Статті

Чим відрізняється USB-C від Thunderbolt і навіщо він потрібний

Share
Час читання: 4 хв.

Під час презентації нових продуктів ви, напевно, радієте, коли дізнаєтеся про те, що черговий гаджет Apple переходить на Type-C замість Lightning. Коли йдеться про серйозні і дорогі гаджети на зразок iPad Pro, розробники обов’язково згадують про те, що пристрій підтримує Thunderbolt: ті, хто знає, про що йдеться, ствердно кивають, інші — невпевнено поглядають на всі боки. Насправді, заплутатися і справді легко, оскільки в обох випадках може використовуватися той самий порт, але різниця в іншому. Розповідаємо, що таке Thunderbolt та чим він відрізняється від звичайного USB-C.

Що таке Thunderbolt

Thunderbolt – це апаратний інтерфейс, розроблений спільно Apple і Intel, для високошвидкісної передачі даних між пристроями зі швидкістю до 40 Гб/с, тоді як швидкість USB 3.0 – всього 5 Гб/с. На даний момент актуальна версія Thunderbolt – четверта, а поглянувши в табличку порівняння ви могли помітити, що швидкість не відрізняється від показника минулого покоління.

Насправді швидкість Thunderbolt 3 перебільшена — вказана максимальна, доступна не для всіх гаджетів. У середньому вдається досягти близько 20 Гбіт/с. А ось Thunderbolt 4 – мінімум 40 Гбіт/с, які є насправді.

Фактично Thunderbolt 4 помітно швидше за USB 4

Thunderbolt побудований на основі PCI Express і Display Port: спочатку технологія називалася Light Peak і являла собою 30-метровий оптичний кабель для передачі двох відеопотоків. Першим пристроєм з Thunderbolt став MacBook Pro, що вийшов у 2011 році, у 2013 році була представлена ​​друга версія інтерфейсу, а вже зараз Apple оснащує свої пристрої Thunderbolt, але не всі.

Які пристрої підтримують Thunderbolt

Фішка в тому, що шина PCI Express передає дані відразу по кількох каналах, але це працюватиме лише за умови, що пристрій, до якого ви підключаєтеся, має зіставний порт Thunderbolt, оскільки звичайний USB-C не має підтримки PCIe. Саме тому при підключенні аксесуара з Thunderbolt до звичайного роз’єму USB Type-C нічого не відбувається – пристрій просто не працює.

Пристрій з Thunderbolt можна підключити до USB – він працюватиме

Thunderbolt в iPad

Нещодавно Apple представила iPad 10 з портом USB-C замість Lightning. Все б нічого, тільки от роз’єм виявився повільним: річ у тому, що його швидкість становить 480 Мбіт/с – стільки ж, скільки й у Lightning.

Тобто, Type-C в iPad зроблений виключно для зручності зарядки, але не для передачі даних і ні про яке Thunderbolt не може йтися. До речі, iPad Air 4 та iPad mini 6 передають дані зі швидкістю 5 Гбіт/с, iPad Air 5 – 10 Гбіт/с, а iPad Pro – до 40 Гбіт/с.

Підтримку Thunderbolt мають лише iPad Pro, починаючи з минулорічних моделей з М1

Навіщо потрібний Thunderbolt

Фішка Thunderbolt ще й у послідовному підключенні: тобто, можна підключити до шести периферійних пристроїв, наприклад, жорстких дисків або зовнішніх моніторів. І всі вони будуть доступні для роботи одночасно, хоча USB-C такої можливості немає.

Висока швидкість Thunderbolt 3 дозволяє підключати до Mac максимум 4 монітори з 4K або два — з 6K, але це в кращому випадку, тому що максимальна швидкість найчастіше досягає лише 20 Гбіт/с замість згаданих 40. Зате в Thunderbolt 4 можна підключати щонайменше 2 монітори 4К для безперебійної роботи! Зручно і те, що для підключення не потрібні перехідники – монітори з DisplayPort безпосередньо підключаються.

За допомогою Thunderbolt можна не тільки передавати дані, але й заряджати гаджети: енергія може передаватися в обидва пристрої залежно від їхнього вигляду, а потужність Thunderbolt 3 становить 100 Вт, тому можна швидко заряджати кілька пристроїв.

Зручно й те, що ця технологія зустрічається не тільки в купертинівських гаджетах, а й у ноутбуках MSI, Lenovo та інших. Щоправда, доведеться серйозно вивчити специфікації, щоб не опростоволоситись і випадково не придбати ноутбук із звичайним USB-C.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Названо 6 нових функцій у прошивках Xiaomi HyperOS 2.0

    Очікується, що 23 жовтня відбудеться офіційна презентація нових флагманських смартфонів серії Xiaomi 15, а також…

    26.09.2024

    Новий аксесуар для розумного дому від Apple може отримати «квадратний» дисплей

    З’явилися чутки, що Apple працює над новим розумним дисплеєм, який буде схожим на iPad і…

    26.09.2024

    ChatGPT тепер уміє спілкуватися з користувачами різними голосами в новому розширеному режимі

    Компанія OpenAI запровадила розширену версію голосового режиму в ChatGPT, яка наразі доступна лише користувачам платних…

    26.09.2024

    iPhone 16 став найбільш непопулярним смартфоном Apple за останні 5 років

    Фінансова компанія Morgan Stanley провела дослідження щодо термінів очікування нових iPhone і дійшла висновку, що…

    26.09.2024

    Xiaomi Band 9 та Buds 5 дебютували на глобальному ринку

    Xiaomi анонсувала свої нові гаджети, Band 9 та Buds 5, ще в липні в Китаї.…

    26.09.2024

    Угода про штучний інтелект в ЄС відхилена Apple, хоча OpenAI та Google висловили підтримку

    Користувачі з ЄС, які сподіваються на позитивні новини щодо Apple Intelligence, можуть засмутитися. Поточний конфлікт…

    26.09.2024