Як власники псують акумулятор смартфона не підозрюючи про це

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З кожним роком нам потрібно, щоб смартфон працював все довше та довше. Раніше, навіть за великого бажання, важко було розрядити телефон дуже швидко.

Зараз кожен аксесуар пропонує нам безліч функцій. Фонові програми та завдання, системні процеси, що забезпечують роботу гарної оболонки, витягують багато енергії, не кажучи вже про постійний серфінг в інтернеті. Це є норма для сучасного суспільства.

Виробники відповідають наш запит. Збільшується як фізична ємність самого акумулятора, а й швидкість зарядки пристрою.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Так які ж дії призводять до швидкої деградації батареї і чи можна їх уникнути. Ми розглянули 4 основні сценарії шкідливих для батареї.

Останні сценарій описаний у матеріалі я помітив буквально в процесі написання статті на власному досвіді і це може стати корисним уроком для вас та збереже телефонну батарею.

Поїхали!

Незважаючи на те, що сучасні телефони дуже розумні та мають різні датчики, вони поки що не можуть переривати зарядку при сильних перегрівах або інших сценаріях із можливою загрозою.

Заряджаючи смартфон у весняно-літній період, краще не залишати смартфон на сонці, скажімо біля вікна або близько до потужної лампи. При зарядці, пристрій намагається дотримуватися температури батареї на одному рівні змінюючи вольтаж, але не здатний захиститися від впливу зовнішніх факторів.

Зовнішнє нагрівання може підвищувати температуру (комфортну для роботи батареї – 30-35 градусів) до 50-70 градусів, що негативно позначається на акумуляторі. Це стосується і нових літій-полімерних акумуляторів.

Незважаючи на те, що Li-po батареї більш стійкі до падінь, слабше схильні до стиснення і розширення, вони все ще бояться високих зовнішніх температур.

Не рекомендується піддавати акумулятор різкій зміні температурного режиму. Знову ж таки, незважаючи на опір стиску та розширення навіть Li-Po акумуляторів, може початися прискорене зношування.

Яскравий приклад – не варто ставити смартфон із швидкою зарядкою відразу після того, як прийшли з морозу більше 5-7 градусів. Заряджання може бути нерівномірним, що призведе до неправильного заповнення обсягу та деградації окремих осередків з електронами.

Також можна вбити батарею свого пристрою іншим невинним способом.

Сучасні пристрої мають функцію швидкого заряджання. Вона варіюється від моделі та ціни. В середньому від 30 до 120 Вт є в смартфонах до 20 тисяч гривень.

Швидка швидкість заряджання супроводжується підвищеним нагріванням. Якщо людина, особливо під час першої фази зарядки (найшвидшого етапу заповнення) вирішить пограти на пристрої, то при сесії понад 15 хвилин температура помітно зросте.

Тривала робота пристрою з температурою в 50+ градусів призводитиме до зносу акумулятори раніше термін і відчутно раніше.

Наприклад, якщо під час швидкої зарядки пристрій вже нагрівся в межах своєї робочої температури – 35 – максимум 40 градусів, і ви почнете використовувати ресурсні програми – відеодзвінок другові, гра. Смартфон може прогрітися до температури 50 градусів і вище.

Якщо корпус пластиковий (а не скляний), то тепловідведення буде повільним і це позначиться на роботі батареї після кількох десятків чи сотень випадків. За 1-2 роки експлуатації це цілком реальна проблема.

Але іншу поширену, при цьому, проблему, що рідко торкається, я відчув на своєму досвіді:

Скажімо, телефон розрядився в повному обсязі. Ви – відповідальний користувач і стежте, щоб пристрій не розряджався 0. Смартфон має, наприклад, 10% заряду. Ви ставите його на зарядку, але у вас багато робочих справ, і ви продовжуєте використовувати пристрій. Не про ігри.

Ви щось шукайте у браузері, телеграмі, працюєте з документами. У той самий час, ці додатки беруть певний відсоток енергії, хіба що резервуючи її собі. Таким чином, після кількох десятків таких зарядок сектора, які постійно знаходяться під навантаженням, не зможуть заряджатися правильно і поступово ємність акумулятора буде зменшуватися на 3-7-10 відсотків. Це одразу стане помітно після зарядки.

Перевірте свій пристрій. Ви відключили девайс від зарядки та почали користуватися. Звичайний режим, браузер, соціальні мережі, але за перші 10 хвилин батарея одразу втратить 5-8% заряду. А з іншого моменту, ви помітите, що на умовних 50% виконуючи самі завдання смартфон не втратить жодного відсотка за 10 хвилин.

Це говорить про те, що якісь сектори вже деградували – ті, що періодично перебувають під навантаженням під час зарядки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.