Чому смартфон на Android починає гальмувати вже через рік після покупки

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Головний мінус практично будь-якого смартфона на Android – через рік після покупки пристрій починає працювати відчутно повільніше. Чому практично будь-кого? Більшість девайсів, що продаються на Android, це бюджетні апарати, а у топового пристрою ті ж проблеми починаються трохи пізніше – «запас міцності» трохи вище.

Що відбувається? Чому радянська праска досі працює так, як потрібно, а Android-смартфон згодом гальмує?

На те є кілька причин – пройдемося з кожної.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Оновлення операційної системи

Кожне нове оновлення операційної системи Android це новий програмний код і, можливо, новий функціонал. Розробники постійно щось додають та виправляють. Більшість оновлень пов’язана з безпекою пристрою і зовні результат не видно користувачеві. Але це не означає, що нічого не сталося – всі процеси йдуть усередині. Якщо міркувати логічно, кожне нове оновлення операційної системи уповільнюватиме будь-який гаджет.

Пристрої на Android дуже багато і розробники фізично не можуть протестувати апдейти на кожному гаджеті – трапляються і програмні накладки, коли один смартфон працює спритно, а інший повільно.

Можна не оновлювати ОС, але тоді є ризик, що смартфон може бути вразливим для зловмисників. Простими словами — девайс на морально застарілій операційній системі зламати простіше, ніж на останній оновленій.

Програми

Тут ситуація така сама, як і з операційною системою — додатки з кожним оновленням стають «важчими» як за обсягом, так і за споживаними ресурсами. Ви купили смартфон рік тому, а за цей час улюблена програма отримала 10 апдейтів. Процесор вже стає важче проводити обчислювальні розрахунки і пристрій починає гальмувати.

Чи не можна оновлювати програми? Можна, але до певного часу. Настане момент, і програма не запуститься, а запропонує отримати нові апдейти. У розробників будь-якого софту є негласне правило – користувачі по максимуму повинні використовувати лише останні версії додатків. Підлаштовуватися під слабкий смартфон ніхто не буде – такий технічний прогрес, який не можна зупинити.

На жаль, технічний прогрес ставить у патове становище користувача і підштовхує його до купівлі нового, найпотужнішого пристрою.

Вищезазначені два пункти ведуть до того, що процесору стає складніше справлятися з навантаженням. Також оновлення ведуть до того, що відбувається нестача оперативної пам’яті. Саме ці пункти є основною причиною того, що старий пристрій починає гальмувати приблизно через рік після покупки.

Є пара другорядних причин:

  • Занадто багато встановлених додатків та віджетів. Іноді, навіть якщо ви вивантажили програму (змахнули), то програма може все одно продовжити свою роботу у фоновому режимі, витрачаючи коштовні ресурси;
  • Деградація пам’яті. Як оперативної, і постійної. Пам’ять має обмежений ресурс перезапису і якщо пристрій активно використовується, то пам’яті виникають фізично неробочі сектори. Контролеру складніше працювати з такою пам’яттю, і, як наслідок, девайс починає гальмувати. Як правило, це стосується бюджетних смартфонів.

Що робити? Від прогресу не втекти. Програмний та апаратний ринок влаштований так, що змушує користувача приблизно раз на рік-два міняти девайс. Топові апарати без відчутних проблем працюють і 3 роки, але й коштують великі гроші.

А що з iPhone?

Тут все набагато краще. Apple не має бюджетних смартфонів — все залізо в нових айфонах буде топовим. Також айфони більш оптимізовані програмно – щорічно виходять всього кілька гаджетів, під них набагато простіше розробляти операційну систему та додатки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.