Відомо, для чого потрібний кеш додатків і чому його потрібно чистити в Android

Android – безперечно найпопулярніша операційна система для смартфонів. У той же час не дуже стабільна. Особливо якщо у вас бюджетний недорогий смартфон. Мінус Android смартфона в тому, що потрібно періодично чистити кеш у програм.

А що таке кеш?

Під час роботи смартфон оперує різними даними. Відбуваються математичні обчислення процесором, а крім цього необхідні роботи дані завантажуються з мережі. Деяку частину даних достатньо завантажити та обчислити всього 1 раз, а потрібна ця інформація при кожному зверненні до програми. Тому частина даних, якими потрібно дуже часто користуватися, просто записується в постійну пам’ять пристрою.

Набагато простіше смартфону прочитати дані з накопичувача, ніж за кожної операції обчислювати цю інформацію знову. Такі дані мають назви кеш.

У житті це можна порівняти з приблизно такою ситуацією. Допустимо, вам завжди потрібна вода. До водопроводу далеко. Ви заливаєте потрібну кількість рідини в діжку і берете воду з бочки, щоб не ходити до водопроводу. А коли вода закінчується, ви знову набираєте бочку.

Не вдалий приклад, але тут простежується ще й те, що кеш періодично потрібно оновлювати. Як правило, операційна система та програми самостійно визначають, що кеш потрібно оновити і роблять це. Кожен об’єкт кешу має час життя, через який він видаляється, а на сленгу програмістів — «стухає». І створюється знову.

Буває, що кеш у додатків кеш сильно розростається і сягає навіть кількох гігабайт. Тоді його бажано почистити вручну, оскільки користі від такого тимчасового сховища буде мало — швидкість доступу знижуватиметься в міру наповнення кешу.

Як чистити кеш?

Тут справа така. Смартфонів багато. Версій Android також багато. Тому без скріншотів. Як правило, кеш чиститься у налаштуваннях. Заходимо в «Налаштування», вибираємо програму. Заходимо у кожне та чистимо кеш. Так, можна скористатися програмами клінерами, які можна запускати раз на тиждень.

Очищення кешу призводить до вивільнення вільного місця та трохи прискорює смартфон.

Почистили кеш?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.