eSIM: майбутнє смартфонів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На зорі виникнення мобільних телефонів сім-карток не існувало. Тоді номер телефону вшивався безпосередньо в пам’ять апарата, і змінити його не можна було: один телефон — один номер. На початку 1990-х носіями мобільних номерів стали сім-картки – пластикові прямокутники з чіпом, які можна зареєструвати у мобільній мережі. Сім-карти відкрили користувачам свободу вибору: пластикову «симку» можна було переставляти з одного телефону в інший, а ще можна змінити номер телефону або поміняти оператора.

Перші сім-карти були досить великими, розміром із сучасну банківську карту. Потім почалася еволюція розмірів сім-карт: в 1996 році з’явилася Mini-SIM, що вже значно зменшилася, розміром 25×15 мм. Саме її ми вважаємо сім-картою «звичайного» розміру. У 2003 році світло побачила Micro-SIM розміром 15×12 мм, а в 2012 році вийшла найменша на сьогоднішній день Nano-SIM, її габарити – всього 12,3×8,8 мм.

І ось, 2016 року, коли зменшувати карти було вже просто нікуди, з’явилася технологія eSIM.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що це таке? Як працює «сим-карта без сім-карти?» Які у eSIM плюси та мінуси?

Розбираємо найпопулярніші питання щодо eSIM у цій статті.

Що таке eSIM?

eSIM – це цифровий аналог звичайної пластикової сім-карти. Фактично, це вбудована в смартфон мікросхема, яка зберігає дані користувача для ідентифікації в мобільній мережі. Різниця з пластиковою сім-картою в тому, що вся інформація знаходиться у віртуальному просторі, а значить її будь-якої миті можна змінити: поміняти оператора, тариф, номер.

За промовчанням eSIM не має оператора зв’язку або номера телефону. Тобто віртуальною сім-картою можна взагалі не користуватись, якщо у вас немає такого бажання.

А якщо активувати eSIM все ж таки захочеться, зробити це можна онлайн, прямо з дому: на сайті мобільного оператора, через програму або за допомогою USSD-команд.

За eSIM можна закріпити відразу кілька мобільних тарифів різних операторів, а також активувати та відключати їх у зручний для себе час. При цьому віртуальна карта дозволяє використовувати два активні номери одночасно.

Дзвонять через eSIM так само, як і через звичайну сім-карту, жодної різниці немає. Усі великі російські оператори підтримують технологію, і за кордоном вона теж у ході.

До речі, в подорожах за кордон eSIM – справжній порятунок: просто оформіть тариф від місцевого оператора онлайн та користуйтеся послугами зв’язку відразу ж після приїзду до нової країни.

Які смартфони підтримують eSIM?

Якщо ви вибираєте новий смартфон, дізнатися, чи він підтримує eSIM, можна в характеристиках пристрою.

Відразу обмовимося, що в Китаї впровадження eSIM поки що під забороною, відповідно в смартфонах від китайських брендів електронних сім-карток, як правило, немає.

Але буквально минулого місяця вийшов перший глобальний смартфон Xiaomi із підтримкою eSIM – Xiaomi 12T Pro. Тож, можливо, незабаром ситуація з китайськими гаджетами зміниться.

Ось список популярних моделей смартфонів, у яких eSIM є:

iPhone: XS, XS Max, XR, 11, 11 Pro, 11 Pro Max, SE 2020, 12, 12 mini, 12 Pro, 12 Pro Max, 13, 13 mini, 13 Pro, 13 Pro Max, 14, 14 Plus, 14 Pro, 14 Pro Max.

Samsung Galaxy: S20, S20+, Note 20, Note 20 Ultra, S20 Ultra, S21+ 5G, S21 Ultra 5G, Z Fold, Z Flip, Z Fold2, Z Flip3 5G, Z Fold3 5G, Z Fold4, Z Flip4, S22, S22+ , S22 Ultra.

Google Pixel: 3, 3 XL, 3a, 3a XL, 4, 4 XL, 4a, 4a XL, 4a + 5G, 5, 6, 6 Pro, 6a, 7, 7 Pro.

Щоб дізнатися, чи підтримує ваш смартфон eSIM, зайдіть у «Налаштування». На iPhone вам знадобиться розділ «Стільниковий зв’язок»: якщо в меню є пункт «Додати стільниковий тариф», значить смартфон підтримує eSIM.

У смартфонах на Android потрібен пункт “Бездротовий зв’язок” в “Налаштуваннях”, а потім “Диспетчер SIM-карт”. Якщо у списку меню є пункти «eSIM» або «Додати SIM-карту», ​​пристрій підтримує електронну сім-карту.

Яку кількість профілів eSIM можна встановити у смартфоні?

Точної інформації щодо цього немає. Виробники смартфонів не встановлюють обмеження кількості профілів eSIM у пристроях. Але такі обмеження, як правило, мають оператори стільникового зв’язку. Більшість мобільних операторів дозволяють встановити до п’яти профілів eSIM.

Плюси та мінуси eSIM

еSIM – явище порівняно нове, тому недоліки таких носіїв, звичайно, є.

Наприклад, дані з eSIM можуть зазнати злому, як і будь-яка інформація, що зберігається в «хмарі».

Ще один недолік eSIM – їхнє повільне впровадження в мобільні гаджети. Зараз eSIM зустрічаються лише у флагманських моделях смартфонів і лише у частини виробників.

Але плюсів у eSIM все ж таки більше. Світ технологій розвивається, і цифрові носії інформації стрімко набирають популярності. Люди із задоволенням відмовляються від готівки на користь банківських карт, а про карти з радістю забувають завдяки модулю NFC у смартфонах.

Швидше за все, з поширенням eSIM користувачі легко вибиратимуть саме електронні сім-картки.

Це зручно:

• для eSIM не потрібен окремий слот – чіп вбудований у смартфон на етапі виробництва та не займає місця;

• не потрібно переставляти карти, щоб змінити номер, тариф чи оператора – всі маніпуляції можна здійснити онлайн;

• за однією eSIM можна закріпити кілька номерів телефонів;

• eSIM не можна втратити або зламати. Хіба що разом із смартфоном. Але й у цьому випадку eSIM можна перевипустити із збереженням номера.

Деякі технічні гіганти вже зараз роблять серйозну ставку на eSIM. Наприклад, в американській версії смартфонів лінійки iPhone 14 слотів для фізичних сім-карток просто немає, флагмани підтримують тільки eSIM.

А оскільки Apple часто ставить тренди в індустрії цифрової техніки, не виключено, що скоро й інші виробники почнуть випускати смартфони без слотів для сім-карт.

За eSIM – майбутнє смартфонів та іншої мобільної техніки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.