П’ять основних параметрів картки пам’яті microSD, на які необхідно звертати увагу при покупці

При виборі microSD для смартфона або іншого пристрою потрібно звернути увагу на низку ключових факторів, які гарантують правильну роботу.

Сумісність

Існує кілька форматів карт microSD. Кожен з них має свій максимально допустимий обсяг пам’яті та обмеження сумісності з телефонами та іншими пристроями:

  • microSD – найпростіший формат, має об’єм до 2 ГБ та підтримується на будь-якому пристрої, де є слот для microSD.
  • microSDHC – формат з об’ємом пам’яті від 2 до 32 ГБ.
  • microSDXC – карти пам’яті об’ємом від 32 ГБ до 2 ТБ.
  • microSDUC мають обсяг пам’яті до 128 ТБ.

Тип або формат картки пам’яті важливий, щоб користувач міг перевірити його сумісність із пристроєм, для якого ця картка придбана. Наприклад, у технічних характеристиках будь-якого смартфона є рядок про наявність або відсутність підтримки карток пам’яті microSD. Але замість назви конкретного формату виробник вказує максимальний обсяг пам’яті, який підтримує телефон. Це необхідно, оскільки microSD карти працюють за принципом зворотної сумісності – просунуті формати будуть підтримувати більш ранні версії, але не навпаки.

Наприклад, якщо на смартфоні підтримуються microSD об’ємом до 32 ГБ, це означає, що в ньому працюватимуть як microSDHC, так і звичайні microSD. Інші формати при цьому будуть несумісні. А якщо пристрій підтримує картки пам’яті до 128 ТБ, жодних обмежень при виборі картки microSD у користувача не буде.

Швидкість

Карти пам’яті microSD мають різні класи швидкості читання та запису даних, які вимірюються в мегабітах за секунду: 2, 4, 6, 8 та 10. На самих картах вони позначені у вигляді цифри, що відповідає швидкості, обрамленій літерою «С».

Чим вище цифри, тим вища швидкість, яка особливо важлива, якщо на карту пам’яті записуються відео у високій роздільній здатності. Наприклад, для запису відео в 4К краще вибрати клас 10. Для повсякденного використання буде достатньо і нижчої швидкості, тому зупинитись варто на 6 або 8 Мбіт/с.

Є й інший спосіб позначення вищої швидкості – стандарт Ultra High Speed ​​(UHS). Він вимірюється вже в десятках мегабіт та має свої характеристики:

  • Версія UHS. Позначається римськими цифрами І чи ІІ. Другий стандарт найчастіше використовується для професійної діяльності, і простим користувачам не потрібен, а на багатьох смартфонах він зовсім не підтримується.
  • Швидкість – 10 Мбіт/с (позначається як цифра 1 у букві U) або 30 Мбіт/с (позначається як цифра 3 у букві U).

Як і у випадку класів швидкості, вибирати картку пам’яті з підтримкою стандарту UHS варто у тому випадку, якщо висока швидкість має значення – наприклад, щоб часто записувати відео у високій роздільній здатності або дивитися з картки пам’яті фільми в 4К. В іншому випадку, якщо microSD потрібна тільки для зберігання фото та музика, то гнатися за Ultra High Speed ​​не має сенсу.

Обсяг пам’яті

При першому виборі карти пам’яті у більшості людей постає питання — чи вистачить такого обсягу під усі їхні потреби? Як і у випадку з телефонами, купувати microSD із дуже маленьким об’ємом пам’яті (до 2-4 ГБ) не варто, тому що це з великою ймовірністю призведе до нестачі пам’яті вже найближчим часом. Надмірно великі обсяги (понад 128 ГБ) варто брати, якщо на карті зберігатимуться важкі файли — особисті відеоролики високої роздільної здатності, фільми тощо.

Для помірного зберігання даних більш ніж достатньо карти пам’яті microSD об’ємом 32 або 64 ГБ – туди легко помістяться кілька тисяч фотографій, музичних треків та електронних книг, а вільне місце залишиться.

Захист

Характеристики картки пам’яті microSD можуть згадувати ступінь її захисту. Наприклад, виробник може згадати, що продукт більш стійкий до різних пошкоджень або рентгенівського опромінення. Також має бути вказаний діапазон температур, у якому картою можна скористатися. На деяких microSD навіть встановлюється спеціальне програмне забезпечення, яке дозволяє відновлювати пошкоджені або стерті файли.

Існують і карти пам’яті для екстремальних умов, наприклад, якщо власник часто подорожує до місць з несприятливими погодними умовами або займається екстремальними видами спорту. Такі microSD мають підвищений клас захисту, вони витримують сильну вібрацію, вологу і працюють при вкрай низьких і високих температурах.

Бренди

При виборі microSD важливо звертати увагу на виробника. Якщо він не зарекомендував себе або зовсім невідомий на ринку, навіть вибір карти пам’яті з правильно підібраними характеристиками не вбереже користувача від неякісного товару. Тому в першу чергу варто віддати перевагу надійним брендам: Samsung, Kingston, SanDisk, Lexar, Sony та деяким іншим.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.