Chrome на iOS почне глючити та “пожирати” батарею

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

На момент появи iPhone єдиним браузером на ньому був Safari. Дуже непогана програма, яку Apple щорічно прокачує новими функціями та можливостями. При цьому сторонні розробники вже давно випускають власні рішення для iOS. Наприклад, Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera або інші. Тому користувачі мають вибір: задіяти стандартний Safari або встановити щось інше. Особисто я використовую на iPhone Chrome, щоб була синхронізація з комп’ютером на Windows, для якого Safari більше не випускається.

Реклама

Але всі браузери, які можна завантажити в App Store, створені на фірмовому движку Apple – WebKit. Через Закон про цифрові ринки, який з 2024 року почне діяти в Євросоюзі, Apple доведеться відкрити iOS для інших браузерних двигунів. Розбираємось, до чого це призведе і чи варто чекати позитивних змін у роботі сторонніх браузерів.

Браузер на iPhone

За правилами App Store використовувати браузерні движки, відмінні від WebKit, забороняється. Якщо розробники спробують додати таку програму у фірмовий магазин додатків Apple, то це просто не вийде. Програма не пройде модерації. Саме тому сторонні браузери змушені задіяти WebKit.

Передбачається, що, створивши додатки на власних двигунах, браузери сторонніх розробників зможуть отримати переваги перед Safari з точки зору швидкодії та якихось можливостей або вийти з ним на один рівень. Відповідно, конкурувати за місце на смартфонах користувачів із Safari стане простіше.

І це логічно. Навіщо мені зараз качати по суті браузер, який не має жодних реальних переваг перед вбудованим. Краще користуватися Сафарі та не винаходити велосипед. Звичайно, знаходяться ті, хто відразу ж змінює браузер за замовчуванням із Сафарі на щось інше. Але таких користувачів на тлі тих, хто залишається вірним рішенню Apple, все-таки мало. Тут ще й перемагає людська лінь. Навіщо міняти те, що й так добре працює? І, до речі, використання WebKit у тому ж Google Chrome – це головна причина, через яку він працює на iOS ідеально і не гальмує. Однак саме WebKit не дає йому повністю розкрити свій потенціал.

Google Chrome на iPhone

Доступ браузерів із движками, відмінними від WebKit, повинен дозволити розробникам розкрити свої рішення повною мірою. Тобто дати користувачам найкраще. За ідеєю Google Chrome, який перейде на Blink, повинен продемонструвати велику швидкість завантаження сторінок в порівнянні з Safari. Але на цьому переваги можуть закінчитись, по суті, так і не розпочавшись. На даний момент для створення браузерів на всіх платформах, крім iOS, доступні такі движки:

  • KHTML — служить основним для WebKit і створено в рамках проекту KDE. Використовується у браузері Konqueror.
  • Blink є відгалуженням WebKit і служить основою для браузерів: Chromium, Google Chrome, Microsoft Edge, Opera, Яндекс Браузер, Vivaldi.
  • Gecko – відкритий двигун Mozilla. Використовується в більшості програм, у тому числі браузері Firefox та поштовому клієнту Thunderbird.
  • WebKit – движок браузера Apple Safari і всіх сторонніх браузерів на iOS.

Як бачите, більшість розробників для інших платформ використовують двигуни, що відрізняються від того, що вимагає Apple. Якщо ви знаєте, як на Макбуках працює Google Chrome, то, напевно, чули страшилки про те, як він їсть оперативну пам’ять і висаджує батарею. Google у нещодавньому оновленні навіть зробила спеціальні кнопки для звільнення оперативної пам’яті та включення режиму енергозбереження. Ви тільки вдумайтесь! Енергозбереження у браузері! Гаразд би в операційній системі. А тепер уявіть, що Apple більше не може контролювати те, як працює Google Chrome. Імовірно, 99% всі ці проблеми автоматично перемістяться на Айфони та Айпади.

Я вже передчуваю, як Google Chrome висаджуватиме батарею мого Айфона за годину активного веб-серфінгу. І добре б усе працювало як треба. Але не виключено, що можна буде зіткнутися і з різними глюками. Адже щоб довести роботу Chrome до пуття, розробникам знадобиться деякий час.

За повідомленнями Bloomberg , нова можливість з’явиться на Айфонах та Айпадах з виходом iOS 17, також як і встановлення програм зі сторонніх магазинів та розблокування NFC для платіжних сервісів. Дивлячись на ці зміни, можна сказати, що iOS перетворюється на Android. Питання тільки в тому, чия реалізація буде кращою — Apple або Google.

Смартфони та планшети, які не отримають iOS 17, залишаться без усіх цих фішок. І якщо з додатками та NFC зміни позитивні, особливо для жителів Росії, то щодо браузерів так би мовити не можна. Потрібно спочатку подивитися, як все буде реалізовано і наскільки відповідально підійдуть розробники до додавання власного двигуна. Якщо все глючить, а смартфон розряджається на очах, то нам такого добра не треба. Без жодних підозр сумління відмовлюся від такого нововведення.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ