Як дізнатися, що ваш телефон зламали

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ми звикли чути, що розробники ІТ-компаній постійно працюють над покращенням безпеки смартфонів. Але періодично виявляються чергові витоку конфіденційних даних користувачів до рук зловмисників. Передбачити, чи зможуть вони вкрасти ваші особисті відомості, нереально, оскільки подібне може статися будь-якої хвилини. Як дізнатися, що телефон зламано? Пропонуємо розібратися у нашій статті.

Швидка розрядка смартфона

Якщо з незрозумілих причин телефон почав швидко втрачати заряд акумулятора, при цьому останній не зношений і колись працював цілком справно – є привід подумати. Можливо, якась шкідлива програма, інтегрована в систему, активно працює у фоновому режимі, збираючи ваші дані. Щоб вирішити цю проблему, перейдіть до параметрів акумулятора та натисніть «Використання батареї».

У цьому підменю ви зможете побачити перелік програм, які використовують ресурси АКБ. Аналізуючи графік легко визначити, з якого моменту з батареєю виникли проблеми — рівень заряду повинен падати плавно, без різких стрибків. Якщо якась програма з’їдає значну частку енергії, потрібно видалити її зі смартфона.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Витрата трафіку

Багато власників мобільних телефонів оформлюють безлімітні тарифи, у зв’язку з чим не замислюються про витрати трафіку. Висока його витрата вказує на те, що гаджет може бути зламаний. Тому рекомендується відстежувати обсяг витрачених Гб, включаючи Wi-Fi, щоб мати уявлення, куди вони йдуть. Для цього:

  • Зайти в «Налаштування» – «Мережа та інтернет».
  • Вибрати актуальну СІМ-картку.
  • Прокрутити меню вниз, торкнувшись «Використання даних програми».

Значну частину трафіку витрачають соціальні мережі, YouTube та подібні ресурси. Але якщо стороння, незнайома вам програма, несподівано почала споживати надто багато ресурсів, потрібно її видалити.

Незрозумілі повідомлення

Сьогодні існує багато клонів офіційних додатків, особливо коли частина з них зникла з Google Play і Apple Store. Багато хто з них імітує офіційні версії, тому потрібно залишатися пильним, завантажуючи нову утиліту або сервіс. Якщо повідомлення, що надходять на телефон, виглядають підозріло, слід видалити нещодавно встановлене ПЗ.

Що робити при зламі смартфона

Якщо ви не сумніваєтеся, що ваш мобільний пристрій зламано, правильніше скинути його параметри до заводських. Таким чином, ви очистите пам’ять, видаліть утиліти та програми без відновлення старих налаштувань. Якщо цей захід небажаний для вас, виконайте такі кроки:

  • Знайдіть програми, які ви особисто не встановлювали, та видаліть їх.
  • Скористайтеся антивірусом.
  • Повідомте знайомих про факт злому.
  • Змініть паролі від облікового запису, соціальних мереж, фінансових сервісів.

Ми розповіли, як перевірити чи зламаний телефон . Якщо у вас залишилися питання, ви можете поставити їх нашим спеціалістам, скориставшись зворотним зв’язком на сайті або по телефону гарячої лінії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.