П’ять питань, які треба поставити собі перед покупкою телефону

Ближче до кінця року завжди є велика кількість знижок та розпродажів на телефони. Від банальної чорної п’ятниці до несподіваної щедрості продавців із AliExpress. Все це не просто підштовхує нас до покупки, а й змушує планувати час оновлення саме на цей період. А ще незадовго до цього виходить багато нових моделей, які або хочеться купити власними силами, або вони призводять до зниження вартості на попереднє покоління. Загалом одні суцільні плюси. Ось мало хто може чітко сформулювати, що йому потрібно. В результаті або просто купує нове покоління свого старого телефону, або бере щось рандомне.

На що звернути увагу перед покупкою телефону

Звичайно, це все можна поставити під сумнів, і вам може бути важливим, наприклад, розмір і швидкість оперативної пам’яті або наявність ІЧ-порту. Ми середнім і наведемо ті питання, які повинні ставити собі 95% звичайних людей перед покупкою телефону.

Який акумулятор має бути у телефоні

Перше, на що я зазвичай звертаю увагу (і вам раджу) перед покупкою нового смартфона, це акумулятор. Тому що для мене важлива хороша автономність у повсякденному житті. Купівля смартфона з акумулятором ємністю менше 4000 мАг заслуговує на увагу тільки у виняткових випадках, і якщо це Apple (там витрата акумулятора не такий, як на Android).

Натомість я б запропонував купити смартфон з акумулятором на 4500 або 5000 мАг. Цього вистачить, щоб ні в чому не обмежувати себе. Система швидкого заряджання, яка дозволяє повністю зарядити пристрій менш ніж за годину, це ще одна функція, яку я дуже ціную, тому що це дозволяє не замислюватися про зарядку телефону заздалегідь. Подивився на індикатор, зрозумів, що телефон сідає, поставив на зарядку. І хвилин через 10-15 отримав енергії на день. Не те що раніше.

Яка камера має бути у телефоні

Незважаючи на те, що я не роблю багато фотографій, мені подобається мати смартфон, який дозволяє робити якісні знімки, особливо вдень. Це ще одна особливість, яку треба звернути увагу. Я роблю це сам та рекомендую іншим.

При виборі мобільного пристрою варто відразу розглянути, чи є у нього пристойний основний датчик і хороший надширококутний датчик, обидва з яких повинні мати нормальну (не обов’язково дуже високу) роздільну здатність і хорошу апертуру (чим менше цифра, тим краще).

Фронтальна камера майже у всіх смартфонах середнього класу має пристойну якість. Але якщо для вас це дуже важливо, зверніть увагу і подивіться кілька порівнянь з іншими моделями.

Чи потрібний екран із частотою 120 герц

Перед заміною смартфона багато хто ставить питання, чи варто витрачатися на моделі з частотою оновлення 90 або 120 Гц. Протестувавши низку пристроїв протягом року, я можу з упевненістю заявити, що в 2022 році варто всіляко уникати смартфонів із частотою 60 Гц, якщо є така можливість. Хоча й існують альтернативні думки. Досвід користувача, запропонований телефоном з плавним екраном, є перевагою, яку ви точно оціните.

Як довго оновлюється телефон

Завжди важливо знати скільки років оновлень надає кожен виробник, перш ніж купувати смартфон. Наприклад, Samsung пропонує 5 років оновлень системи та 4 роки оновлень безпеки. У той час, як Google пропонує 4 роки оновлень системи та 3 роки оновлень безпеки.

Інші компанії, такі як Xiaomi або Realme, гарантують вам лише два роки оновлень операційної системи та три роки оновлень безпеки. Це важливий момент, який повинен мати вплив на ваш вибір при покупці. Це дозволяє збільшити термін служби смартфона. Оскільки отримання оновлень протягом тривалішого періоду часу призводить до меншого зниження продуктивності. А ще це найкращий захист від зовнішніх загроз, таких як віруси та шкідливе ПЗ.

Скільки пам’яті має бути у телефоні

Через високу якість камер смартфонів сьогодні, які знімають фотографії та відео у високій роздільній здатності, 32 і навіть 64 ГБ вже не дозволять вам комфортно користуватися телефоном. Вам точно вимагатимуть великого місця для зберігання сучасних програм та ігор, які теж стали займати більше місця, ніж раніше. А ще не забувайте, що з 32 ГБ пам’яті, для використання буде лише 20-22 ГБ , так як решта буде зайнято системою.

Я завжди рекомендую купувати моделі не менше ніж на 128 ГБ. Краще взяти навіть 256 ГБ. І точно не варто думати, що потім можна докупити картку пам’яті. Хороша карта на 128 ГБ (щоб додати до вбудованих та отримати 256 ГБ) коштує близько 1000 рн. Можна знайти дешевше, але вона гальмуватиме телефон або просто перестане працювати одного разу. Тому часто дешевше одразу доплатити за 256 ГБ. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.