Чому замінити Windows чимось іншим не вийде

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Цього року компанія Microsoft закрила доступ росіянам до операційної системи Windows. За фактом, легально зараз дуже складно отримати копію Windows — з Росії неможливо завантажити установник з офіційного сайту.

Відразу ж виникли думки, а чим замінити Windows? Варіантів насправді багато, тільки повноцінно замінити ОС від Microsoft поки неможливо. Причин цього кілька.

Отримати Windows все-таки можна

Щоб отримати операційну систему з офіційного сайту, достатньо встановити VPN або змінити IP-адресу на адресу іншої країни. До того ж ОС чудово працює і без активації – будуть недоступні лише налаштування персоналізації, відсутність яких можна спокійно пережити. При всьому своєму бажанні Microsoft не може позбавити нас свого продукту – IP можна завжди поміняти, а оновлення відключити або оновлювати через VPN.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

До Windows усі звикли

На сьогоднішній день єдина можлива альтернатива Windows – операційна система, яка базується на Linux. Тільки ось вона більше призначена для досвідчених користувачів, аніж для обивателя.

Навіть якщо вибрати саму friendly-user збірку, все одно просто так з Windows на Linux не перескочиш. Користувачеві потрібен час, щоб звикнути до системи, а деякі завдання під Linux можуть бути неможливі через відсутність програмного забезпечення.

Створити свою ОС не вийде навіть за довгий час

Windows можна сміливо назвати продуктом глобалізації, а не лише американською розробкою. У створенні операційної системи беруть участь програмісти з усіх країн світу. Система постійно покращується, ґрунтуючись на попередніх помилках та недоліках. А додати сюди ще й кількість пристроїв, під які слід протестувати систему?

І, звичайно, розробники ОС працюють практично в парі з виробниками заліза, щоб не вийшло так, що Windows з новим процесором переставала працювати. Цей процес збудований десятиліттями і не такий простий, як здавалося б.

Проблема у програмах

Під Windows написано велику кількість програм – напевно, більше, ніж під всі ОС разом узяті. А разом із ними і драйвера до пристроїв. Не всі виробники пристроїв мають підтримку того ж Linux – драйвера на відмінні від Windows системи можуть бути створені ентузіастами.

Хоч і більшість популярних програм є і під інші ОС, тільки питання сумісність часто залишається відкритим – як я вже писав в одній з попередніх публікацій макроси в Excel від Microsoft не працюють у відповідній програмі під Linux.

Вибір невеликий

За фактом вибору альтернативи Windows дуже мало. Що ми маємо?

MacOS – знаменита “яблучна” ОС. Тільки ось ця операційна система, можна сказати «на любителя». Дуже рідко хтось її ставить на звичайний комп’ютер — безліч своїх нюансів і прив’язок до сервісів Apple.

Складання Linux – вже писав вище. Складна для освоєння користувачем має безліч нюансів. Сучасні ігри під Linux запустити здебільшого просто неможливо.

Chrome OS – знову ж таки, той же Linux. Тільки більш урізаний і в ролі головної програми виступає браузер. Підходить переважно для тих, хто працює в інтернеті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.