Що таке Wi-Fi 6E і чому його немає в iPhone

Вважають, що Apple додає у свої пристрої виключно новітні технології, які спрощують використання. Яскравий приклад – підтримка DCI-P3 в iPad Pro , щоб екран планшета мав більш насичені кольори. Насправді навіть останні моделі смартфонів від Apple не завжди мають найновіше обладнання: так з’ясувалося, що в iPhone немає підтримки Wi-Fi 6E, хоча саме цей стандарт бездротового зв’язку є найактуальнішим на даний момент. Давайте дізнаємося, навіщо потрібний Wi-Fi 6E і в чому принципова різниця між ним та іншими існуючими технологіями.

Що таке Wi-Fi 6E

У 2020 році Wi-Fi Alliance, яка працює з виробниками електроніки, оголосила про появу стандарту Wi-Fi 6E для всіх продуктів з підтримкою цього бездротового зв’язку. Це означало, що нова версія працювала на частоті до 6 ГГц, тоді як звичайний Wi-Fi 6 підтримував частоти до 5 ГГц. Нова технологія дозволяє підвищити швидкість передачі даних, знизити перешкоди та затримки.

Наприклад, у вашій квартирі встановлений потужний роутер, а ви щомісяця оплачуєте високошвидкісний тариф на інтернет, але час від часу підвисання все одно трапляються, хоча підтримка каже, що все гаразд. Напевно, роутер працює на частоті 2,4 ГГц — як і у ваших сусідів, через що два маршрутизатори конфліктують за пропускну здатність на певній кількості каналів.

При цьому, якщо пристроїв занадто багато, деякі з сигналів будуть втрачені. Wi-Fi 6E вирішує цю проблему, оскільки з’являється 14 додаткових каналів по 80 МГц і сім – по 160 МГц, що допомагає позбутися перешкод. Але це ще не все.

Чому швидкість інтернету невелика

Головна перевага Wi-Fi 6E – висока швидкість передачі даних. В ідеалі Wi-Fi 5 може видати близько 7 Гбіт/с, Wi-Fi 6 – 9,6 Гбіт/с, а Wi-Fi 6E – 10.8 Гбіт/с. Однак насправді таких цифр навряд чи вдасться досягти: на папері навіть Wi-Fi 5 заявлено високу пропускну здатність. Справа в тому, що між швидкістю підключення та швидкістю передачі даних є величезна різниця.

Перша величина відображає максимальну швидкість, а друга – залежить від безлічі факторів і вона завжди менша за першу. Враховуйте і те, що чим менша довжина хвилі і вища частота сигналу, тим нижча площа покриття. Wi-Fi 6E має проблеми: сигнал погано проходитиме через товсту стіну.

Для цього доводиться створювати mesh-мережа з кількох точок доступу, щоб розширити зону покриття: це не просто підсилювачі, а окремі модулі, які взаємодіють один з одним, створюючи хороший сигнал навіть у далеких від роутера кімнатах. Крім того, є певні регіональні обмеження, через які Wi-Fi 6E не працює в деяких країнах через особливості прошивки або відсутність необхідних частот. Пристрої Wi-Fi 6E будуть сумісні з попередніми стандартами, але якщо підключити смартфон з Wi-Fi 6E до роутера Wi-Fi 6, то він не зможе використовувати канал 6 ГГц.

Так чому швидкість Wi-Fi завжди нижче заявленої ? Дуже просто. В інструкції до роутера зазвичай вказується сумарна доступна швидкість у всіх діапазонах. Наприклад, мій дводіапазонний роутер TP-Link Archer C20 має загальну пропускну здатність до 733 Мбіт/с, але на частоту 2,4 ГГц розраховано до 300 Мбіт/с, а 5 ГГц – до 433 Мбіт/с.

При цьому мій провайдер надає швидкість до 111 Мбіт/с, але з припискою «Вночі», коли інтернет користується менше людей. За фактом, у денний час можна розраховувати лише на 50-60% цієї швидкості та й те, якщо роутер розташований у безпосередній близькості від пристрою. У сусідній кімнаті за кілька стін швидкість буде ще нижчою.

Цікаво, що співробітники видання CNET розігнали роутер ASUS з Wi-Fi 5 до 938 Мбіт/с, що навіть менше 1 Гбіт/с, а TP-Link AX 6000 з Wi-Fi 6 – до 1523 Мбіт/с (~1.49 Гбіт/с) с). Різниці в 60% між Wi-Fi 5 і Wi-Fi 6 вдалося досягти, перебуваючи за півтора метри від роутера. У домашніх умовах вона склала б максимум 30%, але важливо пам’ятати, що не у кожного провайдера є відповідні тарифи.

А ось колегам з видання Tom’s Guide вдалося розігнати Wi-Fi 6 до 1,14 Гбіт/с, а Wi-Fi 6E – до ~2,4 Гбіт/с, перебуваючи на відстані близько 4,5 метрів від роутера Netgear Nighthawk RAXE500. Однак важливо розуміти, що досягти вищих цифр можна, але вартість роутерів з Wi-Fi 6E буде шаленою — доходить навіть до півтори тисячі доларів!

Чи потрібний Wi-Fi 6E? Адже середня швидкість домашнього інтернету в Україні становить близько 62 Мбіт/с за даними Ookla , так що її запросто може забезпечити Wi-Fi 5. Здається, що для перегляду соцмереж та відео на Ютубі існуючих технологій цілком вистачає, але насправді не вистачає саме частот 6 ГГц для зручного використання. Щоправда, навряд чи хтось захоче переплачувати за маршрутизатор понад 1-2 тисячі гривень, оскільки іноді він взагалі дістається безкоштовно від провайдера. Так що купувати роутер з Wi-Fi 6E поки не варто – майбутнє в Росії у нього поки що туманно.

Яка версія Wi-Fi в iPhone

Цікаво, що жодна з нових моделей iPhone не підтримує Wi-Fi 6E , хоча спочатку інсайдер Мінґ Чи-Куо повідомляв про те, що технологія все ж таки з’явиться в пристроях 2022 року. Загалом на технологію чекали ще в 2020 році, але щось пішло не так. Схоже, справа зовсім не в жадібності купертинівців, а в горезвісній нестачі компонентів.

Виявляється, для створення чіпів Wi-Fi 6E потрібна спеціальна кераміка LTCC у великих обсягах, але її просто не вистачає. Замість того, щоб ділити Айфони на моделі з підтримкою Wi-Fi 6E і без, Apple просто вирішила не впроваджувати її у своїм смартфони і обмежитися Wi-Fi 6. Хоч у чомусь Айфони гірші за Android-смартфони!

А ось з iPad не все так просто: виявляється, в iPad Pro 2022 є підтримка Wi-Fi 6E , тому користувач може самостійно деактивувати 6 ГГц-підключення для кожної точки доступу, якщо якість з’єднання його не влаштовує.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.