Статті

Топ-10 причин за та проти покупки Apple iPhone 14

Share
Час читання: 5 хв.

Після тривалого володіння пристроєм вирішив скласти коротке резюме у своєрідному гіді покупця: 5 причин за покупку смартфона та 5 причин проти покупки даної моделі.

Втім, матеріал був створений для обговорення тих чи інших моментів, пов’язаних із новинкою. Хочеться почути вашу думку.

5 причин купити Apple iPhone 14

#1. Ліквідний товар

Не можу сказати, що я часто купував собі у користування пристрою Apple, але точно можу сказати, що «йшли» вони на вторинному ринку майже моментально, особливо якщо я не скупився.

Останній раз продавав iPhone 12 у червоному кольорі на 128 ГБ за 30 000 гривень як новий. Тобто були збережені упаковка, екран і тильна сторона – без подряпин, та й батарея, само собою, 100%.

Користувався я їм мало, але дотяг аж до анонсу iPhone 13. Тому оголошення на «OLX» провисело приблизно 2 дні – надто висока конкуренція. Тим не менш, майже без торгу, з прибуттям покупця до мене додому Apple iPhone 12 вирушив у добрі руки.

За умови, що я купував апарат за 40 000 гривень, втрата 10 000 гривень через рік просто відмінно.

Про iPhone SE першого покоління вже розповідав: лежав собі у столі у відмінному стані телефон, вирішив продати. Смартфон забрали протягом години.

Найменше втратив грошей на Apple Mac 5K. Свого часу купив за 60 000 гривень, а продав за 50 000 гривень через 7 місяців користування.

Купуючи зараз iPhone 14 за 40 000 гривень, через рік його можна буде продати на «OLX» за 30 000 гривень. Звичайно ж, у хорошому стані і з більш-менш виразним акумулятором.

#2. Актуальне «залізо»

Принадність покупки Apple-гаджетів полягає в тому, що ви майже завжди отримуватимете актуальне і потужне «залізо».

Візьміть, наприклад, популярний iPhone 11 на “старому” Apple A13 Bionic. До цього часу може затикати за пояс сучасні чіпи від Qualcomm. І це навіть не рахуючи оптимізації iOS, в якій йдуть будь-які ігри без гальм.

Та що там, я із задоволенням користувався iPhone SE першого покоління без лагів. А там стоїть Apple A9 на 16 нм.

Чіпа A15 Bionic в iPhone 14 вистачить за продуктивністю ще років на 5. І це я ще не говорив про швидкість ОЗУ та вбудовану пам’ять.

#3. Універсальна камера

Купуючи Android-смартфон, щоразу борешся з камерами: тут є 4К 60 к/с, а ось тут тобі дають тільки 1080р 30 к/с. Причому така ситуація трапляється і з флагманами. Наприклад, супермегакамерофон Xiaomi 12S Ultra на передню камеру записує лише 1080р 30 кадрів на секунду. Як таке можливо?

Беремо звичайний Apple iPhone 14, і він пише 4К 60 к/с взагалі на всі камери: “ширик”, основну та фронтальну. Та ще й у режимі Dolby Vision.

Якість фотографій на Apple iPhone майже ніколи не викликає питань. Навпаки: кожен блогер просто зобов’язаний порівняти iPhone з якимось уберкамерофоном на Android. Наші сліпі тести щоразу показують, що iPhone якщо не найкращий, то займає почесне друге місце.

#4. Оптимальні габарити

Смартфон Apple iPhone 14 має такі габарити: 146 х 71 х 7.8 мм. Він несильно витягнутий вгору, по ширині все добре, та й товщина нормальна. Вага складає 172 грами. Для такого невеликого апарату забагато. Але це зробили спеціально, щоби телефон не відчувався як іграшка.

Співвідношення сторін дозволяє отримати багато інформації як по вертикалі, так і по горизонталі. При цьому ширина телефону є максимально комфортною для утримання iPhone 14 в одній руці.

#5. Захист від води та пилу

Останнім часом Android-виробники стали заощаджувати на захисті своїх пристроїв. Не сперечаюся, що з’являються нове скло типу Victus, але ступінь захисту залишається колишнім – IP53/54 в кращому випадку.

Якщо я не помиляюся, всі Apple iPhone починаючи з 7-ї моделі захищені від води. А це iPhone 7, 7 Plus, 8, 8 Plus, X, XS, 11 і таке інше. У тому числі iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro та 14 Pro Max.

Серед Android-виробників цієї традиції слід хіба що Samsung у флагманській серії S/Note та деяких апаратах Galaxy A. І ще є Pixel від Google.

А що там у Xiaomi, Oppo, realme, vivo?

5 причин проти покупки Apple iPhone 14

#1. Закритість операційної системи

Це стосується не тільки конкретного iPhone, а взагалі всіх продуктів Apple. З одного боку, така «оборона» системи – це добре, з іншого – погано тим, що не дозволяє встановити програму з інших джерел.

#2. Не найкращий дисплей

Раніше я писав, що Apple намагається використати сучасне «залізо» у своїх гаджетах. Але якщо це стосується молодших моделей, то все так круто.

Наприклад, iPhone 14 хоч і отримав OLED-матрицю екрана, але вона не працює в режимі AOD. Зрозуміло, що багато чого зав’язано на частоті оновлення. Проте таке пояснення виглядає безглуздо.

А ще новинку позбавили високої частоти поновлення екрану. Мені здається, що в 14 моделі варто було використовувати 90 Гц, а в 14 Pro – 120 Гц. Це справедливо і правильно з погляду позиціонування. Крім того, більше розмежувань у порівнянні з iPhone 13.

Не можу сказати, що в iPhone 14 не вистачає високої герцовки, але вона була доречною.

#3. Як пластиковий смартфон

Перше враження було саме таким – пластиковий телефон. І добре, що вага апарата не стали зменшувати, інакше він видався б зовсім іграшкою.

Фарбування бічних граней виглядає так, ніби пластикові рамки. Тильна панель з порожнечами: при постукуванні чути, що в центральній області «гуляй-поле», а зверху біля камери є ущільнення.

Згодом почуття пластикового брусочка минає, але, як мовиться у відомому анекдоті, «…ложечки знайшлися, а осад залишився».

#4. Якість олеофобного покриття

Я довгий час користувався Apple iPhone 12, і мене дико дратувало якість покриття лицьової та тильної частини спеціальним шаром проти відбитків пальців.

Через кілька хвилин використання телефону екран стає заляпаним до краю. А вже задня кришка перетворюється на місиво зі слідів від рук.

Аналогічно поводиться і iPhone 14. Добре, що у фіолетовому кольорі сліди не особливо помітні. Щоправда, пальцями відчуваються легко.

#5. Позиціювання

При «живому» Apple iPhone 13 за менші гроші покупка iPhone 14 стає недоцільною. Щоправда, економія становить декілька тисяч гривень. Проте iPhone 13 можна взяти не на 128 ГБ, а відразу на 512 ГБ!

А якщо ви не “запарюєтеся” на новинках, то можна пошукати і Apple iPhone 12. 

Тут кожен вирішує сам, що саме обирати.

Смартфон iPhone 14 буде актуальнішим наступного року: ціна зменшиться, а iPhone 12/13 потихеньку підуть з ринку. Справедливо почути, мовляв, тоді з’явиться iPhone 15. Згоден! Однак там різниця в ціні між 14 та 15 знову становитиме до 10 000 гривень.

Висновок

Відверто кажучи, шукати причин проти мене було трохи складніше. Крім пункту про екран, нічого такого страшного проти покупки iPhone 14 мені на думку не спадає. Багато користувачів досі не бачать різниці між 60 Гц та 90/120 Гц.

Загалом, Apple iPhone 14 – прикольний, молодіжний, швидкий та універсальний за багатьма параметрами.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    iPhone 16 Pro Max не витримає падіння з висоти 1,8 метра

    Allstate Protection Plans провели експеримент, у якому iPhone 16 Pro Max впав з висоти 1,8…

    27.09.2024

    Google впроваджує Gemini у всі старі моделі Pixel Buds

    Google оголосила про важливе оновлення для власників старих моделей навушників Pixel Buds. Тепер користувачі зможуть…

    27.09.2024

    Samsung Galaxy S24 FE не отримав важливе оновлення дисплея

    Galaxy S24 FE — найновіший представник серії Fan Edition від Samsung, який отримав кілька покращень…

    27.09.2024

    Starlink досяг 4 мільйонів користувачів

    Компанія SpaceX оголосила, що її космічним інтернет-сервісом Starlink користуються вже 4 мільйони клієнтів у всьому…

    27.09.2024

    Meizu анонсувала новий смартфон з ШІ та 144 Гц екраном

    Meizu представила новий смартфон Lucky 08, який привертає увагу своїм штучним інтелектом та яскравим дисплеєм.…

    27.09.2024

    Google Maps буде публічно попереджати про компанії, які публікують підроблені відгуки

    Google оновила свою політику щодо підроблених відгуків, тепер Google Maps публічно попереджатиме користувачів про компанії,…

    27.09.2024