с. Однак насправді таких цифр навряд чи вдасться досягти: на папері навіть Wi-Fi 5 заявлено високу пропускну здатність. Справа в тому, що між швидкістю підключення та швидкістю передачі даних є величезна різниця.

Перша величина відображає максимальну швидкість, а друга – залежить від безлічі факторів і вона завжди менша за першу. Враховуйте і те, що чим менша довжина хвилі і вища частота сигналу, тим нижча площа покриття. Wi-Fi 6E має проблеми: сигнал погано проходитиме через товсту стіну.

Для цього доводиться створювати mesh-мережа з кількох точок доступу, щоб розширити зону покриття: це не просто підсилювачі, а окремі модулі, які взаємодіють один з одним, створюючи хороший сигнал навіть у далеких від роутера кімнатах. Крім того, є певні регіональні обмеження, через які Wi-Fi 6E не працює в деяких країнах через особливості прошивки або відсутність необхідних частот. Пристрої Wi-Fi 6E будуть сумісні з попередніми стандартами, але якщо підключити смартфон з Wi-Fi 6E до роутера Wi-Fi 6, то він не зможе використовувати канал 6 ГГц.

Так чому швидкість Wi-Fi завжди нижче заявленої ? Дуже просто. В інструкції до роутера зазвичай вказується сумарна доступна швидкість у всіх діапазонах. Наприклад, мій дводіапазонний роутер TP-Link Archer C20 має загальну пропускну здатність до 733 Мбіт/с, але на частоту 2,4 ГГц розраховано до 300 Мбіт/с, а 5 ГГц – до 433 Мбіт/с.

При цьому мій провайдер надає швидкість до 111 Мбіт/с, але з припискою «Вночі», коли інтернет користується менше людей. За фактом, у денний час можна розраховувати лише на 50-60% цієї швидкості та й те, якщо роутер розташований у безпосередній близькості від пристрою. У сусідній кімнаті за кілька стін швидкість буде ще нижчою.

Цікаво, що співробітники видання CNET розігнали роутер ASUS з Wi-Fi 5 до 938 Мбіт/с, що навіть менше 1 Гбіт/с, а TP-Link AX 6000 з Wi-Fi 6 – до 1523 Мбіт/с (~1.49 Гбіт/с) с). Різниці в 60% між Wi-Fi 5 і Wi-Fi 6 вдалося досягти, перебуваючи за півтора метри від роутера. У домашніх умовах вона склала б максимум 30%, але важливо пам’ятати, що не у кожного провайдера є відповідні тарифи.

А ось колегам з видання Tom’s Guide вдалося розігнати Wi-Fi 6 до 1,14 Гбіт/с, а Wi-Fi 6E – до ~2,4 Гбіт/с, перебуваючи на відстані близько 4,5 метрів від роутера Netgear Nighthawk RAXE500. Однак важливо розуміти, що досягти вищих цифр можна, але вартість роутерів з Wi-Fi 6E буде шаленою — доходить навіть до півтори тисячі доларів!

Чи потрібний Wi-Fi 6E? Адже середня швидкість домашнього інтернету в Україні становить близько 62 Мбіт/с за даними Ookla , так що її запросто може забезпечити Wi-Fi 5. Здається, що для перегляду соцмереж та відео на Ютубі існуючих технологій цілком вистачає, але насправді не вистачає саме частот 6 ГГц для зручного використання. Щоправда, навряд чи хтось захоче переплачувати за маршрутизатор понад 1-2 тисячі гривень, оскільки іноді він взагалі дістається безкоштовно від провайдера. Так що купувати роутер з Wi-Fi 6E поки не варто – майбутнє в Росії у нього поки що туманно.

Яка версія Wi-Fi в iPhone

Цікаво, що жодна з нових моделей iPhone не підтримує Wi-Fi 6E , хоча спочатку інсайдер Мінґ Чи-Куо повідомляв про те, що технологія все ж таки з’явиться в пристроях 2022 року. Загалом на технологію чекали ще в 2020 році, але щось пішло не так. Схоже, справа зовсім не в жадібності купертинівців, а в горезвісній нестачі компонентів.

Виявляється, для створення чіпів Wi-Fi 6E потрібна спеціальна кераміка LTCC у великих обсягах, але її просто не вистачає. Замість того, щоб ділити Айфони на моделі з підтримкою Wi-Fi 6E і без, Apple просто вирішила не впроваджувати її у своїм смартфони і обмежитися Wi-Fi 6. Хоч у чомусь Айфони гірші за Android-смартфони!

А ось з iPad не все так просто: виявляється, в iPad Pro 2022 є підтримка Wi-Fi 6E , тому користувач може самостійно деактивувати 6 ГГц-підключення для кожної точки доступу, якщо якість з’єднання його не влаштовує.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Wi-Fi
  • Останні записи

    У Windows 11 з’явиться “ШІ-провідник”

    В операційній системі Windows 11 оновлять "Провідник". Він отримає ШІ-функції, для яких будуть потрібні нові…

    27.04.2024

    Представлений найпотужніший кишеньковий ліхтарик: світить на сотні метрів

    Компанія Nitecore створила невеликий ліхтарик EDC25, який міститься в кишені. Однак це не заважає видавати…

    27.04.2024

    Galaxy AI від Samsung скоро стане набагато кориснішим

    Незабаром після того, як Samsung випустила його для кількох флагманських телефонів 2023, вона оголосила про…

    27.04.2024

    Spotify не приймає нових умов App Store в ЄС і знову обходить правила Apple

    Spotify, один із найбільших стрімінгових сервісів у світі, зіткнувся з новими правилами App Store від…

    27.04.2024

    Виявлено новий банківський троян Brokewell, який атакує Android

    Експерти в галузі кібербезпеки б'ють на сполох у зв'язку з появою чергової модифікації шкідливого банківського…

    27.04.2024

    Як швидко позбутися води в динаміках смартфона без зайвого клопоту

    Якщо ви випадково попалили свій смартфон водою, не потрібно панікувати та вдаватися до екстремальних методів,…

    27.04.2024