Чим дратують пристрої Apple. 5 основних факторів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Пристрої Apple стають зручнішими, а маркетинг компанії менш агресивним. Вона вже перестала маніпулювати пам’яттю в iPhone – у моделях 14 Pro і Pro Max доступні в комплектаціях 128 ГБ, 256 ГБ та з більшими обсягами; iPhone 14 та 14 Plus теж. 

Хоча довгий час компанія провокувала переплачувати саме на цьому ґрунті. У період із 2016 по 2018 роки найбільш актуальним обсягом накопичувача були 128 ГБ. І Apple спеціально ігнорувала цю ємність – iPhone 7, X, XS та XS Max виходили з 32 або 256 ГБ. Хочете пам’ять без обмежень – доплачуйте, ні – беріть що їсти і мучитеся. З виходом iPhone XR у 2018 році цьому було покладено край — телефон вийшов з трьома версіями обсягу флеш-пам’яті: 64, 128 та 256 ГБ. 

Це був один з найбільш дратівливих моментів при виборі iPhone – ідеальної комплектації не було, тільки з катастрофічним недоліком пам’яті або надлишком і переплатою. Але ряд пристроїв та софту компанії, як і раніше, не ідеальні. Розповідаємо, чим дратують пристрої Apple. 

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Apple Watch не тримають заряд

У 2020 році у watchOS 7 з’явився вбудований трекер сну. З того моменту розумний годинник став корисним і вночі — програмне забезпечення аналізує сон користувача на якість і видає ключові показники після пробудження. 

Але автономність у годинника не збільшилася. Відповідно, вони стали корисними протягом доби, але їх заряду навряд чи вистачає на весь день роботи. Сама Apple рекомендує заряджати їх увечері перед сном, щоб вони були активні вночі та наступного дня. Тобто, щоб повноцінно користуватися ними, зарядку щовечора потрібно застосовувати як ритуал. Інакше годинник або не протримається до ночі, або ж сяде відразу після пробудження. 

У Apple Watch прохідні оновлення

Apple Watch оновлюються три роки поспіль, і за цей час вони мали лише одне масштабне нововведення — датчик аналізу кисню в крові. Далі були мінімальні нововведення – екран став трохи ширшим, з’явилися метрики, доступні за обмеженої кількості сценаріїв. 

Датчик температури працює тільки у додатку “Здоров’я” для відстеження циклу у жінок. Функція виявлення ДТП загалом недоступна в Україні. 

Як результат, нововведень майже немає щодо Series 7. Та й навіть на тлі Series 6 вони майже не виділяються новими можливостями та характеристиками, лише збільшений дисплей. У результаті ми отримуємо пристрій із гучною рекламою, але для власників Series 6 та 7 воно безглуздо. 

У MacBook Pro не замінити акумулятор так просто

Нинішнього року я зіткнувся з цією проблемою і зрозумів, наскільки вона масштабна. Заміна акумулятора в ноутбуці в сервісному центрі “Ябко” коштує біля 8 000 грн. У будь-якому іншому авторизованому центрі буде плюс-мінус стільки ж. 

Проблема в тому, що на ній акумулятор приклеєний до клавіатури, і у разі заміни першої другої також необхідно витягти. Тому в офіційному сервісному центрі Apple потрібно замінити відразу чотири компоненти — батареї, клавіатуру, тачпад і динаміки. Тобто, змінюється майже вся нижня частина. 

«Саму клавіатуру не можна просто замінити. Ви навіть не можете самостійно зняти верхню частину корпусу із клавіатурою. Слід одночасно замінити приклеєний акумулятор, трекпад та динаміки. Для сервісної команди Apple вся верхня половина корпусу це один компонент. Ось чому Apple стільки зволікала з цими ремонтами. І ось чому це так важливо – для клієнтів та для акціонерів – що Apple продовжує гарантію. Це дуже дорогий компонент», — описують проблему iFixit. 

Корінь проблеми з’явився ще в 2012 році, коли вийшов перший MacBook Pro Retina. Заміна акумулятора здійснюється одним із двох способів – офіційно за ціною нових Apple Watch або обхідним шляхом у сторонніх сервісних центрах, але на свій страх та ризик. 

Застарілий дизайн

Я був упевнений, що в березні поточного року на офіційному сайті Apple з’явиться смартфон у корпусі XR, але за ціною другого покоління на старті продажів. У такої моделі був би посередній екран з LCD-матрицею і HD-роздільною здатністю, але навіть з такими нюансами за 20 000 гривень користувач отримував би доступ у світ смартфонів Apple і модель з усіма трендовими особливостями — тонкою рамкою, великим екраном 6,1 дюйма “човником”. 

На жаль, компанія обрала шлях мінімального оновлення начинки із збереженням корпусу. І для мене питання: хто ще користується смартфоном з екраном на 4,7 дюйми, при тому, що за розмірами пристрій майже відповідає iPhone 14 з 6,1 дюйма? 

Аналогічне питання і до MacBook Pro 13. Просто уявіть: ви платите $1300 і за цю суму отримуєте потужний ноутбук, але з давнім корпусом. Хоча M2 мені подобається, і швидше за все я придбаю новий Air, про переваги якого вже розповідав, чи Pro 14. 

Добровільно-примусова підписка на хмару

Для резервної копії смартфона Apple відводить лише 5 Гб в iCloud. Це здавалося мало ще у 2011 році, коли така можливість лише з’явилася. У 2022 році обсяг накопичувача може становити до 512 Гб. 

Ви можете збільшити обсяг пам’яті до 50 Гб за 0,99 дол. на місяць, 200 Гб за 2,99 дол. на місяць та 2 Тб за 9,99 дол. на місяць. Таким чином, при покупці смартфона за одну тисячу доларів з окремими аксесуарами користувачеві буде необхідно брати підписку на збільшений обсяг пам’яті для резервної копії. Резервну копію можна і вимкнути, але тоді ви не передасте в повітрі всі дані на новий iPhone або планшет, якщо захочете оновити гаджет. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.