Windows 10 проти Windows 7 – яка все-таки краща

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вже, напевно, вкотре, всі намагаються порівняти дві легендарні версії Windows, створені корпорацією Microsoft: Windows 7 і Windows 10. І, здавалося б, Windows 7 залишила яскравий слід у минулій епосі, а Windows 10 вже встигла завоювати серця безлічі користувачів сучасності … Але, все одно, як би не намагалися розробники Microsoft відправляти Windows 7 на спокій і заслужений відпочинок, вона продовжує “жити” … І, тим більше, не перестає “тягатися” з Windows 10!

І Windows 7, і Windows 10 досі є свої шанувальники. Безумовно, кожна з цих операційних систем по-своєму хороша! Навіть, незважаючи на те, що Windows 10 досить непогано “розійшлася” після того, як була анонсована, і зайняла немалу частку ринку, багато користувачів все одно продовжували працювати на Windows 7. Це говорило про те, що з Windows 7 ще рано прощатися і, що вона ще може.

У цій статті я намагаюся об’єктивно оцінити кожного з цих двох гігантів цифрового світу. Для цього візьмемо трохи статистики і пройдемося за їхніми перевагами. Не роздмухуватиму тему до неймовірних розмірів, тому що це порівняння можна вести до нескінченності)

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Отже, поїхали…

Що про Windows 7 та Windows 10 нам може сказати статистика?

Зробимо вибірку статистичних даних за три різні періоди: 2017, 2019, 2021 року, щоб приблизно розуміти динаміку.

2017 рік…

За даними одного з найпопулярніших статистичних сервісів Statcounter (розташованого за адресою: https://statcounter.com ) , за період: жовтень-листопад 2017 року, лідером була Windows 10, яка займала 31% ринку операційних систем. За даними цього ж сервісу, за аналогічний період, Windows 7 небагато відставала від Windows 10 і займала 29,2% ринку операційних систем.

Наприклад, за даними того ж статистичного сервісу Statcounter, але за більш тривалий період: травень-жовтень 2017 року, лідером вже була Windows 7, яка займала 39,4% ринку операційних систем, а Windows 10 поступалася першістю зі значенням 22%.

Використовуючи вже інший, не менш популярний, статистичний сервіс NetMarketShare (розташований за адресою: https://netmarketshare.com ) можна побачити, як лідером ринку операційних систем за підсумками жовтня 2017 стала Windows 7 з 47% часткою ринку. Windows 10 ж, посіла друге місце, забравши собі лише 29% ринку.

2019 рік…

За даними того ж статистичного сервісу NetMarketShare, але вже за 2019 рік, можна спостерігати наступну картину.

Тут ми бачимо, що на кінець травня 2019 Windows 10 використовується на 45,73% десктопних пристроїв. Тобто, практично кожен другий комп’ютер вже працював під керуванням Windows 10, а Windows 7 займала лише 35,44% ринку операційних систем.

2021 рік…

А ось, за результатами щорічного інтернет-опитування AV-Comparatives (що проходить на сайті: https://www.av-comparatives.org ) , яке дає загальне уявлення про те, якими операційними системами користуються респонденти, ми отримали зовсім інший розклад.

В основу було взято результати інтернет-опитування, що проводилося в період з 9 по 23 грудня 2021 року. У ньому брали участь близько 2500 тисяч користувачів з усього світу, які відповідали на запитання на тему ІТ-безпеки.

За результатами опитування, лише 3,7% респондентів використали Windows 7, а частка використання Windows 10 серед настільних операційних систем склала 65,4%. Тут видно, що Windows 11 зайняла міцну позицію на другому місці, з показником 24,1%.

Ну що ж, використовуючи статистику, стало зрозуміло, що Windows 10 з часом (з 2017 по 2021 рік) набирала своєї популярності і ставала все більш затребуваною операційною системою. І, я думаю, навіть якщо використовувати інші статистичні платформи, то картина буде приблизно такою самою.

Тому, заслужено віддаємо Windows 10 перше місце в рейтингу використання операційних систем відповідно до статистики на кінець 2021 року!

Тут 1:0 на користь Windows 10.

Розглянемо переваги Windows 7 та Windows 10.

А тепер, давайте докладніше зупинимося на перевагах кожної з цих операційних систем і порівняємо, у кого ж їх більше.

Переваги Windows 7:

1. Гарна стабільність роботи.

Залишена, як кажуть, “у спокої” операційна система – це, мабуть, ідеальний варіант для тих, хто не дуже хотів би стикатися з “косяками” після встановлення чергового або “не зовсім невдалого” оновлення.

2. Вона краще “заточена” і ще колись була оптимізована під роботу зі “слабким залізом”.

У цій операційній системі менший обсяг запущених у фоні операцій з її обслуговування, менша кількість системних служб, що автоматично запускаються і постійно працюють, більш простий і менш ресурсомісткий інтерфейс, в порівнянні з Windows 10.

3. Для фанатів “старих іграшок” використання цієї операційної системи буде єдиним робочим варіантом.

Так як більшість “старих іграшок” просто не запуститься в середовищі Windows 10, навіть, при використанні режиму сумісності.

4. Ця система є єдиним можливим середовищем для підключення, встановлення, налаштування та роботи “старих” пристроїв.

Переваги Windows 10:

1. Підтримка UEFI з можливістю встановлення на диск GPT.

2. Підтримка “старих” та “нових” процесорів.

3. Суттєво скорочено час запуску, за рахунок спеціальної технології, що базується на режимі глибокого сну, і скорочення часу від моменту самотестування до моменту завантаження Windows.

4. Самостійно забезпечує базову працездатність.

Тобто, в процесі інсталяції автоматично встановлюються драйвера на значну частину комплектуючих.

5. Гарна стійкість до змін в апаратній частині.

Наприклад, навіть при заміні комплектуючих (материнської плати, процесора, відеокарти, жорсткого диска та іншого) операційна система здебільшого успішно запускається.

6. Гарна оптимізація під багатозадачність.

При великій кількості одночасно запущених додатків, система рівномірно розподілятиме доступні ресурси між ними, для запобігання “зависанням” або “збоям” у програмній частині.

7. Система добре оптимізована під роботу із твердотілими SSD-накопичувачами.

8. Вбудований антивірус має досить непоганий функціонал, який без проблем може забезпечити базовий захист.

9. Цю операційну систему можна у будь-який момент повернути у вихідний стан, без використання настановного дистрибутива, скориставшись вбудованою функцією «Новий запуск».

10. Розширено функціонал відновлення працездатності операційної системи.

11. У системі можна монтувати ISO-образи та переглядати їх вміст без використання додаткового програмного забезпечення.

12. Є вбудована функція одночасного використання кількох робочих столів.

13. Є «Режим планшета», що дозволяє без проблем використовувати систему на планшетних ПК.

14. Є можливість виставляти певний масштаб відображення для окремо взятих програм.

15. Суттєво розширено набір інструментів для людей із слабким зором.

Я думаю, порівнюючи переваги операційних систем, відразу стає помітно, як Windows 10 оминає Windows 7 з досить гарним запасом. Відразу зізнаюся, що це порівняння вийшло не зовсім однозначним, але дуже наочним… І в ньому Windows 10 теж здобула перемогу!

У підсумку здобули 2:0, на користь Windows 10.

Отже, переможцем у цій статті все-таки стає Windows 10!

Так, і перемога ця буде справедливою, якщо брати до уваги більш-менш “свіжі” комп’ютери, а не “старенькі”, “дихаючі” апарати.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.