Як правильно вибрати антивірус. Інструкція для початківців

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Антивірусні програми (AV) можуть захистити пристрій від шкідливих, шпигунських та інших не менш шкідливих програм. Вони спеціально розроблені для виявлення та видалення загроз безпеці.

Зараз кількість антивірусних програм, що пропонуються на ринку, «зашкалює». І як користувачеві розібратися у всій цій безлічі персональних систем безпеки та визначити, який антивірус вибрати для встановлення на комп’ютер?

Навіщо комп’ютеру антивірус?

Напевно, немає в світі користувача, комп’ютер якого не підключений до Інтернету. Люди використовують свої розумні цифрові пристрої для роботи, навчання, розваг та спілкування. І в багатьох сферах нашого життя комп’ютер став незамінним помічником.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але, на жаль, загальна «комп’ютеризація» робить людину вразливішими для атак кіберзлочинців. Шахраї, вигадуючи різні хитрощі, постійно намагаються «експлуатувати» наші пристрої для крадіжки та подальшого продажу персональної інформації. Лиходії, впроваджуючи своє шкідливе програмне забезпечення на комп’ютери користувачів, намагаються використовувати їх для поширення свого шахрайського софту та вірусів далі в мережі Інтернет.

Захистити користувачів та їх пристрої від атак зловмисників допомагає антивірусна програма. Вона також може видалити будь-які шкідливі програми або віруси, які були встановлені на вашому пристрої.

Крім того, антивірус також допомагає покращити продуктивність вашого цифрового друга. Наприклад, деякі шкідливі програми можуть уповільнити роботу вашого пристрою або перешкодити його правильному роботі. Антивірус може видалити ці загрози та забезпечити безперебійну роботу комп’ютера.

Часто встановлення антивірусної програми дає користувачеві відчуття душевного спокою. Тільки знання того, що пристрій захищений від кіберзагроз допомагає розслабитися і насолоджуватися безпечною роботою на ПК.

Як правильно вибрати антивірус

Розробники антивірусного софту спеціально зробили свої продукти такими несхожими один на одного з однією метою: заплутати користувача, який і так перебуває в розгубленості, стоячи перед вибором AV.

Як же розібратися в цій множині антивірусних програм і зробити правильний вибір? На яку функцію AV варто звернути увагу, а якої можна знехтувати?

1. Тип приладів

Перше, що вам потрібно подумати, це тип пристрою, який ви використовуєте. Деякі антивірусні програми призначені для певних типів пристроїв, таких як комп’ютер або Mac. Інші можуть використовуватись на різних пристроях, включаючи смартфони та планшети.

Ви повинні знати, що кожна операційна система, будь то Windows, iOS або Android, відрізняється. Отже, потрібно вибрати антивірусну програму, сумісну з операційною системою вашого пристрою.

2. Рівень захисту

Наступне, що потрібно враховувати, це рівень захисту. Якщо ви використовуєте свій пристрій тільки для перегляду Інтернету, перевірки електронної пошти та соціальних мереж, то вам, ймовірно, не потрібна потужна антивірусна програма, підписка на яку ще й коштуватиме якихось неймовірних грошей.

Однак, якщо ви використовуєте свій пристрій для критично важливих завдань, таких як онлайн-банкінг, віддалена робота або зберігання конфіденційної інформації, вам знадобиться антивірусна програма, яка передбачає велику безпеку, включаючи захист від програм-шифрувальників.

3. Простота використання

Ви також повинні враховувати, наскільки проста у використанні антивірусна програма. Деякі AV продукти можуть бути дуже складними у налаштуванні та використанні, в той час як інші прості та зручні.

Виберіть антивірусну програму, за допомогою якої вам буде зручно. Щоб перевірити “юзабіліті” антивірусної програми, ви можете прочитати онлайн-огляди від інших користувачів або просто протестувати його пробну версію перед покупкою платної підписки.

4. Регулярні та автоматичні оновлення

Наступне, на що ви повинні звернути увагу на те, як часто оновлюється антивірусна програма. Нові віруси та шкідливі програми створюються постійно, тому ваша антивірусна програма повинна бути в постійній готовності захистити ваш пристрій від найновіших загроз.

Для цього база вірусних записів AV повинна регулярно оновлюватися. Деякі програми оновлюються автоматично, а інші вимагають, щоб ви оновлювали їх вручну. Виберіть антивірусну програму, яка пропонує регулярні та автоматичні оновлення, щоб забезпечити постійний захист вашого пристрою.

5. Особливості

При виборі антивірусної програми ви повинні враховувати функції, які вона пропонує. Деякі антивіруси постачаються з додатковими функціями, такими як брандмауер, менеджери паролів, захист від крадіжки особистих даних, батьківський контроль, захист електронної пошти, служба VPN, веб-захист та багато іншого.

Якщо вам не потрібні ці додаткові функції, ви можете заощадити гроші, вибравши антивірусну програму, яка ефективно захищатиме ваші дані і сам цифровий пристрій і при цьому не буде перевантажена «зайвими» опціями.

6. Ціна

Звичайно, вам також потрібно враховувати ціну антивірусної програми. Деякі з них є безкоштовними, в той час як інші поставляються з абонентською платою.

Як правило, звичайному користувачеві досить безкоштовного антивірусу. Однак, якщо вам потрібний додатковий захист та деякі додаткові функції безпеки, вам слід вибрати антивірусну програму з абонентською платою та потужною «начинкою».

Ціна зазвичай базується на функціях програмного забезпечення та рівні захисту. Тому вам потрібно вирішити, скільки ви готові витратити.

7. Надійність

Коли справа доходить до програм безпеки, репутація має значення. Добре відома і надійна антивірусна програма, швидше за все, запропонує кращий захист, ніж продукт.

За найкращою оцінкою надійності вам знову слід відправитися в онлайн і вивчити відгуки користувачів та експертів у галузі безпеки. Ви також можете перевірити, чи отримала програма будь-які нагороди від незалежних організацій за результатами тестування.

8. Вивчіть відгуки та порівняння

Знайдіть онлайн-огляди від перевірених користувачів та інших джерел, щоб вибрати найкращу антивірусну програму для вашого пристрою. Це дасть вам уявлення про популярність програми та про те, що інші думають про неї. Переконайтеся, що ви читаєте як позитивні, так і негативні відгуки, щоб отримати всебічне уявлення про програму.

Перевірте рейтинг та відгуки на різних експертних сайтах, щоб отримати детальне уявлення про функції, з якими він поставляється, а також список плюсів та мінусів. Багато веб-сайтів надають порівняння різних антивірусних програм, щоб допомогти вам вибрати найкращу для ваших потреб. Тому, перш ніж купувати якусь програму, перевірте порівняння із різних джерел.

9. Безкоштовна пробна версія

Ще одна річ, яку ви повинні розглянути, це те, чи антивірусна програма пропонує безкоштовну пробну версію. Це дозволить вам протестувати пакет безпеки і подивитися, чи він відповідає вашим потребам, перш ніж купувати передплату. Як уже згадувалося, безкоштовна пробна версія – відмінний спосіб побачити, наскільки проста у використанні програма і чи пропонує вона всі необхідні функції.

10. Гарантія повернення грошей

Чи постачається антивірусна програма із гарантією повернення грошей? Це дасть вам деякий душевний спокій, оскільки ви, швидше за все (але це не точно), зможете повернути гроші, якщо не повністю задоволені програмним забезпеченням.

11. Якість системи підтримки

І останнє, але не менш важливе: вам потрібно вивчити якість системи підтримки користувачів, яку пропонує антивірусна служба. Вам буде потрібна допомога техпідтримки у випадку, якщо ви зіткнетеся з будь-якими проблемами при використанні програми.

Система підтримки має бути доступна 24/7, і з ними має бути легко зв’язатися. Чи є номер телефону? А як щодо месенджера? Обов’язково перевірте відгуки, щоб дізнатися, що інші користувачі говорять про систему підтримки.

Чи достатньо одного антивіруса?

Тепер, коли ви знаєте, як вибрати найкращу антивірусну програму для вашого пристрою, ви можете поставити запитання, чи достатньо цього для його захисту. Відповідь – і так, і ні.

Антивірусна програма є важливим інструментом безпеки і, безумовно, допоможе захистити ваш пристрій від шкідливих програм. Однак один лише AV не може захистити ваш пристрій від усіх загроз.

Для всебічного захисту пристрою важливо використовувати й інші заходи безпеки, такі як брандмауер, надійні паролі та оминати підозрілі веб-сайти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.