Статті

Чому замінити Windows чимось іншим не вийде

Share

Цього року компанія Microsoft закрила доступ росіянам до операційної системи Windows. За фактом, легально зараз дуже складно отримати копію Windows — з Росії неможливо завантажити установник з офіційного сайту.

Відразу ж виникли думки, а чим замінити Windows? Варіантів насправді багато, тільки повноцінно замінити ОС від Microsoft поки неможливо. Причин цього кілька.

Отримати Windows все-таки можна

Щоб отримати операційну систему з офіційного сайту, достатньо встановити VPN або змінити IP-адресу на адресу іншої країни. До того ж ОС чудово працює і без активації – будуть недоступні лише налаштування персоналізації, відсутність яких можна спокійно пережити. При всьому своєму бажанні Microsoft не може позбавити нас свого продукту – IP можна завжди поміняти, а оновлення відключити або оновлювати через VPN.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

До Windows усі звикли

На сьогоднішній день єдина можлива альтернатива Windows – операційна система, яка базується на Linux. Тільки ось вона більше призначена для досвідчених користувачів, аніж для обивателя.

Навіть якщо вибрати саму friendly-user збірку, все одно просто так з Windows на Linux не перескочиш. Користувачеві потрібен час, щоб звикнути до системи, а деякі завдання під Linux можуть бути неможливі через відсутність програмного забезпечення.

Створити свою ОС не вийде навіть за довгий час

Windows можна сміливо назвати продуктом глобалізації, а не лише американською розробкою. У створенні операційної системи беруть участь програмісти з усіх країн світу. Система постійно покращується, ґрунтуючись на попередніх помилках та недоліках. А додати сюди ще й кількість пристроїв, під які слід протестувати систему?

І, звичайно, розробники ОС працюють практично в парі з виробниками заліза, щоб не вийшло так, що Windows з новим процесором переставала працювати. Цей процес збудований десятиліттями і не такий простий, як здавалося б.

Проблема у програмах

Під Windows написано велику кількість програм – напевно, більше, ніж під всі ОС разом узяті. А разом із ними і драйвера до пристроїв. Не всі виробники пристроїв мають підтримку того ж Linux – драйвера на відмінні від Windows системи можуть бути створені ентузіастами.

Хоч і більшість популярних програм є і під інші ОС, тільки питання сумісність часто залишається відкритим – як я вже писав в одній з попередніх публікацій макроси в Excel від Microsoft не працюють у відповідній програмі під Linux.

Вибір невеликий

За фактом вибору альтернативи Windows дуже мало. Що ми маємо?

MacOS – знаменита “яблучна” ОС. Тільки ось ця операційна система, можна сказати «на любителя». Дуже рідко хтось її ставить на звичайний комп’ютер — безліч своїх нюансів і прив’язок до сервісів Apple.

Складання Linux – вже писав вище. Складна для освоєння користувачем має безліч нюансів. Сучасні ігри під Linux запустити здебільшого просто неможливо.

Chrome OS – знову ж таки, той же Linux. Тільки більш урізаний і в ролі головної програми виступає браузер. Підходить переважно для тих, хто працює в інтернеті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Windows
  • Останні записи

    ТОП-5 оперативної пам’яті для ПК і ноутбуків

    Попри появу нового стандарту оперативної пам'яті DDR5, класична DDR4 не втрачає актуальності, адже досі пропонує…

    03.05.2024

    Названо терміни запуску Xiaomi Pad 7

    У мережі з'явилися нові дані про флагманську лінійку планшетів Xiaomi Pad 7. Про терміни випуску…

    03.05.2024

    Huawei Pura 70, Pura 70 Pro та Pura 70 Ultra виходять у Європі: названо ціни

    Компанія Huawei презентувала свої смартфони серії Pura 70 на міжнародних ринках. У серію входять Pura…

    03.05.2024

    Тім Кук анонсував власний штучний інтелект Apple, який затьмарить решту нейромереж

    Під час сьогоднішнього звіту про доходи та збитки за другий фінансовий квартал 2024 року генеральний…

    03.05.2024

    Фахівці назвали причину частих поломок смартфонів: ніколи так не робіть

    Коли говорять про безепеку гаджетів, часто рекомендують правильно заряджати батарею, тримати подалі від води та…

    03.05.2024

    Apple відзвітувала за 2 квартал 2024 року, а Тім Кук розповів про роботу над ШІ

    Сьогодні вночі компанія Apple оголосила фінансові результати за другий фінансовий квартал 2024 року, який відповідає першому цьогорічному…

    03.05.2024