Чому комп’ютер працює повільно

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Напевно, багато хто з наших читачів помічав, як згодом домашній комп’ютер стає все більш повільним і зрештою працювати за ним стає дуже важко. Буває й інакше — ще вчора ПК працював нормально, а сьогодні раптом перестає зі звичною швидкістю відгукуватися на команди. Втрата загальної продуктивності системи без очевидних причин — досить поширена проблема. У сьогоднішній статті ми поговоримо про часту ситуацію, коли комп’ютер раптом починає працювати помітно повільніше. Наявність шкідливого ПЗ, що уповільнює систему, — поширена, але далеко не єдина причина. У рамках цієї статті ми будемо мати на увазі середньостатистичний ПК із операційною системою сімейства Windows. Windows 7 і 10 залишаються найпоширенішими ОС на домашніх комп’ютерах.

Ті, хто застав сьогодні застарілі версії Windows, такі як Windows 98 і XP, напевно пам’ятають, як настав час для чергової «переустановки Вінди». Приводом для цієї процедури дуже часто були проблеми з продуктивністю комп’ютера, які найпростіше було вирішити у такий радикальний спосіб.

  • Чому ж швидкість роботи ПК з часом знижувалася?

Справа в тому, що в процесі роботи за комп’ютером в операційній системі неминуче накопичувалося цифрове «сміття» — величезна кількість файлів, не видалених разом з програмами, дані кеша, каталоги, що розрослися і т. п. Зрозуміло, чим більше програм встановлювалося і видалялося, тим сильніше посилювалася ситуація з продуктивністю, що просідає. Однак не можна сказати, що провиною усьому були лише непотрібні файли. Набагато більшою проблемою ставали «забуті», але встановлені програми, що працюють у пам’яті комп’ютера. Крім того, згодом у Windows могли виникати системні помилки, виправити які найпростіше було повною переустановкою ОС.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Старі версії Windows не дуже добре вміли стежити за собою. Якщо користувач активно експериментував з різним програмним забезпеченням, це досить швидко призводило до помітного уповільнення системи. Варто зазначити, що сучасні версії Windows набагато стабільніші. І все ж таки з часом і вони починають сповільнюватися під впливом вищевказаних факторів. У автора цих рядків Windows 7 пропрацювала без переустановки десять років, але в результаті все одно прийшла в такий стан, при якому запущена в ній віртуальна машина з аналогічною ОС працювала помітно швидше. Наприкінці «життя» в системі було встановлено близько 700 оновлень від Microsoft, у той час як на щойно встановленої віртуальній машині їх було близько 150. Також варто згадати розрослі дані програм, які розташовуються в прихованому каталозі AppData. Тому можна сказати, що поступове уповільнення роботи системи є практично неминучим. Для наочності можна уявити порожню папку «Завантаження» та те, як вона виглядає у багатьох користувачів за рік. Ще один живий приклад: переустановка системи гальмування зі збереженням користувача профілю за допомогою засобу перенесення даних. «Чиста» система працювала ідеально, але після відновлення профілю почала працювати помітно гірше, хоч і не так погано, як до переустановки. Після видалення профілю, система знову повернулася до нормальної роботи. переустановка системи гальмування зі збереженням користувача профілю за допомогою засобу перенесення даних. «Чиста» система працювала ідеально, але після відновлення профілю почала працювати помітно гірше, хоч і не так погано, як до переустановки. Після видалення профілю, система знову повернулася до нормальної роботи. переустановка системи гальмування зі збереженням користувача профілю за допомогою засобу перенесення даних. «Чиста» система працювала ідеально, але після відновлення профілю почала працювати помітно гірше, хоч і не так погано, як до переустановки. Після видалення профілю, система знову повернулася до нормальної роботи.

Але це не єдина причина. Саме по собі розростання цифрового сміття в системі помітно впливає насамперед на комп’ютери з спочатку низькою продуктивністю. Як було зазначено вище, падіння продуктивності більшою мірою обумовлено працюючими програмами, про які користувач може навіть не здогадуватися. Наприклад, деякі програми запускають кілька супутніх процесів, які постійно працюють у пам’яті. Найчастіше такі процеси запускаються разом із ОС, суттєво уповільнюючи час завантаження системи. Тому для прискорення роботи комп’ютера буває достатньо проаналізувати список встановлених і, головне, програм, що працюють у фоновому режимі, і видалити ПЗ, що не використовується.

Інша можлива причина повільної роботи операційної системи – порушення цілісності системних файлів, некоректна робота драйверів чи встановленого програмного забезпечення. Але найчастіше такі проблеми ведуть до раптового зниження продуктивності, яке одразу помітне для користувача. Тож у разі слід насамперед проаналізувати, які зміни вносилися до ОС напередодні виникнення проблем. У простих випадках може допомогти звичайне перезавантаження комп’ютера, але часто доводиться завантажувати систему в безпечному режимі та проводити діагностику.

Зараження шкідливим програмним забезпеченням — ще одна часта причина повільної роботи незахищених пристроїв. Ми багато писали про майнерів, але уповільнювати систему можуть не лише вони. Наприклад, шкідлива програма може викликати проблеми з мережею або браузером, фактично блокуючи доступ до Інтернету. У користувача такі симптоми можуть асоціюватися з падінням продуктивності комп’ютера загалом. Не варто забувати і про безліч видів шкідливого програмного забезпечення, яке прямо призначене для деструктивних дій в операційній системі. Раптова “задумливість” комп’ютера може свідчити і про дуже серйозну проблему – початок знищення файлів трояном-шифрувальником. Тому до питання антивірусного захисту слід підходити серйозно, не ігноруючи механізмів превентивного захисту та файлового моніторингу в реальному часі.

Крім однозначно шкідливих програм існує величезна кількість рекламного та небажаного ПЗ, яке теж може уповільнювати роботу комп’ютера.Іронія полягає в тому, що частина таких програм позиціонується як корисні програми для оптимізації та прискорення роботи пристрою. Це можуть бути «оптимізатори» реєстру, різні «настроювачі», «прискорювачі», інсталятори драйверів тощо. Такі програми не є шкідливими, проте деякі з них у гіршому випадку можуть нашкодити недосвідченому користувачеві, а в кращому — просто виявитися марними. Наприклад, оптимізація реєстру, яка полягає у видаленні непотрібних гілок, не може прискорити ваш комп’ютер на тлі інших можливих проблем. А ось пошук та встановлення драйверів за допомогою так званих агрегаторів софту може бути просто небезпечним, так само як і внесення необдуманих змін до системи за допомогою різноманітних програм-настроювачів. Буває й так: деякі програми «знаходять» у системі низку неіснуючих проблем, а потім пропонують придбати повну версію для їх виправлення. Ми вже писали про небажані програми у попередніх статтях.

До цього моменту ми згадували виключно програмні причини зниження швидкості роботи пристрою. Однак, говорячи про продуктивність, завжди слід враховувати апаратну конфігурацію комп’ютера.Сучасні ПК навіть нижнього цінового сегмента є порівняно потужними і здебільшого власними силами не уповільнюють роботу ОС Windows. Однак більш старі комп’ютери або сучасні ноутбуки початкового рівня зі слабкими процесорами і малим обсягом оперативної пам’яті цілком можуть мати труднощі там, де їх, здавалося б, не повинно бути. Браузер з безліччю вкладок, які кілька виконуються у фоні програм, текстовий редактор, що працює VPN — і слабкий комп’ютер може почати помітно гальмувати. В даному випадку треба розуміти можливості свого пристрою і навантажувати його відповідно або ж розглянути можливий апгрейд. Як правило, помітно прискорюють роботу в Windows кратне збільшення оперативної пам’яті та заміна жорсткого магнітного диска на твердотільний накопичувач. Останній не тільки має більш високу швидкість запису та читання даних, але й не схильний до фрагментації, яка теж негативно впливає на час відгуку ОС. До речі, нестача вільного простору на системному диску теж часто призводить до уповільнення роботи всієї системи.

Зрештою, не можна забувати і про можливі апаратні неполадки. Перегрів, вихід з ладу електронних компонентів, несправність блоку живлення – все це також може призводити до зниження продуктивності, раптовим перезавантаженням та аварійному завершенню роботи Windows.

Рекомендуємо

  1. Якщо ви помітили, що ваш комп’ютер почав працювати повільніше, спробуйте визначити, коли це почалося. Якщо вчора все працювало справно, слід проаналізувати останні дії у системі. Цілком можливо, що до проблем призвело встановлення нової програми або драйвера.
  2. Якщо проблеми почалися після встановлення ПЗ, спробуйте виконати відкат до однієї з точок відновлення системи.
  3. Проведіть ревізію встановлених програм, а також перегляньте список автозавантаження. Видаліть із системи або вимкніть автозавантаження непотрібних програм та перезавантажте пристрій. Це особливо актуально для машин із невисокою продуктивністю.
  4. Також непродуктивним ПК може допомогти вимкнення візуальних ефектів Windows, наприклад, анімації, тіней і прозорості.
  5. У всіх випадках ми рекомендуємо встановлювати важливі оновлення операційної системи і регулярно робити резервні копії даних користувача.
  6. Якщо комп’ютер не оснащений надійним антивірусом, скористайтеся безкоштовним сканером Avast! для первинного пошуку та видалення шкідливого ПЗ. Шкідлива активність часто є причиною повільної роботи ПК.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.