Чим відрізняється USB-C від Thunderbolt і навіщо він потрібний

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 4 хв.

Під час презентації нових продуктів ви, напевно, радієте, коли дізнаєтеся про те, що черговий гаджет Apple переходить на Type-C замість Lightning. Коли йдеться про серйозні і дорогі гаджети на зразок iPad Pro, розробники обов’язково згадують про те, що пристрій підтримує Thunderbolt: ті, хто знає, про що йдеться, ствердно кивають, інші — невпевнено поглядають на всі боки. Насправді, заплутатися і справді легко, оскільки в обох випадках може використовуватися той самий порт, але різниця в іншому. Розповідаємо, що таке Thunderbolt та чим він відрізняється від звичайного USB-C.

Реклама

Що таке Thunderbolt

Thunderbolt – це апаратний інтерфейс, розроблений спільно Apple і Intel, для високошвидкісної передачі даних між пристроями зі швидкістю до 40 Гб/с, тоді як швидкість USB 3.0 – всього 5 Гб/с. На даний момент актуальна версія Thunderbolt – четверта, а поглянувши в табличку порівняння ви могли помітити, що швидкість не відрізняється від показника минулого покоління.

Насправді швидкість Thunderbolt 3 перебільшена — вказана максимальна, доступна не для всіх гаджетів. У середньому вдається досягти близько 20 Гбіт/с. А ось Thunderbolt 4 – мінімум 40 Гбіт/с, які є насправді.

Фактично Thunderbolt 4 помітно швидше за USB 4

Thunderbolt побудований на основі PCI Express і Display Port: спочатку технологія називалася Light Peak і являла собою 30-метровий оптичний кабель для передачі двох відеопотоків. Першим пристроєм з Thunderbolt став MacBook Pro, що вийшов у 2011 році, у 2013 році була представлена ​​друга версія інтерфейсу, а вже зараз Apple оснащує свої пристрої Thunderbolt, але не всі.

Які пристрої підтримують Thunderbolt

Фішка в тому, що шина PCI Express передає дані відразу по кількох каналах, але це працюватиме лише за умови, що пристрій, до якого ви підключаєтеся, має зіставний порт Thunderbolt, оскільки звичайний USB-C не має підтримки PCIe. Саме тому при підключенні аксесуара з Thunderbolt до звичайного роз’єму USB Type-C нічого не відбувається – пристрій просто не працює.

Пристрій з Thunderbolt можна підключити до USB – він працюватиме

Thunderbolt в iPad

Нещодавно Apple представила iPad 10 з портом USB-C замість Lightning. Все б нічого, тільки от роз’єм виявився повільним: річ у тому, що його швидкість становить 480 Мбіт/с – стільки ж, скільки й у Lightning.

Тобто, Type-C в iPad зроблений виключно для зручності зарядки, але не для передачі даних і ні про яке Thunderbolt не може йтися. До речі, iPad Air 4 та iPad mini 6 передають дані зі швидкістю 5 Гбіт/с, iPad Air 5 – 10 Гбіт/с, а iPad Pro – до 40 Гбіт/с.

Підтримку Thunderbolt мають лише iPad Pro, починаючи з минулорічних моделей з М1

Навіщо потрібний Thunderbolt

Фішка Thunderbolt ще й у послідовному підключенні: тобто, можна підключити до шести периферійних пристроїв, наприклад, жорстких дисків або зовнішніх моніторів. І всі вони будуть доступні для роботи одночасно, хоча USB-C такої можливості немає.

Висока швидкість Thunderbolt 3 дозволяє підключати до Mac максимум 4 монітори з 4K або два — з 6K, але це в кращому випадку, тому що максимальна швидкість найчастіше досягає лише 20 Гбіт/с замість згаданих 40. Зате в Thunderbolt 4 можна підключати щонайменше 2 монітори 4К для безперебійної роботи! Зручно і те, що для підключення не потрібні перехідники – монітори з DisplayPort безпосередньо підключаються.

За допомогою Thunderbolt можна не тільки передавати дані, але й заряджати гаджети: енергія може передаватися в обидва пристрої залежно від їхнього вигляду, а потужність Thunderbolt 3 становить 100 Вт, тому можна швидко заряджати кілька пристроїв.

Зручно й те, що ця технологія зустрічається не тільки в купертинівських гаджетах, а й у ноутбуках MSI, Lenovo та інших. Щоправда, доведеться серйозно вивчити специфікації, щоб не опростоволоситись і випадково не придбати ноутбук із звичайним USB-C.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ