Статті

Чому небезпечно завантажувати .apk файли на Android-смартфон з невідомих джерел

Share

Головне правило безпеки для будь-якого Android смартфона – встановлювати програми тільки з офіційних магазинів. Справа в тому, що сучасна операційна система Android, в принципі, дуже надійно захищена. І головний вхід для шкідливих програм є саме встановлення програми. Дуже складно «заразити» смартфон якимось іншим способом – усі «дірки» та вразливості вже у далекому минулому.

Коли ви завантажуєте програму через офіційні магазини, то ризик зловити вірус ближче до нуля — перед тим, як у репозиторії магазину з’явиться програма, її ретельно перевіряють модератори. Перевірку також проводить і програма Play Market після встановлення – ризик встановити шкідливу програму дуже низький. Бувають ситуації, коли модератори пропускають шкідливі програми, але це трапляється дуже рідко.

Якщо програми з якихось причин немає в офіційних магазинах, розробник може запропонувати вам самостійну установку. Потрібно лише завантажити .apk-файл та натиснути на інсталяцію. Усередині такого файлу може бути все, що завгодно — будь-який шкідливий код. Адже його ніхто не перевіряє – користувач ставить такі додатки на свій страх та ризик.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У зв’язку з політикою Заходу стосовно нашої країни багато додатків зникли з офіційних магазинів. Це призводить до того, що необхідні нам програми доводиться завантажувати за посиланням. Наприклад, у Play Market недоступні програми кількох банків. Що робити? Завантажувати такі програми лише з офіційного сайту банку. Важливо дивитися, щоб сайт на 100% був офіційним, завжди залишається ризик заміни URL-адреси, що може призвести до грошових втрат.

Не варто забувати, що крім Google Play, є й альтернативні магазини додатків, наприклад, NashStore, RuStore, AppGallery та багато інших. У них ви також можете знайти свій улюблений софт, якого немає на основному маркеті.

Що робити, якщо вам все ж таки потрібно завантажити .apk-файл?

  1. Ретельно перевіряємо джерело. Завантажувати .apk-файли потрібно лише з офіційного сайту розробника. Дивимося, щоб URL-адреса не була фальшивою. Можна перевірити сайт, ввівши його адресу в пошукову систему. Не варто скористатися так званими софт-сайтами, краще завантажувати безпосередньо з ресурсу розробника.
  2. Шукаємо та читаємо відгуки про додаток. Тут важливо розуміти, що хороші відгуки можуть бути помилковими, як і негативні, які можуть бути написані на замовлення конкурентів.
  3. Бажано встановити на смартфон антивірусну програму, яка, можливо, допоможе вам упізнати шкідливий .apk-файл. Але не завжди – на 100% не можна довіряти антивірусному ПЗ.
  4. З обережністю давайте дозволи такому додатку. Ретельно аналізуйте необхідність надати той чи інший дозвіл. Наприклад, ви встановили гру, а навіщо їй доступ до SMS чи телефону? Нема чого.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: Android
  • Останні записи

    Як зрозуміти, що смартфон скоро зламається: топ-3 ознаки

    Всі користувачі повинні знати про ознаки поломки мобільного телефону, що наближається. Без цієї життєво важливої…

    03.05.2024

    Xiaomi та Google терміново оновлюють програмне забезпечення через проблеми у смартфонах

    ІБ-компанія Oversecured виявила проблеми в Android -додатках від Xiaomi та Google Android Open Source Project (AOSP), що впливають на користувачів по…

    03.05.2024

    Названо моделі Google Pixel, які не отримають оновлення до Android 15

    Стало відомо, коли може початися розповсюдження Android 15 на пристрої Google Pixel і які моделі…

    03.05.2024

    Названо найкращі смартфони за співвідношенням ціни та якості за версією AnTuTu

    Фахівці бенчмарку поділилися своїм баченням найзбалансованіших смартфонів одразу у чотирьох категоріях, починаючи від бюджетників та…

    03.05.2024

    Apple зменшить ще одну деталь iPhone 16

    Якщо вірити представленим знімкам, компанія змінила систему бездротової зарядки. Про це пише портал 9To5Mac, посилаючись…

    03.05.2024

    Виробництво OLED-панелей для iPad Pro призведе до змін iPhone 16

    Перехід на OLED в iPad - це те, над чим уже багато років працюють. Незважаючи…

    03.05.2024