Статті

eSIM: майбутнє смартфонів

Share

На зорі виникнення мобільних телефонів сім-карток не існувало. Тоді номер телефону вшивався безпосередньо в пам’ять апарата, і змінити його не можна було: один телефон — один номер. На початку 1990-х носіями мобільних номерів стали сім-картки – пластикові прямокутники з чіпом, які можна зареєструвати у мобільній мережі. Сім-карти відкрили користувачам свободу вибору: пластикову «симку» можна було переставляти з одного телефону в інший, а ще можна змінити номер телефону або поміняти оператора.

Перші сім-карти були досить великими, розміром із сучасну банківську карту. Потім почалася еволюція розмірів сім-карт: в 1996 році з’явилася Mini-SIM, що вже значно зменшилася, розміром 25×15 мм. Саме її ми вважаємо сім-картою «звичайного» розміру. У 2003 році світло побачила Micro-SIM розміром 15×12 мм, а в 2012 році вийшла найменша на сьогоднішній день Nano-SIM, її габарити – всього 12,3×8,8 мм.

І ось, 2016 року, коли зменшувати карти було вже просто нікуди, з’явилася технологія eSIM.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що це таке? Як працює «сим-карта без сім-карти?» Які у eSIM плюси та мінуси?

Розбираємо найпопулярніші питання щодо eSIM у цій статті.

Що таке eSIM?

eSIM – це цифровий аналог звичайної пластикової сім-карти. Фактично, це вбудована в смартфон мікросхема, яка зберігає дані користувача для ідентифікації в мобільній мережі. Різниця з пластиковою сім-картою в тому, що вся інформація знаходиться у віртуальному просторі, а значить її будь-якої миті можна змінити: поміняти оператора, тариф, номер.

За промовчанням eSIM не має оператора зв’язку або номера телефону. Тобто віртуальною сім-картою можна взагалі не користуватись, якщо у вас немає такого бажання.

А якщо активувати eSIM все ж таки захочеться, зробити це можна онлайн, прямо з дому: на сайті мобільного оператора, через програму або за допомогою USSD-команд.

За eSIM можна закріпити відразу кілька мобільних тарифів різних операторів, а також активувати та відключати їх у зручний для себе час. При цьому віртуальна карта дозволяє використовувати два активні номери одночасно.

Дзвонять через eSIM так само, як і через звичайну сім-карту, жодної різниці немає. Усі великі російські оператори підтримують технологію, і за кордоном вона теж у ході.

До речі, в подорожах за кордон eSIM – справжній порятунок: просто оформіть тариф від місцевого оператора онлайн та користуйтеся послугами зв’язку відразу ж після приїзду до нової країни.

Які смартфони підтримують eSIM?

Якщо ви вибираєте новий смартфон, дізнатися, чи він підтримує eSIM, можна в характеристиках пристрою.

Відразу обмовимося, що в Китаї впровадження eSIM поки що під забороною, відповідно в смартфонах від китайських брендів електронних сім-карток, як правило, немає.

Але буквально минулого місяця вийшов перший глобальний смартфон Xiaomi із підтримкою eSIM – Xiaomi 12T Pro. Тож, можливо, незабаром ситуація з китайськими гаджетами зміниться.

Ось список популярних моделей смартфонів, у яких eSIM є:

iPhone: XS, XS Max, XR, 11, 11 Pro, 11 Pro Max, SE 2020, 12, 12 mini, 12 Pro, 12 Pro Max, 13, 13 mini, 13 Pro, 13 Pro Max, 14, 14 Plus, 14 Pro, 14 Pro Max.

Samsung Galaxy: S20, S20+, Note 20, Note 20 Ultra, S20 Ultra, S21+ 5G, S21 Ultra 5G, Z Fold, Z Flip, Z Fold2, Z Flip3 5G, Z Fold3 5G, Z Fold4, Z Flip4, S22, S22+ , S22 Ultra.

Google Pixel: 3, 3 XL, 3a, 3a XL, 4, 4 XL, 4a, 4a XL, 4a + 5G, 5, 6, 6 Pro, 6a, 7, 7 Pro.

Щоб дізнатися, чи підтримує ваш смартфон eSIM, зайдіть у «Налаштування». На iPhone вам знадобиться розділ «Стільниковий зв’язок»: якщо в меню є пункт «Додати стільниковий тариф», значить смартфон підтримує eSIM.

У смартфонах на Android потрібен пункт “Бездротовий зв’язок” в “Налаштуваннях”, а потім “Диспетчер SIM-карт”. Якщо у списку меню є пункти «eSIM» або «Додати SIM-карту», ​​пристрій підтримує електронну сім-карту.

Яку кількість профілів eSIM можна встановити у смартфоні?

Точної інформації щодо цього немає. Виробники смартфонів не встановлюють обмеження кількості профілів eSIM у пристроях. Але такі обмеження, як правило, мають оператори стільникового зв’язку. Більшість мобільних операторів дозволяють встановити до п’яти профілів eSIM.

Плюси та мінуси eSIM

еSIM – явище порівняно нове, тому недоліки таких носіїв, звичайно, є.

Наприклад, дані з eSIM можуть зазнати злому, як і будь-яка інформація, що зберігається в «хмарі».

Ще один недолік eSIM – їхнє повільне впровадження в мобільні гаджети. Зараз eSIM зустрічаються лише у флагманських моделях смартфонів і лише у частини виробників.

Але плюсів у eSIM все ж таки більше. Світ технологій розвивається, і цифрові носії інформації стрімко набирають популярності. Люди із задоволенням відмовляються від готівки на користь банківських карт, а про карти з радістю забувають завдяки модулю NFC у смартфонах.

Швидше за все, з поширенням eSIM користувачі легко вибиратимуть саме електронні сім-картки.

Це зручно:

• для eSIM не потрібен окремий слот – чіп вбудований у смартфон на етапі виробництва та не займає місця;

• не потрібно переставляти карти, щоб змінити номер, тариф чи оператора – всі маніпуляції можна здійснити онлайн;

• за однією eSIM можна закріпити кілька номерів телефонів;

• eSIM не можна втратити або зламати. Хіба що разом із смартфоном. Але й у цьому випадку eSIM можна перевипустити із збереженням номера.

Деякі технічні гіганти вже зараз роблять серйозну ставку на eSIM. Наприклад, в американській версії смартфонів лінійки iPhone 14 слотів для фізичних сім-карток просто немає, флагмани підтримують тільки eSIM.

А оскільки Apple часто ставить тренди в індустрії цифрової техніки, не виключено, що скоро й інші виробники почнуть випускати смартфони без слотів для сім-карт.

За eSIM – майбутнє смартфонів та іншої мобільної техніки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: eSIM
  • Останні записи

    Vodafone планує інтегрувати криптогаманці в SIM-карту

    Компанія Vodafone Group планує впровадити блокчейн-технології у сектор мобільного зв'язку. Йдеться про те, щоб інтегрувати…

    07.05.2024

    Названо пристрої OnePlus, які отримають Android 15

    Компанія OnePlus поділилася списком пристроїв, які отримають доступ до нової версії фірмової прошивки OxygenOS 15,…

    06.05.2024

    Київстар розкрив причини зміни тарифів для абонентів

    У компанії "Київстар" переглянули умови кількох тарифних планів, у результаті абонентам доведеться платити більше за…

    06.05.2024

    Топ-5 переваг Samsung Galaxy S24 над Google Pixel 8

    Якщо ви на ринку нового телефону на базі Android, у вас є багато варіантів для…

    06.05.2024

    Google видаляє чутливі листування співробітників, намагаючись приховати від суду власні порушення законодавства

    У США незабаром завершиться великий судовий розгляд щодо корпорації Google. Прокуратура звинувачує її в порушенні…

    06.05.2024

    Новий вірус ламає iPhone і краде дані у всьому світі

    У мережі з'явилися подробиці квітневого галасу з приводу масового злому пристроїв Apple за допомогою Pegasus-подібного…

    06.05.2024