Чому небезпечно завантажувати .apk файли на Android-смартфон з невідомих джерел

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Головне правило безпеки для будь-якого Android смартфона – встановлювати програми тільки з офіційних магазинів. Справа в тому, що сучасна операційна система Android, в принципі, дуже надійно захищена. І головний вхід для шкідливих програм є саме встановлення програми. Дуже складно «заразити» смартфон якимось іншим способом – усі «дірки» та вразливості вже у далекому минулому.

Коли ви завантажуєте програму через офіційні магазини, то ризик зловити вірус ближче до нуля — перед тим, як у репозиторії магазину з’явиться програма, її ретельно перевіряють модератори. Перевірку також проводить і програма Play Market після встановлення – ризик встановити шкідливу програму дуже низький. Бувають ситуації, коли модератори пропускають шкідливі програми, але це трапляється дуже рідко.

Якщо програми з якихось причин немає в офіційних магазинах, розробник може запропонувати вам самостійну установку. Потрібно лише завантажити .apk-файл та натиснути на інсталяцію. Усередині такого файлу може бути все, що завгодно — будь-який шкідливий код. Адже його ніхто не перевіряє – користувач ставить такі додатки на свій страх та ризик.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У зв’язку з політикою Заходу стосовно нашої країни багато додатків зникли з офіційних магазинів. Це призводить до того, що необхідні нам програми доводиться завантажувати за посиланням. Наприклад, у Play Market недоступні програми кількох банків. Що робити? Завантажувати такі програми лише з офіційного сайту банку. Важливо дивитися, щоб сайт на 100% був офіційним, завжди залишається ризик заміни URL-адреси, що може призвести до грошових втрат.

Не варто забувати, що крім Google Play, є й альтернативні магазини додатків, наприклад, NashStore, RuStore, AppGallery та багато інших. У них ви також можете знайти свій улюблений софт, якого немає на основному маркеті.

Що робити, якщо вам все ж таки потрібно завантажити .apk-файл?

  1. Ретельно перевіряємо джерело. Завантажувати .apk-файли потрібно лише з офіційного сайту розробника. Дивимося, щоб URL-адреса не була фальшивою. Можна перевірити сайт, ввівши його адресу в пошукову систему. Не варто скористатися так званими софт-сайтами, краще завантажувати безпосередньо з ресурсу розробника.
  2. Шукаємо та читаємо відгуки про додаток. Тут важливо розуміти, що хороші відгуки можуть бути помилковими, як і негативні, які можуть бути написані на замовлення конкурентів.
  3. Бажано встановити на смартфон антивірусну програму, яка, можливо, допоможе вам упізнати шкідливий .apk-файл. Але не завжди – на 100% не можна довіряти антивірусному ПЗ.
  4. З обережністю давайте дозволи такому додатку. Ретельно аналізуйте необхідність надати той чи інший дозвіл. Наприклад, ви встановили гру, а навіщо їй доступ до SMS чи телефону? Нема чого.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.